EGED, 2020'yi böyle yaşadı
Değerlli EGED üye ve takipçileri,
2020 yılını uğurlamak üzereyiz. Ancak bu defa arkamızda bırakacağımız yıl öncekilere hiç benzemiyor. Şüphesiz yaşananların faturasını bir takvim yılına kesmek kolaycılık. Yine de evrensel bir sistem dahilinde geriye dönük yaşadıklarımızı hatırlayabilmek için takvim yılı hesabı kolaylık sağlıyor.
Yeni yıla doğal afetlerle başladık; COVİD-19 pandemisi ile de tüm yaşam tarzımızı değiştirdik. Bayramları yalnız kutladık, özel günlerde online olarak bir araya geldik. Canımız yandı, sevdiklerimizi yitirdik, bir yerden hayata tutunabilmek için birbirimize dayandık. Umudun hep var olduğunu hatırlamaya çalışarak hayata devam ettik. Sonuçta hiç aklımızdan çıkmayacak olan bir yılı hep birlikte yaşadık.
2020, EGED için de kolay geçmedi. Daha bir yıl önce yoğun müzakereler sonucunda kabul ettiğimiz stratejik belgemizi uygulamaya çalışırken karşımıza çıkan COVİD-19, faaliyetlerimizi yeni döneme uyarlamamızı gerektirdi. Gerçi şimdiye kadar online çalışma deneyimi bakımından epey tecrübeli olsak ve bunun avantaj sağladığını görsek de, yüz yüze bir araya gelememenin yarattığı motivasyon düşüklüğünü giderebilecek yaratıcı tedbirleri düşünmek de gerekliydi.
İşte EGED; acılarıyla, kayıplarıyla, kazanımlarıyla, çözümleriyle ve etkinlikleriyle 2020 yılını uğurluyor.
Gelin; her yıl olduğu gibi, bir yılın yaşanmışlıklarını hep birlikte hatırlayalım.
Pandemi öncesinde EGED
Bu yılın faaliyetlerini kategorize ederken "pandemi öncesi" ve "pandemi sonrası" şeklinde bir tasnif yapmanın, okuyucu için daha kolay takip edilebilir olduğunu düşündük. Dolayısıyla Ocak - Mart döneminde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile bu tarihten sonrakileri ayrı bir dönem olarak değerlendirmek en sağlıklı olanı.
İşte pandemi öncesinde EGED'in ulusal ve yerel çalışmaları!
EGED'in pandemi öncesi savunuculuk çalışmaları
Engelli öğretmenler yurtdışında görevlendirilemiyor
Engelli öğretmenler Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenleri Seçme Sınavı'na kılavuzda yer alan ifadeler nedeniyle başvuramıyor. EGED bu konuyla ilgili yaptığı idari girişimlerden sonuç alamayınca Yurt Dışı Eğitim ve Öğretim Daire Başkanlığı ile görüştü. Uzun vadeli olarak konuyla ilgili diğer ilgili Bakanlıklar ile görüşülerek soruna köklü bir çözüm arayışında bulunulması planlandı. Ne var ki pandemi süreci bu konuyla ilgili çalışmalar yapmamızı zora soktu. Yakın zamanda açıklanan 2021 sınavına dair kılavuzda halen engelli öğretmenlerin yurt dışında görevlendirilemeyeceği ibaresi bulunuyor. Bununla birlikte sınava katılacak adaylar arasında engel durumu olanlar için düzenlemeler yapılacağı da yazıyor.
MEB - Yurt Dışı Eğitim ve Öğretim Daire Başkanlığı ile yapılan görüşme notlarını okuyun
Görme engelliler, "Sözleşmenin bir nüshasını elden aldım" yazmak zorunda kalmayacak
Derneğimizin de içinde yer aldığı Engelsiz Banka İnisiyatifi'nin girişimleriyle, Yapılan bir Yönetmelik değişikliği sonrasında, bundan böyle görme engelli bir kişinin “sözleşmenin bir nüshasını elden aldım” şeklinde bir ibareyi el yazısıyla yazmasına gerek bulunmayacak.
Detayları okuyun
Başkent Mobil uygulamasının erişilebilirliği için gönüllü desteğimiz sürüyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan Başkent Mobil uygulamasının erişilebilirlik çalışmaları, Bilişim Komisyonu Üyemiz İbrahim Elibal tarafından sürdürülüyordu. Pandemi süreciyle birlikte bu çalışmalar kesintiye uğradı. Konu takibimizde olmaya devam ediyor.
detayları okuyun
EGED'in pandemi öncesinde STK'larla iş birliği çalışmaları
EGED, benzer alanda çalışan STK'larla iş birliği kurmaya ve ortak hareket etmeye önem veriyor. Bu amaçla pandemi öncesinde bazı STK'lara kurum ziyaretleri yapıldı ve farklı kuruluşların düzenlediği organizasyonlara katılım sağlandı. İşte detaylar:
EGED ekibinden TÜRGÖK'e ziyaret
EGED, Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği'ni ziyaret etti
EGED ve Altı Nokta Körler Vakfı bir araya geldi
İş Dünyası ve İnsan Hakları Sivil Toplum Forumu'na katıldık
Pandemi öncesinde yerelde EGED
Pandemi olmasaydı, Mart ayından başlayarak çok sayıda yerel organizasyon düzenlenecek ve katılım sağlanacaktı. Ne var ki yaşadığımız olağanüstü süreç bunların gerçekleşmesine engel oldu. İşte Ocak - Mart döneminde gerçekleşen yerel organizasyonlar:
Uşak İskender Pala İl Halk Kütüphanesi'nde Braille Standı Açıldı
Her Yerde Braille Kampanyası kapsamında; 23 Ocak 2020 tarihinde, Uşak İskender Pala İl Halk Kütüphanesi'nde Braille standı açıldı.
Detayları okuyun
Kayseri - Emel Tarman Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda bilgilendirme etkinliği yapıldı
11 Mart 2020 tarihinde, Kayseri Emel Tarman Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda, 7. ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik lise ve sonrasında karşılaşabilecekleri zorluklar hakkında bilgilendirme etkinliği yapıldı.
Detayları okuyun
Üyeleri, EGED'in yedi yaşını videoyla kutladı
EGED, 28 Ocak tarihinde 7 yaşına girdi. Dernek üyeleri, EGED'e dair duygu ve düşüncelerini çektikleri bir videoda dile getirdi.
Videoyu YouTube'da izleyin
COVİD-19 döneminde EGED
Çin'den dünyaya yayılan COVİD-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart tarihinde "pandemi" olarak ilan edildi. Birkaç gün sonra da ülkemizde ilk vaka görüldü. Buna paralel olarak hayatın her alanını etkileyen köklü tedbirler alındı. EGED, yeni döneme ayak uydurabilmek için hızlı bir refleks gösterdi. O zamana kadar çalışmalarının önemli bir bölümünü online ortamda gerçekleştirmek, EGED'in bu döneme zorlanmadan adapte olmasını sağladı.
EGED, 16 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı Genelge doğrultusunda yüz yüze bir araya gelmeyi gerektiren her türlü etkinliğini durdurdu; çalışma ofisini kapattı. Bu süreçte EGED, COVİD-19 salgınıyla ilgili görme engelli kitlesini bilgilendirmek, uzaktan eğitim sistemlerinin erişilebilirliğine yönelik çözüm önerileri üretmek, COVİD-19'un körlerin yaşamına etkileri hakkında kamuoyu oluşturmak, üyelerinin / takipçilerinin bir araya gelerek kişisel gelişimlerini güçlendirebileceği uzaktan etkinlikler düzenlemek ve kurumsal altyapısını güçlendirmek şeklinde özetleyebileceğimiz, dinamik bir süreç yürüttü. Bu Tedbirlerin uygulandığı dönemde Çalışma Komisyonları ve pandemi sürecinde kurulan Uzaktan Etkinlik ekibi aktif rol üstlendi. Pandemiden 3 ay sonra, Haziran 2020 döneminde geride kalan süreçte EGED'in neler yaptığı bir bültenle kamuoyuna duyuruldu.
Mart - Haziran döneminde EGED'in çalışmaları
Yıl boyunca farklı kurum/kuruluşlarla iş birliği yapmak, YouTube ve podcast kanallarına konuk olmak ve çeşitli panel, sempozyum vb. organizasyonlara dahil olmak şeklinde sayılabilecek faaliyetler de, pandemi döneminde EGED'in önem verdiği alanlar oldu.
EGED'in COVİD-19 döneminde savunuculuk çalışmaları
Erişilebilir EBA
EGED, EBA'nın erişilebilir olabilmesi için kurulduğu günden buyana mücadele ediyor. 2018 yılından itibaren ise hissedilebilir derecede somut ilerlemeler sağlandı. Pandemi döneminde görme engelli öğrenci ve öğretmenler, bu kazanımlar sayesinde EBA'yı kullanabildiler. Ne var ki EBA yeni özellikler kazandıkça erişilebilir olmayan yönleri daha da belirgin hale geldi.
Pandemi döneminde ilk olarak EBA giriş ekranına konan güvenlik kodu ekranında sesli alternatife yer verilmeyince görme engelliler EBA'ya giremedi. Her türlü kanal vasıtasıyla geribildirimde bulunulmasına rağmen sorun çözülmeyince, #GörmeEngellilereEBAKapalı başlıklı Tweet etkinliği düzenlendi. Ülke gündeminde ilk üçe girmeyi başaran Tweet etkinliğinden sadece bir gün sonra EBA giriş ekranı erişilebilir hale geldi.
Ancak EBA'daki erişilebilirlik sorunları bitmemişti. Özellikle mobil uygulama neredeyse hiçbir şekilde kullanılamıyordu. Girişimlerimiz sonuç vermeyince bu defa daha geniş çaplı bir kampanya başlatıldı. Eylül döneminde yaklaşık bir hafta süren "Engelsiz EBA Haktır" Kampanyası sonucunda, EBA mobil uygulaması daha kullanılabilir oldu.
Üniversitelerde uzaktan eğitim
Pandemi tedbirlerine bağlı olarak YÖK tarafından üniversitelerin bahar yarıyılını uzaktan öğretim şeklinde yürütmesi kararlaştırıldı. Ancak her üniversite uzaktan eğitime bu kadar kolay uyum sağlayamadı. Üstelik erişilebilirlik tedbirleri çoğu üniversitede gündeme bile gelmedi. EGED, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu ile iş birliği halinde ilkokuldan yükseköğretim kademesine kadar engelli öğrencilerin karşılaştığı sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri getirmek maksadıyla bir anket oluşturdu. Elde edilen sonuçlar farklı toplantılarda sunuldu ve yetkililere iletildi. Ayrıca EGED, engelli üniversite öğrencilerinin pandemi döneminde yaşadığı sorunlara yönelik bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu toplantı sonucunda ortaya çıkan geribildirimler rapor haline getirilerek yetkililere ulaştırıldı.
Pandemi sürecinde engelli üniversite öğrencilerinin bakış açısıyla uzaktan eğitim raporunu okuyun
"Hayat Eve Sığar" uygulamasının erişilebilirliği için girişimlerde bulunuldu
Sağlık Bakanlığı'nın pandemi döneminde yayına aldığı Hayat Eve Sığar uygulaması, görme engelliler için erişilebilir değil. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdindeki girişimlerimiz sürüyor.
Detayları okuyun
Seyahat Herkese Haktır
8 Temmuz Tarihinde Ulaştırma ve Altyapı bakanlığının sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, Engellilerin trenlere binerken çok daha fazla yardım aldığı ve ortak alanlara daha çok fiziksel temasta bulundukları gerekçesiyle şehirlerarası tren seyahat özgürlükleri kısıtlandı. Konuyla ilgili kamuoyunda gündem oluşturmak amacıyla Engelsiz Erişim Derneği ile iş birliği halinde düzenlediğimiz #SeyahatHerkeseHaktır başlıklı Tweet etkinliğine birçok kişi ve kurum destek verdi.
Bilgiye erişim için mevzuat şart
EGED; internet sayfaları, yazılımlar, mobil uygulamalar ve tüm dijital materyallerin erişilebilir hale getirilebilmesi için tutarlı bir bilgiye erişim mevzuatının gerekli olduğunu savunuyor. Pandemi dönemiyle birlikte de bu savını farklı platformlarda dile getiriyor. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın gündemine giren söz konusu mevzuat çalışmasına katkı koyma girişimlerini sürdürüyor.
İlk olarak "Teknik ve Hukuki Boyutlarıyla Engellilerin Bilgi Teknolojilerine Erişimi" başlıklı uzaktan etkinliğimizde bilgiye erişim mevzuatıyla ilgili dünyadaki farklı uyarlamalar hakkında bilgi paylaşımında bulunduk.
Daha sonra 10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla konuk olduğumuz STGM YouTube kanalında pandemide bilgiye erişimde sınıfta kaldığımızı vurguladık.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bilgiye erişim mevzuatıyla ilgili düzenlediği toplantıya katılan EGED, konuyla ilgili görüşlerini burada dile getirmesinin yanı sıra Yazılı olarak da detaylı biçimde aktardı.
Fizik Öğretmenliği görevinden alınan görme engelli Turgay Özmen'in davasına müdahil olma talebinde bulunduk
Derneğimiz üyelerinden Fizik Öğretmeni Turgay ÖZMEN, görme engeli nedeniyle sınıf hâkimiyetini sağlayamadığı, dersi verimli izleyemediği iddialarıyla geri hizmete çekildi. EGED, yılın son günlerinde bu davaya Turgay Özmen yanında müdahil olarak katılma talebinde bulundu.
Detayları okuyun
EGED'in alanıyla ilgili çözüm ve politika önerileri
Bildiğiniz üzere COVİD-19 pandemisinin görme engellilere farklı etkileri oldu. EGED, bu süreçte eğitim ve istihdam alanlarında görme engellilerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik çeşitli dokümanlar oluşturdu. İlgili kamu kurum / kuruluşlarına iletilen bu dokümanlar, engellilik alanında faaliyet yürüten diğer STK'larla da paylaşıldı. Halen gelişmeleri takip eden EGED, bu dokümanlarda güncelleme yapmak veya yenilerini oluşturmak gibi faaliyetlerde bulunarak 2021 yılında da çözümün bir parçası olma çabasını sürdürecek. İşte EGED'in bu döneme dair çözüm ve politika önerileri:
COVİD-19 sürecinde Görme engellilerin Çalışma Koşullarına Dair Politika Önerileri
COVİD-19 tedbirleri kapsamında kamuda çalışan engelliler 1 Haziran tarihine kadar idari izinli olarak sayıldı ya da uzaktan çalıştı. Ancak 1 Haziran tarihinden sonra kronik rahatsızlığı olanlar hariç, engelli personelin de idari izinleri kaldırıldı. Bu konuda engelliler alanında çalışan STK'lar arasında farklı görüşler dillendirilmeye ve kamu kurumlarına iletilmeye başlandı. EGED, ilk olarak 43. aylık değerlendirme toplantısında konuyu ele aldı. Daha sonra dünyada ve ülkemizde öne sürülen görüşler ile farklı uygulamaları araştıran EGED, COVİD-19 sürecinde Görme engellilerin Çalışma Koşullarına Dair Politika Önerileri başlıklı dokümanı kamuoyuyla paylaştı. Bu belgede uygulanacak politikaların ulusal olmaktan çok esnek biçimde bölgesel olarak kurgulanması, bireysel ihtiyaçların değişebileceğinin gözetilmesi ve yeni durumlara karşı bunların tekrar ele alınmayı gerektirebileceğinin öngörülmesi vurgulandı. Önerdiğimiz çözümlerin istediğimiz oranda olmasa da uygulanmaya çalışılması, tespit ve tavsiyelerimizin isabetlilik derecesini görmemizi sağladı.
"SALGIN SÜRECİNDE GÖRME ENGELLİLERİN EĞİTİMİ" başlıklı doküman yayınlandı
Pandemi ile hayatımıza giren uzaktan eğitim, 2020 - 2021 eğitim öğretim döneminde de devam etti. Bir yandan da kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmeye başlandı. EGED, hem uzaktan eğitim sürecinde, hem de COVİD-19 tedbirleriyle ilintili olarak görme engellilerin eğitiminde uygulanabilecek yöntemler hakkında bir doküman yayımladı. Doküman görme engelli öğrencisi bulunan öğretmenler ve ebeveynler için önemli ipuçları içeriyordu.
Dokümanı görüntüleyin
2. Görme Engelli Öğretmenlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı düzenlendi
EGED; 10 - 11 Ekim 2020 tarihlerinde, 2. Görme Engelli Öğretmenlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayını düzenledi. Çalıştaya 23 ilden ve 15 branştan yaklaşık 70 civarında görme engelli öğretmen katıldı. Aynı adlı çalıştayın birincisini Ankara'da 2019 yılında düzenleyen EGED, bu organizasyonun ikincisinde pandemi döneminin görme engellilere etkilerini tartıştı. Çalıştay sonunda "Politika belgesi: Bugünden Yarına Görme Engelli Öğretmenlerin Konumu Ve Beklenen Değişimler" başlıklı doküman yayımlandı.
Bunların dışında, pandemi döneminden bir ay önce derneğimiz Bilişim Komisyonu tarafından yayımlanan "GÖRMEYEN BİREYLERE YÖNELİK ERİŞİLEBİLİR DİJİTAL EĞİTİM MATERYALİ HAZIRLAMA KILAVUZU" başlıklı doküman, bu süreçte sıkça referans gösterilen ve farklı kurumlara tavsiye niteliğinde iletilen önemli bir çalışma oldu.
COVİD-19 döneminde yerelde EGED
2019 yılında gerçekleştirdiğimiz üye değerlendirme anketi sonuçlarına göre EGED'in yereldeki etki gücünün artması gerekliliği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine il temsilcilerimiz bir araya geldi, neler yapabileceğini tartıştı ve kapsamlı bir Yönerge üzerinde mutabakata varıldı.
Yönergeyi okuyun
Ancak pandemi ile birlikte bu Yönergenin nasıl uygulanabileceği üzerine yeni arayışlar içerisinde olduk. Bazı illerde üye ve takipçilerimizle online olarak toplantılar gerçekleştirildi; çalışma grupları kuruldu ve bunlar faaliyete başladılar. Diğer taraftan bazı il temsilcilerimiz yerel faaliyetleri de online ortama taşıyacak yollar buldular. İşte pandemi döneminde yerelde gerçekleşen online etkinlikler:
Kahramanmaraş - Sütçü İmam Üniversitesi'nde "Engellilik ve İletişim" başlıklı söyleşi düzenlendi
Ankara'da "Engelliler ve İletişim" söyleşisi düzenlendi
Kahramanmaraş'ta "Görme engelli ortaokul öğrencilerine yönelik Lise deneyimleri: kaygılar, haklar ve fırsatlar" başlıklı seminer düzenlendi
Kayseri, Denizli, Adana ve İzmir'de Havadaki Küçük Kumlar adıyla uzay, astronomi, güneş sistemi, gezegenler betimlemeli etkinliği düzenlendi
EGED'in COVİD-19 dönemine yönelik diğer çalışmaları
Uzaktan Etkinlik
Uzaktan Etkinlik; eğitim, genel kültür, bilişim, sanat, edebiyat, hukuk, spor ve kişisel gelişim gibi alanlarda, çevrimiçi olarak seminer, söyleşi, eğlence vebenzeri etkinliklerin gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Pandemi döneminde başlatılan Uzaktan Etkinlikler; İletişim, Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu ile Eğitim Komisyonu ortaklığında kurulan bir ekip tarafından yürütülüyor.
Uzaktan etkinliklere ait duyuruları, kayıtları ve tutanakları görüntüleyin
COVİD-19 Acil Destek Fonu tarafından desteklendik
EGED, Sivil Toplum İçin Destek Vakfı'nın pandemi dönemine hayata geçirdiği COVİD-19 Acil Destek Fonu tarafından desteklendi.
Detayları görüntüleyin
2020'de EGED'in kurumsallaşma çalışmaları
EGED, kişilerden bağımsız şekilde işleyen bir sistem kurgulamaya ve çalışmalarını bu çerçevede gerçekleştirmeye özen gösteriyor. İşte bu çabaya yönelik 2020 yılında atılan adımlar:
Yeni İl Temsilcileri Yönergesi yürürlüğe girdi
EGED İl Temsilcilerinin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek amacıyla oluşturulan İl Temsilcileri Yönergesi yürürlüğe girdi. 2013 yılında kabul edilen Yönergede önemli değişiklikler yapıldı.
Detayları görüntüleyin
Stratejik Plan Oluşturma ve Uygulama Yönergesi yayınlandı
EGED, Stratejik Plan Oluşturma ve Uygulama Yönergesi'ni yürürlüğe koydu. Yönergenin amacı, derneğin kısa, orta ve uzun dönemli hedeflerini belirlemek amacıyla geliştireceği 3 yıllık stratejik planının oluşturulma sürecinde uygulanacak adımları, Stratejik Plan Oluşturma ve Yürütme Ekibinin nasıl kurulacağına dair esasları ve bu ekibin görevlerini belirlemek olarak tanımlandı.
Detayları görüntüleyin
EGED, VİEWS İnternational Yönetim Kurulunda
Derneğimiz Uluslararası İşler Sekreteri Adil Ahmet Kavrama, EGED adına merkezi Belçika'da bulunan ve görme engelli gençlerin eğitim ve istihdam gibi alanlarda gelişimine yönelik çalışan VİEWS İnternational adlı uluslararası kuruluşun Yönetim Kurulunda görev alacak.
Detayları görüntüleyin
Süreğen Çalışmalarımız
EGED; Engelsiz Nota, Engelsiz Destek, Uzaktan Eğitim, Aylık Değerlendirme Toplantıları, Her Yerde Braille gibi süreğen çalışmalarıyla hedef kitlesine hizmet vermeyi 2020 yılında da sürdürdü. İşte bu çalışmalardan öne çıkanlar:
GEÖP e-posta grubu
Görmeyenlerin Eğitim Öğretim Platformu (GEÖP), 11 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor. Grubumuz halen görme engellilerin eğitim ve istihdam alanında karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm önerilerinin paylaşıldığı online bir platform olma özelliğini koruyor.
E-posta grubumuz hakkında detayları ve üye olma yollarını görüntüleyin
Engelsiz Nota, Sivil Toplum İçin Destek Vakfı tarafından desteklendi
Görmeyenlerin online müzik kütüphanesi misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Engelsiz Nota, Sivil Toplum için Destek Vakfı ile Turkey Mozaik Foundation bünyesindeki Meltem Göçer Fonu tarafından destekleniyor. Hibe programı kapsamında 2.500 eserin erişilebilir hale getirilmesi hedefleniyor.
Detayları görüntüleyin
Engelsiz Nota'ya ulaşın
Ayrıca 19 - 20 Aralık 2020 tarihlerinde düzenlenen Görme Engellilerde Müzik Eğitimi Zirvesi, alana ilgi duyan kesimleri bir araya getiren verimli bir organizasyon oldu.
Engelsiz Destek ile ilgili gelişmeler
Erişilebilirlik desteğine ihtiyaç duyan görme engelliler ile onlara destek vermek isteyen gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlayan Engelsiz Destek Gönüllü Ağı platformuna, görme engelli kullanıcılar artık GETEM kullanıcı adıyla üye olabiliyor. Ayrıca Engelsiz Destek artık iOS ve Android işletim sisteminde mobil uygulamalar ile de kullanılabiliyor.
Şimdi Engelsiz Destek platformuna üye olun
iOS mobil uygulamasını indirin
Android uygulamasını indirin
Uzaktan Eğitim Akademisi, görme engellileri üniversite sınavlarına hazırlamaya devam ediyor
Uzaktan Eğitim Akademisi, 2020 yılında görme engelli öğretmenlere yönelik hizmetiçi eğitim seminerleri gerçekleştirdi. Ayrıca daha zengin bir kadroyla üniversite sınavlarına hazırlanan görme engelli öğrencilerin yanında olabilmek amacıyla eğitimlerini sürdürüyor.
Uzaktan Eğitim Akademisi web sayfasını görüntüleyin
Aylık değerlendirme toplantıları
Aylık online değerlendirme toplantılarımız; her ay gündemdeki bir konuyu ele alarak, üye, gönüllü ve takipçilerimizle bir araya geldiğimiz online bir etkinlik. 2020'de hiç ara vermeyen aylık değerlendirme toplantıları, bu yılda toplam 12 defa gerçekleşti. Şimdiye kadar ise 49 defa aylık olarak toplandık.
Detayları okuyun
EGED Radyo, dinleyicilerine veda etti
EGED, sesli içeriklerini ve interaktif yayınlarını yapabilmeyi sağlayan diğer platformları kullanmanın günün şartlarında daha fazla ihtiyaçlarına cevap vereceğini kararlaştırdı. Dolayısıyla yaklaşık 11 yıldır faaliyette bulunan EGED Radyo, yayın hayatına son verdi.
Detayları görüntüleyin
2020, EGED'e acıların en büyüğünü yaşattı
EGED, 2020 yılında acıların en büyüğünü yaşadı. Canımız, dostumuz, arkadaşımız, Yönetim Kurulu Üyemiz Merve Erten'i ansızın kaybetmenin şokunu yaşadık. Dernek olarak bu kaybı kabul etmek bizim için hiç kolay değil. Merve 26 yıllık kısa ömründe birçok yerde iz bırakmış bir kişi. Dolayısıyla adını yaşatmak bundan sonra ona karşı yerine getirmemiz gereken en büyük sorumluluk. Merve'nin EGED bünyesinde yaptığı kayıtlı çalışmaları bir sayfada topladık. 2021 yılında Mervemizin hatırasını ona yaraşır biçimde yaşatabilmek için planladıklarımızı hayata geçirmek arzusundayız.
İşte; EGED 2020'yi böyle uğurladı.
2021, geride bıraktığımız yılda yaşadıklarımızı unutturmayacak elbette. Ama hayatın devam ettiğini bilerek ve umudumuzu koruyarak, onurlu bir yaşam sürebilmek için, değişimi hep birlikte gerçekleştirebileceğimize olan inançla 2021'i karşılıyoruz.
Umudumuz daim olsun...
EGED sosyal medya hesapları
Derneğimizin Facebook sayfasını beğenmek isterseniz: http://facebook.com/egitimdegormeengelliler
Derneğimizi Twitter’dan takip etmek isterseniz: http://www.twitter.com/egediletisim adresine gidebilirsiniz.
Derneğimizin İnstagram hesabı için: https://www.instagram.com/egitimdegormeengelliler/ adresini kullanabilirsiniz.
Derneğimizi RSS akışından takip etmek isterseniz: http://eged.org/rss.xml
veya http://egitimdegormeengelliler.org/rss.xml adreslerini kullanabilirsiniz.
Derneğimizin YouTube kanalını takip ederek yüklediğimiz videolardan anında haberdar olmak isterseniz: https://www.youtube.com/channel/UCILBjNYYImhZP-mbE_gwfIQadresine giderek kanala abone olabilirsiniz.
EGED'e üye olmak ister misiniz?
Eğer siz de değişimi birlikte gerçekleştirebilmek için işin mutfağında yer almak istiyorsanız bize katılabilirsiniz. Bunun için EGED'e nasıl üye olabileceğinizi inceleyebilirsiniz
Geçmişte EGED
EGED'in daha önceki yıllarda neler yaptığını merak ediyorsanız, 2019, 2018 ve 2017 yıllarına ait bültenlerimizi de inceleyebilirsiniz:
2019, EGED için böyle geçti
EGED 2018'de ne yaptı?
EGED'in 2017 yılı kazanımları
Değişim, ancak ve ancak, birlikte gerçekleşir!