"Braille'in Geleceği" Başlıklı 79. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı Tutanağı

25 Ocak 2024 tarihinde, Google Meet platformunda gerçekleştirilen 79. Aylık Değerlendirme Toplantısı, "Braille'in Geleceği" başlığı altında Hamide Turan moderatörlüğünde yapıldı. Toplantı, Braille'in görme engelli bireylerin hayatındaki yerini ele alarak başladı.
Katılımcılar, Braille'in teknolojik cihazlarda (örneğin telefonlar) kullanımının hızlı ve rahat yazma imkanı sağladığını, not alma ve kitap okuma gibi akademik süreçlerde ve öğrenim ortamlarında erişilebilirliği artırdığını belirtti. Ayrıca, mürekkep yazının değeri göz önünde bulundurularak Braille yazının da görme engelli bireyler için aynı derecede hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Fiziksel ortamlarda kullanılan Braille yazının erişilebilirliği artırdığı konuşulurken bazı ilaçlar, ürün ambalajları ve ulaşım araçlarında Braille kullanımının görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırdığı görüşü dile getirildi. Bu şekilde Braille'nin, görme engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıran ve onlara daha fazla bağımsızlık sağlayan önemli bir araç olduğu üzerinde duruldu. Toplantı, yazarak öğrenmenin, dinleyerek öğrenmeden daha kalıcı olduğu görüşünü de içeriyordu.
Az gören veya geçmişte görme deneyimi bulunan katılımcılar, günlük yaşamlarında Braille materyal kullanımlarının kısıtlı olduğunu belirtti. Braille baskı ile Braille ekran kullanımları arasındaki maliyetler, erişim imkanları ve kullanım kolaylıkları farklı görüşler içermekle birlikte tartışıldı. Görme engelli ebeveynlerin çocuk yetiştirirken Braille'den faydalanmasının önemi de vurgulandı.
Toplantıda, Braille'in yaşamın her alanında ihtiyaç olduğu ve ilerleyen teknolojiyle birlikte Braille'in güncelliğinin nasıl sağlanabileceği sorusu ele alındı. Braille ekranlarının üretim ve kullanımının artırılması gerekliliği üzerinde durulurken ilerleyen teknolojiye uyum sağlama noktasında yüksek maliyetlerin dezavantajları beraberinde getirdiği vurgulandı. Bununla birlikte, Braille ekranlardaki teknik detayların temininde zorluk yaşanması, güncelliği koruma olgusunun önünde bir engel olarak belirtildi. Toplantıda Braille'in yaygınlaştırılması, görünürlüğünün arttırılması ve geliştirilmesi için görme engellilerin çeşitli faaliyetler düzenlemeleri konusu masaya yatırıldı. Ayrıca, Türkiye'de yurtdışında başarılı olan uygulama örneklerinin benimsenmesi ve Braille materyal üretiminin daha sağlam bir temelde ilerletilmesi gerekliliği üzerinde duruldu. Buna ek olarak, Braille'in güncel kalmasının yanı sıra eğitim süreçlerindeki eksiklikler öne çıktı. Özel eğitim ve kaynaştırma öğretmenlerinin Braille alfabesine tam olarak hakim olmadığı ve körler okullarında Braille kullanımının yeterince nitelikli olmadığına vurgu yapıldı. Braille materyallerinin tek tip basımının ve belirli standartlara uygun üretime sahip olmasının önemi ortaya çıktı. Teknolojinin görme engellilerin hayatını kolaylaştırdığı ifade edilirken Braille'in kurumsal olarak görünürlüğü ile ilgili nasıl adımların atılması gerektiği sorusuyla devam edildi. Kültürel ve sosyal açıdan Braille'in duyurulmasının kurumsallaşmaya katkı sağlayacağı belirtildi. Görme engelli bireylerin talep etmesinin de bu konuda önemli olduğu konuşuldu. Kamu kurumlarına Braille malzemelerle başvuruda bulunmak gibi eylemsel araçların kullanılması fikri gündeme alındı. Katılımcılar tarafından farklı öğrenim ortamlarında Braille eğitiminin yapılabileceği önerildi. Braille'in temel bir ihtiyaç olduğu ve bu noktadan hareket etmek gerektiği savunuldu. Kamu kurumlarında Braille'in resmiyet kazanmasının oldukça önemli olduğu belirtildi. Ülkemizde Braille yazının kullanıldığı fiziki mekanlara örnekler verildi. Akademik müfredatlarda Braille eğitiminin sınırlı sayıda ve niteliksiz olduğuna dikkat çekildi. Halk eğitim merkezlerinde verilen Braille kurslarının zaman ve içerik bakımından yeterli olmadığı konuşuldu.
Son olarak, EGED'in Braille'in geleceğiyle ilgili neler yapabileceği konusu ele alındı. Braille yeterlilik seviyesinin ölçülmesi amacıyla sınavların yapılması ve bu doğrultuda EGED'in girişimlerde bulunması önerildi. EGED'in yürütücüsü olduğu her yerde Braille kampanyası hatırlatılarak, toplumsal hayatın her alanında Braille farkındalığının oluşturulması görüşü belirtildi. Toplantı, aylık değerlendirme gündem, öneri ve değerlendirme formları paylaşılarak sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz