Değerli EGED takipçileri;
Yeni bir yıla, 2019'a, yine birlikte "merhaba" dedik. Umarız 2019 hayallerimizin gerçeğe dönüştüğü bir yıl olur.
2018 bizim için bazen mutlulukların, yeni projelerin, birlikte gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin yaşandığı bir yıl oldu; bazen de içimizden birilerinin uğradığı ayrımcı uygulamalara karşı direndiğimiz, öfkelendiğimiz ve hak arama mücadelesine giriştiğimiz zamanları yaşadık. Ama hepsine değişimi birlikte gerçekleştirmeye inanan EGED üyeleri ve takipçileriyle şahitlik ettik.
Şimdi gelin, EGED 2018 yılında hangi projeleri gerçekleştirmiş, ne gibi etkinlikler yapmış, hangi mücadelelerde aktif rol üstlenmiş; birlikte hatırlayalım.
Ayrımcı uygulamaların karşısında EGED
Ülkemizde yasal düzenlemeler bizim taleplerimizin dayanağı olsa da, hayatın her alanında birtakım ayrımcı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Bunlar bazen bireysel olarak herhangi bir yerde başımıza gelebiliyor, bazen de bir kesimin yaşadığı bir süreç oluyor. İşte; 2018 yılında EGED'in ayrımcı kurumlarla yürüttüğü bazı mücadeleler...
Evkur'un görme engelli bireylere yönelik tutumu
2018 yılının ilk günlerinde, GEÖP e-posta grubumuzda Evkur mağazalarının görme engelli bireylere taksitli alışveriş izni vermediği yönünde paylaşımlar yapılmaya başlandı. Farklı mağazalardan yükselen benzer sesler üzerine EGED, konuyu Evkur yetkililerine sordu. EGED'in Evkur'a sosyal medyadan ve posta adresine gönderilen mektup aracılığıyla yazdığı yazıda; "Evkur mağazalarından görme engelli bir kişinin kredi kartsız olarak taksitli alışveriş yapıp yapamayacağı durumu, belirsizliğe uğramıştır. Dolayısıyla tarafınızca bu konunun netliğe kavuşmasını sağlayacak bir açıklama yapılmasına ihtiyaç vardır. Tüm bu hususları göz önünde bulundurarak; Evkur mağazalarında görme engelli bir kişinin kredi kartsız olarak adına senet yapılmak suretiyle alışveriş yapabilmesine yönelik tutumunuz hususunda kamuoyuna açıklamada bulunmanızı talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi. Bir süre sonra Evkur hem sosyal medyadan, hem de EGED Yönetim Kuruluna hitaben bir açıklama yaptı. Özetle Evkur "Görme engelli tüketicilerimize satış yapmama gibi bir durum asla söz konusu olmamakla birlikte, görme engelli tüketiciler de müşteri portföyümüzde yer almaktadır." şeklinde kamuoyunu bilgilendirdi.
Evkur yetkililerine gönderdiğimiz mesaj için tıklayın
Evkur'un cevabı için tıklayın
Noterlerde ayrımcılık devam ediyor
Noterlerde görme engelli vatandaşların imzalarını iki şahit eşliğinde atmak zorunda bırakılması uygulaması, 2018 yılına girdiğimizde devam ediyordu. Birtakım ilerlemeler olmuşsa da, Halen bu sorun tamamen giderilmiş değil. Eğer engellilik alanında çalışan biz STK'lar birlikte hareket etmeyi başaramazsak 2020 yılında da benzer mesajlar okumak zorunda kalabilirsiniz. Biz bu süreçte ilk olarak Engelsiz Erişim Derneği ile ortak bir yol haritası belirledik; daha sonra diğer STK'larla da diyalog geliştirdik. 2018 yılının ilk günlerinde Engelsiz Erişim Derneği ile düzenlediğimiz anketin sonuçları, yürüttüğümüz mücadelenin referansını oluşturdu.
Noterlerde görmeyenlerin sorunlarına yönelik anketimizin sonuçları için tıklayın
Görme engelli öğretmenlere yönelik idari başvurularımız devam etti
MEB - Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne, görme engelli öğretmenleri ilgilendiren idari başvurular yapıldı. Bu başvuruların temelini ise görme engelli öğretmenlere yönelik düzenlediğimiz anketin verileri oluşturdu. Yani yetkililere sadece gözleme değil, veriye dayanan bir belge sunduk ve çözüm önerilerimizi de ilave ettik. Bu başvuruların sonucunda EBA'da bazı ilerlemeler sağladık, çalışan engelli personelin sorunlarına yönelik yerel çalıştaylar gerçekleştirilmesine zemin hazırladık. Fakat istediklerimizin tamamına ulaştığımızı da söyleyemeyiz. Bunda hiç kuşkusuz bizim dışımızda gelişen süreçlerin de etkisi vardı. Hem bu taleplerin, hem de bunların dışında kalanların savunuculuğunu yapmak, EGED'in 2019 yılındaki önceliklerinden biri olmaya devam edecek.
Görme engelli öğretmenlere yönelik yapılan idari başvurular için tıklayın
Görme engelli öğretmen telefonla "pardon" denilerek görevden alınamaz
2018 yılının son günlerinde, Manisa'da, ücretli öğretmenlik başvurusunda bulunan görme engelli Müge Turanlı ayrımcı bir uygulamaya maruz kaldı. Önce bir özel eğitim sınıfına ücretli öğretmen olarak görevlendirildi; sonra dersin ortasında "pardon" denilerek görevden alındı. Görme engelli öğretmenlerin haklarını ilgi alanı olarak belirleyen EGED, olaya sessiz kalmadı ve tüm yetkililere ulaştırılan aşağıdaki açıklamayı yaptı.
Müge Turanlı hakkında yapılan açıklama için tıklayın
EGED'in 2018 yılında yürüttüğü projeler
EGED, 2018 yılından itibaren hem öz kaynaklarıyla, hem de çeşitli hibe destekleriyle bazı projeler yürütüyor. İşte bunlardan öne çıkanlar...
2. Örgüt içi çalışma kampı yapıldı!
EGED, farklı şehirlerde bulunan üyelerini bir araya getirmeye önem veriyor. Çünkü bu sayede EGED üyeleri, değişimi birlikte gerçekleştirebileceğine olan inancını pekiştirebiliyor. İşte bundan hareketle, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) Derneği tarafından yürütülen Birlikte Hibe Programı kapsamında 2. EGED Örgüt İçi Çalışma Kampı gerçekleştirildi. Bu kampta çalışma komisyonlarımız hem sözü edilen hibe programı kapsamında ulaşmayı planladığı hedeflere dair yol haritası belirledi, hem de kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerini gözden geçirdi.
2. örgüt içi çalışma kampı gerçekleştirildi
Yalnız özellikle vurgulamak isteriz ki; bu kampın açılış oturumunda EGED'in 9 yıllık hikayesi, bizzat olayları yaşayan ve dönüşüme yön veren kişilerin ağzından dile geldi. Biz yaşadıklarımızı anlatırken, o anlara tekrar döndük adeta. Belki siz de bizim duygularımıza eşlik etmek istersiniz diye düşündük, bu yüzden de videomuzu paylaştık. Eğer EGED'i tanımak istiyorsanız ve bugüne kadar hangi aşamalardan geçtiğimizi merak ediyorsanız, boş bir zamanınızda bu videoyu mutlaka izleyin.
EGED'in 9 yıllık hikayesi için tıklayın!
Benimle birlikte, engelsiz üniversite!
Biz her zaman "Üniversite öğrencileri haklarını talep edebilirse, üniversitelerini de dönüştürebilir" tezini savunduk. Bunun için önce Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Projesi'ni yürüttük ve birçok kazanım elde ettik. Şimdi de, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından K-3 Yapılandırılmış Diyalog Politika Reformuna Katkı kapsamında desteklenen “Benimle Birlikte Engelsiz Üniversite” projesini yürütüyoruz. Bu proje kapsamında, 20 engelli ve 10 engelsiz olmak üzere 30 üniversite öğrencisinin katkılarıyla birlikte, erişilebilir üniversiteler sürecine dair politika belgesi hazırlayacağız. İlk toplantımızı 20-22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirdik bile!
Benimle birlikte, engelsiz üniversite!
Uzaktan eğitim akademisi
EGED, TeamTalk adlı sesli konferans yazılımını uzaktan eğitim aracı olarak kullanan belki de ilk sivil toplum kuruluşu. Geçmişte yaptığımız üniversite sınavlarına hazırlık kursları sayesinde 20'den fazla arkadaşımız üniversitelerin örgün ve açık öğretim fakültelerine yerleşti. Bu süreçte elde ettiğimiz tecrübeden hareketle, kendi öz kaynaklarımızla Uzaktan Eğitim Akademisi Projesi'ni hayata geçirdik. Burada hem akademik, hem de kişisel gelişim alanında farklı eğitim programlarıyla birlikte olacağız. Üstelik, ilk eğitim faaliyetimizi tamamladık bile. Milli Eğitim Bakanlığı - Görevde Yükselme Sınavı'na hazırlık amacıyla 6 hafta süren kursumuz tamamlandı. 80'e yakın arkadaşımızın başvuruda bulunduğu kurslarımıza devam zorunluluğu olmamasına rağmen, oldukça yüksek bir katılım elde ettik. Böylelikle EGED ilk defa öğretmenler dışındaki bir kesime, diğer hizmet sınıflarında görev yapan kamu çalışanlarına da dokunmuş oldu.
Uzaktan eğitim akademisi web sayfasına gitmek için tıklayın
Engelsiz Nota
EGED'in kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirdiği bir diğer proje Engelsiz Nota. Görmeyenlerin online müzik kütüphanesi olan Engelsiz Nota sayesinde, müzik eserleri Braille bir yazıcıdan çıktı alınabilecek formatta görme engelli kullanıcılara sunuluyor. Şimdiden kütüphanemizde 200'e yakın eser mevcut. Artık görme engelli müzisyenlerin ve bu alanda akademik olarak ilerlemek isteyenlerin notalara erişim sorunu olmasın istiyor, bunun için kütüphanemizi geliştirmeye devam ediyoruz.
Görmeyenlerin online müzik kütüphanesi Engelsiz Nota'ya gitmek için tıklayın
Her Yerde Braille
2017 yılının son günlerinde başlattığımız "Her Yerde Braille" kampanyasına 2018'de de devam ettik. Farklı illerde Braille farkındalığı etkinlikleri yaptık; Braille yazının kullanım alanlarına yönelik videolar çektik. Umarız bu kampanya 2019 yılında daha fazla kişinin katkılarıyla, aktif olarak ilerlemeye devam eder.
Her Yerde Braille kampanyası web sitesine gitmek için tıklayın
Yerelde EGED
EGED için her zaman yerelde örgütlenmek öncelik verdiği alanlardan biri oldu. Çünkü biz biliyoruz ki; yerelde dinamikler farklıdır ve o bölgenin sorunlarını ve çözüm önerilerini en iyi orada yaşayanlar bilir. Bundan hareketle, yerelde seminerler dizisi kapsamında, bazı illerde çeşitli seminerler düzenledik. İşte bazılarına ilişkin bağlantılar aşağıda:
Kocaeli'de, Engelli bireylerin faydalanabileceği haklar ve teknolojik fırsatlar semineri yapıldı İzmir'de Eğitimde engellilere yönelik fırsatlar ve erken eğitimin önemi başlıklı seminer yapıldı Samsun'da Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Etkinliği
Bu etkinliklerin dışında, aktif bulunduğumuz Ankara, İstanbul ve Samsun'da üye ve takipçilerimizle bir araya geldiğimiz geleneksel tanışma etkinliklerimizi de yapmayı ihmal etmedik.
EGED'in diğer kuruluşlarla ilişkileri
EGED, özellikle de üniversiteler ile yakından ilişki kurmaya devam ediyor. Böylelikle hem erişilebilirlik ile ilgili çalışmalarına müdahil oluyor, hem de düzenlenen çeşitli etkinliklerde aktif rol üstlenerek hedef kitlesine ulaşmaya çabalıyor. Ayrıca benzer amaçlı STK'larla da diyaloğunu kesmemeye çalışıyor. Çünkü biz biliyoruz ki; hak temelli yaklaşımı savunan STK sayısı az ve hepimizin birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var. Gelin bu bölümde, EGED'in 2018 yılında katılım sağladığı programlardan bazılarına hep birlikte bakalım!
2018 Engelsiz Bilişim Kongresi'ne katıldık
EGED, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu'nun aktif bir üyesi. Platformun 5-7 Eylül 2018 tarihlerinde Manisa'da düzenlediği kongrede hem bir oturum düzenledik, hem Engelsiz Bilişim ödül törenine jüri olarak katıldık, hem de EGED üyeleri farklı oturumlarda sunumlar yaptılar.
2018 Engelsiz Bilişim Kongresi'ne katıldık
Türkiye’de Engellilik Hareketi başlıklı panele katıldık
İstanbul Üniversitesi - Engellilik Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde gerçekleşen "DÜNDEN BUGÜNE ENGELLİLİK:ENGELLİLİK ARAŞTIRMALARI KONFERANSI"'nda gerçekleşen Türkiye’de Engellilik Hareketi (2000 sonrasında örgütlenmeler: ortaya çıkış nedenleri, yapılanlar, bundan sonrası…) adlı panele katıldık. Bu etkinlikte STK'ların bugünü ve yarınına ilişkin değerlendirmelerde bulunduk. Bunun ötesinde; gençlerin STK'lardan beklentilerini ve STK'ların bunun ne kadarına cevap verebildiğini de sorguladık.
Türkiye’de Engellilik Hareketi başlıklı panele katıldık
Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivaline katıldık
Boğaziçi Üniversitesi - Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi (GETEM) ve Engelsiz Erişim Derneği'nin düzenlediği Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivaline katılan EGED, burada açtığı stant ile hem takipçilerini bilgilendirdi, hem de dağıttığı Her Yerde Braille temalı magnetler ile dikkatleri çekti.
Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali'ndeydik
EGED'in sürekli online çalışmaları
EGED, çıkış noktası olan internete, sosyal platformlara ve paylaşım ağlarına önem vermeye devam ediyor. 2018 yılında EGED'in online ortamda yürüttüğü sürekli çalışmalardan bazılarına bakalım şimdi de.
E-posta grubumuz
EGED, GEÖP e-posta grubunun tüzel kişiliğine bürünmüş şekli dersek herhalde yanılmış olmayız. GEÖP 2018 yılında da faaliyetlerimizin odak noktasını oluşturdu.
GEÖP'ün 2018 panoraması
Aylık değerlendirme toplantılarımız
Aylık değerlendirme toplantılarımız bazen bir panel havasında bilgilendirici içeriklerle, bazen de bir konuda harekete geçmek için fikir alışverişiyle serbest kürsü formatında devam ediyor. 2018 yılı sonu itibariyle 28 defa aylık değerlendirme toplantısı düzenledik. Bu toplantılar EGED'in katılımcılık ilkesini hayata geçirmek için verdiği uğraşın somut bir çıktısı olması özelliğiyle bizim için önem arz ediyor.
Aylık değerlendirme toplantılarına ait duyuru ve tutanaklar için tıklayın
EGED radyo
Engellilik kavramı ve erişilebilirlik üzerine yayınlar 2018 yılında yine EGED radyo'da sizlerle oldu. Geçmiş dönemdeki programlara ait kayıtların sürekli yayınlanması ise, hem hafızalarımızı tazeliyor, hem de dinlemeyen arkadaşlarımızın bu içerikler hakkında bilgi sahibi olmasına zemin hazırlıyor.
Engellilik ve genel kültür içerikli yayınların yapıldığı radyomuz hakkında bilgi sahibi olmak ve dinleme seçeneklerini görüntülemek için
http://www.eged.org/radyo
adresini ziyaret edebilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarımız
Derneğimizin Facebook sayfasını beğenmek isterseniz:
http://facebook.com/egitimdegormeengelliler
Derneğimizi Twitter’dan takip etmek isterseniz:
http://www.twitter.com/egediletisim
adresine gidebilirsiniz.
Derneğimizi RSS akışından takip etmek isterseniz:
http://eged.org/rss.xml
veya
http://egitimdegormeengelliler.org/rss.xml
adreslerini kullanabilirsiniz.
Derneğimizin YouTube kanalını takip ederek yüklediğimiz videolardan anında haberdar olmak isterseniz: https://www.youtube.com/channel/UCILBjNYYImhZP-mbE_gwfIQadresine giderek kanala abone olabilirsiniz.
İşte EGED için 2018 kısaca böyle geçti. 2019 yılında da aynı heyecanla, aynı motivasyonla ve değişimi birlikte gerçekleştirebileceğine inanan EGED üyeleriyle, yeni süreçler bizi bekliyor olacak.
Eğer siz de değişimi birlikte gerçekleştirebilmek için işin mutfağında yer almak istiyorsanız bize katılabilirsiniz. Bunun için EGED'e nasıl üye olabileceğinizi inceleyebilirsiniz
Değişim, ancak ve ancak, birlikte gerçekleşir!