2018 GEÖP'te nasıl yaşandı?

Değerli Görmeyenlerin Eğitim Öğretim Platformu (GEÖP) sakinleri,

Bu ileti size 2019 yılına girmeye saatler kala ulaşıyor. Yine yoğun bir yılı geride bıraktık. Muhtemelen aramızdan bazıları 2018 yılıyla bir an önce vedalaşmak istiyor, bir kısmımız da "bu yıl hiç bitmesin" diyor. Eğitimde Görme Engelliler Derneği olarak; gelecek yılın bir öncekinden daha mutlu, erişilebilir ve hedeflerimize erişebileceğimiz bir yıl olmasını diliyoruz.

9.5 yıldır aralıksız faaliyetini sürdüren GEÖP için de 2018 yılı oldukça hareketli geçti. Bazen arkadaşlarımızın yeni okullarına başlamaları veya iş hayatına atılmalarını bildiren iletilerini okuduk ve onlarla sevindik, bazen içimizden birilerinin uğradığı ayrımcı muamelelere karşı birlikte öfkelendik, kimi zaman da anın getirdiği bir duygu durumuyla bizden farklı düşünen arkadaşlarımıza sert ifadelerle yüklendik. Kısaca, mutluluk, sinir, hüzün; hayatın içinde ne varsa, GEÖP'te de benzer şeyler yaşadık. Ama bizce en özeli ve önemlisi, 2019 yılını da yine birlikte karşılıyoruz.

Adet olduğu üzere, 2018 yılının son gününde, bir sene GEÖP'te nasıl geçti, hep beraber geçmişe kısa bir yolculuk yapalım istiyoruz. Siz de bizimle aynı fikirdeyseniz, buyurun iletinin devamını okumaya!

Ne zaman yazıştık, ne zaman sustuk?

GEÖP'te bazı aylar o kadar fazla mesaj ulaşıyor ki gelen kutularımıza, hangi birini okuyacağımızı şaşırıyoruz. Diğer yandan öyle zamanlar da oluyor ki; "Acaba benim üyeliğime bir şey mi oldu, neden hiç email alamıyorum" diye soruyoruz istemsizce. Bakalım 2018 yılının en hareketli ve en sakin ayları hangileri...
2018 yılının en hareketli ayı, içinde bulunduğumuz Aralık. Bu iletiyle birlikte Aralık ayında gelen kutularımıza 487 ileti düşmüş. Bundan bir ay önce, yani Kasımda da oldukça yoğun şekilde kullanmışız GEÖP'ü. Kasım ayında gelen kutularımız GEÖP'ten 431 iletiye ev sahipliği yapmış.
Suskun ayların başında Ağustos geliyor. Sevdiklerimizle beraber bir yılın stresini atmak ve tatil mevsimini doyasıya yaşamak varken neden GEÖP'te yazışalım, öyle değil mi? Yine de 181 ileti okumuşuz Ağustos ayında. Bir diğer suskun ayımız Haziran. Karne dönemiydi, finaldi, bayram tatiliydi derken, GEÖP'ten yine uzaklaşmışız biraz. Bu defa 221 ileti gelen kutularımızdaki yerini almış.
2018 yılında her ay ortalama 383 ileti ulaşmış GEÖP'ten bizlere. Tabi yukarıda da okuduğunuz üzere, bazen trafik oldukça yoğun, bazen sakin olmuş.

2018'de GEÖP'te neler konuştuk?

2018 yılında engellilik ve eğitim alanında GEÖP ya gündem belirlemiş ya da farklı platformlarda ele alınan konularda kendi bakış açısını geliştirmiş. Bakalım 2018 yılında en fazla gündeme gelen 5 konu hangileri olmuş?

EBA ve etkileşimli tahta

Bu yıl GEÖP'te en fazla gündeme gelen 5. konu Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve sınıflara kurulan etkileşimli tahtalar olmuş. Çoğu görme engelli öğrenci ve öğretmen EBA internet sitesini erişilebilir olarak kullanamıyor, içeriklerinden faydalanamıyor, hizmetiçi eğitimlere katılamıyor. Diğer yandan sınıflara kurulan etkileşimli tahtaları erişilebilir hale getirmek için kendi imkanlarıyla çözümler geliştiriyor. Yetkililer sürdürülebilir ve sistemli bir çalışma geliştirmeyince, bu sorunları ve çözüm önerilerini paylaşmak da yine bizlere kalıyor. Bu yıl EBA ve etkileşimli tahta konusunda 114 ileti okumuşuz GEÖP'te.

Engelliliğin istismarı

Yıllardır yazışıyoruz ama, doğrusunu söylemek gerekirse bir arpa boyu kadar yol alamadık. Bu noktada çuvaldızı kendimize batırmayı hak ettik de diyebiliriz. Halen okullarda engelliler yararına ürünler satılıyor veya çocuklara zarf dağıtılarak içine para konulması isteniyor. Böylelikle engellilerin yardıma muhtaç olduğu algısı, çocuk yaşta insanlara yerleşiyor. Üstelik bu tamamen yasal yollar kullanılarak yapılıyor. Biz burada konuyu defalarca gündeme getiriyoruz ve çözümler geliştiriyoruz ama, henüz somut bir faaliyete geçemedik. 2018 yılında 131 iletiyle en çok konuştuğumuz 4. konu olan engelli istismarını, 2019 yılında gündemimizden tamamen kaldırmış olmayı umuyoruz.

Doküman oluşturma, düzenleme veya erişilebilir olarak okuma

Kimi zaman Word’de kaynakça eklemeyi veya içindekiler tablosu oluşturmayı sormuşuz, bazen en kaliteli kitap tarama yöntemlerimi paylaşmışız ya da erişilebilir kitapları bir arada nasıl buluruz diye tartışmışız, nasıl sunum hazırlayabiliriz meselesini birbirimize danışmışız, pdf belgelerini hangi yöntemlerle daha verimli kullanabiliriz sorusuna yanıt aramışız. Özetle biz doküman oluşturma, düzenleme ve erişilebilir olarak okuma konusuna 2018 yılında oldukça fazla odaklanmışız. Öyle ki; 187 ileti yazmış, en çok konuşulan 3. konu yapmışız.

Engelli öğretmenler iş başında

Atama ve yer değiştirme süreci, mesleğin erişilebilir olarak yapılabilmesi için çözüm önerileri ve kaynak paylaşımı derken, engelli öğretmenler GEÖP'te oldukça aktif olmuş 2018 yılında. Millî Eğitim Bakanlığı halen yeni atanan öğretmen adaylarından "öğretmen olabilir" konulu rapor istemeye devam ediyor, bazı arkadaşlarımız ise ayrımcı ve ötekileştirici olaylara maruz kalıyor. Mesela Müge Turanlı, önce bir özel eğitim sınıfına ücretli olarak görevlendiriliyor; sonra görme engelli olduğu fark edilince dersin ortasında apar topar görevden alınıyor. Ya da Mersin'de bir başka arkadaşımız sekiz yıldır yaptığı görevden geri hizmete çekiliyor. Görünür olmayan birçok erişilebilirlik sorunu ise yaşanmaya devam ediyor. Bu gibi olaylar da gündem olunca, engelli öğretmenler 194 iletiyle GEÖP'te 2. sırada kendilerine yer bulmuşlar.

Her Yerde Braille

Boşuna "Her Yerde Braille" kampanyasını başlatmamışız EGED olarak. 2018 yılında GEÖP en fazla Braille alfabesini konuşmuş. 257 ileti ile 1. olan Braille alfabesiyle ilgili bazen umutlanmışız, bazen de hayal kırıklığı yaşamışız. Mesela Millî Eğitim Bakanlığı görme engelli öğrenci ve öğretmenlerin ders kitaplarını zamanında göndermeyerek onları çok zor duruma düşürdü. Halen kitapların ulaştırma süreci tamamlandı mı bilemiyoruz. Ama yine aynı Millî Eğitim Bakanlığı, önemli bir atılım yaparak görme engelli öğrencileri Braille ekran teknolojisiyle tanıştırmaya da başladı. Umarız bu süreç 2019 yılında olumlu ilerlemeye devam eder. Bu iki konu GEÖP'te derinlemesine incelenmiş. Ayrıca Braille alfabesinin nasıl öğrenilebileceği, Braille kitaplara ulaşma yöntemleri, Braille objelerin üretimi, Braille ekran teknolojisi ve Braille farkındalığı da yıl boyunca ele alınmış. Özetle GEÖP 2018 yılında, "Her yerde Braille, her zaman Braille" demiş!

En çok konuşulan gündemler arasında saymadık ama; beyaz baston kullanımı, noterlerde ve bankalarda karşılaşılan imza sorunu, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) süreci, üniversitelerde görme engelli öğrencilerin yaşadığı sorunlar ve niceleri de yine GEÖP'te sıkça dile getirilmiş.

Daha önceki yılların panoraması da var mı?

Elbette! 2016 yılından bu yana biz bu işi geleneksel hale getirdik. Aşağıdaki linkleri takip edebilirsiniz...
(GEÖP 2017 panoraması)
(GEÖP 2016 panoraması

GEÖP'e nasıl üye olabilirim veya arkadaşlarımı üye yapabilirim?

Eğer platformumuza üye olmak isterseniz gormeengelli-ogrenciler+subscribe@googlegroups.com e-posta adresine konu kısmı dahil olmak üzere boş bir ileti gönderebilir ve bir onay iletisi almanız durumunda aynı şekilde yanıtlayabilirsiniz. Gruba katılmak için hiç bir ön koşul olmadığını ve isteyen herkesin ağımıza üye olabileceğini de hatırlatalım. Eğer grubumuza üyeyseniz ve ilgileneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa, onlara da bu grup hakkında bilgi vermeniz bizim için önemli olur.
E-Posta grubumuz hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Haydi; değişimi 2019 yılında da birlikte gerçekleştirelim!

kategori: