E-Posta grubumuzda 2016 nasıl geçti?

Değerli takipçilerimiz,

Bugün 2016 yılının son günü. Acısıyla tatlısıyla, yoğun bir yılı geride bıraktık. Umuyoruz ki 2017 bir öncekini aramayacağımız ve geleceğe umutla bakabileceğimiz bir yıl olur.
E-posta grubumuzun kuruluşunun üzerinden de yedi buçuk yıl geçti. Dile kolay; tam yedi buçuk yıldır kesintisiz olarak engellilik ve eğitim hakları üzerine yazıp çiziyoruz. Bazen konuştuklarımızın burada kalmadığını ve eyleme dönüştüğünü de hep birlikte görüyor, mutlu oluyor ve gelecek için motivasyon tazeliyoruz.
Malumunuz, bir yılın sonu geldiğinde o yıl en çok gündeme gelenler derlenir, haber yapılır ve bir yılın panoraması ortaya konur. Biz de geleneğe uyalım ve 2016 yılında grubumuzda neler olmuş, şöyle bir kısaca görelim istedik.
Haydi, hep birlikte 2016 yılında bir GEÖP turu atalım!

En çok ve en az ne zaman yazıştık?

2016 Yılında gruba hangi ayda ne kadar ileti gelmiş diye istatistiklere baktığımızda, yılın ilk ayı olan Ocakta burada epey vakit geçirmişiz gibi görünüyor. Bu ayda grubumuzda tam 625 ileti yayınlanmış. Böylelikle Ocak ayı 2016 yılında gruba en çok ileti gelen ay olarak yerini almış.
Temmuz ayında ise; gerek yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşanması, gerekse ülkemizin geçirdiği olağanüstü durumun etkisiyle grubumuzda bir sessizlik hakim olmuş. Herkes kendini ya yılın stresini atmak için tatilin tadını çıkarmaya bırakmış, ya da televizyon, gazete ve sosyal medya gibi araçlara odaklanıp ülkede yaşananları takip etmeye koyulmuş. Bu nedenle de, bu ayda grup üyelerimizin gelen kutularına sadece 175 ileti düşmüş. Böylelikle Temmuz, 2016 yılında grubumuzun en sakin ayı olarak yerini almış.
Ayrıca; dönem dönem ileti trafiğinde farklılıklar olmakla birlikte, ortalama ayda 457 ileti gelmiş GEÖP'ten gelen kutularımıza.

2016 Yılında neler konuştuk?

En yoğun ve sakin ayları anımsadık ama, o kadar yazışmayı hangi konularda yaptık? 2016 Yılında grubumuzda neler konuşmuşuz, bir hatırlayalım istedik ve en fazla yazıştığımız 5 konuyu derledik. Gördük ki engellilik ve eğitim konusunda gündemde ne varsa, grubumuzda da genellikle onlar konuşulmuş.
Lafı fazla uzatmayalım; gelin, hep birlikte GEÖP'te 2016 yılını şöyle bir hatırlayalım!

AÖF'de 4 yanlış 1 doğruyu götürecek

YÖK tarafından yapılan bir değişiklikle, açıköğretim fakültelerinde yapılan çoktan seçmeli sınavlarda 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi kararlaştırıldı. Uygulama içinde bulunduğumuz eğitim-öğretim döneminde başladı. Konuyla ilgili ilk haberi Necati Uysal grubumuzda 19 Ekim tarihinde paylaştı. Ardından bu uygulamanın sona erdirilmesi için başlatılan imza kampanyası duyuruldu. Engelli üniversite öğrencileri arasında yaklaşık %40'lık bir dilim açıköğretim fakültelerinde öğrenim gördüğünden, bu konu grupta da epey yankı buldu. Platformda iki farklı görüş ortaya çıktı. Bir grup bu uygulamanın başarıyı artıracak bir etken olacağı düşüncesiyle doğru olduğunu söylerken, bir diğer grup uygulamanın adaletsizliğe neden olduğu gerekçesiyle kaldırılması görüşündeydi. Konu halen tazeliğini korumaya devam ediyor. Neticede grup üyeleri bu konuyu şu ana kadar 67 iletiyle tartıştılar. Böylelikle açıköğretim fakültelerinde yapılan sınavlardaki değişiklik, grubumuzda 2016 yılında en çok tartışılan 5. konu oldu.

Engelli öğretmen ataması ve öğretmenlik yapabilir raporu

Milli Eğitim Bakanlığı, haziran ayında 2016 - EKPSS sonuçlarına göre 500 engelli öğretmen ataması yapacağını duyurdu. Ancak, daha önceki atamalardan farklı olarak; engelli öğretmen adaylarından sağlık kurulu onaylı "öğretmenlik yapabilir" şeklinde bir rapor istendi. Gruptaki genel kanı, bir kişinin öğretmenlik yapmasına doktorların karar veremeyeceği yönündeydi. Derneğimiz bu konuda Bakanlık yetkilileriyle görüştü, basın bülteni yayınladı. Fakat uygulamadan vazgeçilmedi ve atama süresince bu raporu almakta zorlanan arkadaşlarımızın mağduriyetleri tarafımıza ulaştı. Emre Taşgın, 9 Haziran tarihinde bu konuyu grupta gündeme getirdi ve bu yazışma dizisinde 104 ileti yayınlandı. Böylelikle MEB'in engelli öğretmen atamasında istediği öğretmen olabilir konulu rapor, GEÖP'te 2016 yılının en çok konuşulan 4. konusu oldu.
Engelli öğretmen adaylarının "rapor" endişesi başlıklı açıklamamızı görüntülemek için tıklayın

Görme engelli öğrenci Merve'ye 'barınma' işkencesi

Eylül ayı gelip de okulların açılması yaklaştığı sırada medyada bir haber yayıldı. Hacettepe Üniversitesi öğrencisi görme engelli Merve Demirdöven'in kaldığı öğrenci evinden borcunu ödeyemediği gerekçesiyle çıkarıldığı, öğrenci yurduna ise borcunu ödemesi halinde kaydının yapılabileceği iddia edildi. Konuya üniversite de yaptığı açıklamayla müdahil oldu, kendi bakış açısıyla olaya farklı bir boyut kattı. Konu gazete, televizyon ve sosyal medyada günlerce konuşuldu. Necati Uysal bu yıl grubumuzda gündem belirleme konusunda epey başarılıydı; 6 Eylül tarihinde haberi bizimle paylaştı. Grupta Merve'ye hak verenler de oldu, üniversite yönetimini doğru bulanlar da, konuya taraf olmanın yanlış olacağını vurgulayanlar da, medyada haberin yer alış biçimini sorgulayanlar da. Engelli üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu derneğimiz de kendi penceresinden olayı değerlendiren bir basın açıklaması yayınladı. Olayla ilgili son durum nedir bilmiyoruz. Fakat, sonuçta bu konuda grubumuza 136 ileti geldi ve Hacettepe Üniversitesi ile görme engelli öğrenci arasındaki itilaf, platformumuzda 2016 yılının en çok konuşulan 3. konusu oldu.
Hacettepe Üniversitesi'nden bir engelli öğrenci hakkında çıkan haberlere dair yorumumuzdur başlıklı açıklamamızı görüntülemek için tıklayın

Braille yazının işlevselliği ve öğretilmesinin gerekliliği hakkında

Gazi Üniversitesi'nde Görme Engelliler Öğretmenliği bölümünde okuyan Seyda Kırcan, 28 Eylül tarihinde, bir hocasının derste Braille yazının işlevsel olmadığını söylediğini, buna karşılık kendisinin bu yazının önemini anlattığını, sonuç olarak hocasının bir sonraki hafta konuyu tartışmaya açmaya karar verdiğini belirtti ve gruptan Braille'i savunma konusunda destek istedi. Grupta herkes hocaya kızdı, Braille'nin günlük yaşamda ne denli önemli olduğunu vurguladı, Braille'e dair çözümler yaygınlaştığında bu yazının öneminin daha çok anlaşılacağını somut örneklerle açıkladı ve Braille yazının nasıl savunulacağına dair önerilerini dile getirdi. Seyda bir sonraki hafta hocasının derse gelmediğini, tartışmanın asistanının olduğu bir ortamda yapıldığını ve sınıf arkadaşlarında Braille'e dair bir farkındalık oluşturduğunu; ancak sınıfında bulunan bir başka görme engelli öğrencinin kendisine karşı çıkmasına içerlediğini yazdı. Daha sonraki hafta ise hocasının bulunduğu derste konunun tekrar gündeme geldiğini, fakat hocasının tüm çabalarına rağmen fikrinde sabit olduğunu söyledi. Böylelikle körlerin Braille yazı konusunda ne kadar hassas olduğu ortaya çıktı ve grupta bu konu üzerinde 144 ileti yayınlandı. Sonuçta 2016 yılında grubumuzda en çok konuşulan 2. konu, Braille'nin körler hayatındaki yeri oldu.

Görme engelli öğretmen için veliler çözüm istedi

Görme engelliler camiası 2016 yılına şok bir haberle girdi dersek, herhalde yanlış bir ifade kullanmamış oluruz. İzmir'de İngilizce öğretmenliği yapan görme engelli Reyhan Arısoy Levent'in sınıfında veliler gizli olarak ders görüntüsü aldı ve bu videoyu sosyal medyada yayınladı. Ardından konuyu basına taşıdılar. Haber günlerce medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı, tartışma programları yapıldı, halka çocuklarına görme engelli bir öğretmenin ders vermesine nasıl baktıkları soruldu. Önce Reyhan öğretmenin bir başkası eşliğinde dersine devam edeceği söylendi, ardından soruşturma açılarak geri hizmete alınacağı duyuldu. Başta İzmir'dekiler olmak üzere, engelliler alanında faaliyet yürüten STK'lar Reyhan öğretmene sahip çıkarak bu konunun bir kişinin değil tüm engelli camiasının sorunu olduğunu vurguladılar. Bakanlıktan gizli kamera faillerinin bir an önce bulunması talep edildi. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişim kuruldu, derneğimiz de bu görüşmelere katıldı. Derneğimiz ayrıca yaptığı basın açıklamasıyla düşüncelerini ortaya koydu. Bu metin daha sonra İzmir'deki STK'ların gerçekleştirdiği basın açıklamasında okundu. Konu çeşitli başlıklar altında yaklaşık 6 ay boyunca grupta hep tartışıldı, son gelişmeler anında gruba iletildi. En son olarak İzmir'deki STK'ların katkısıyla Reyhan öğretmenin görevine iade edildiği haberiyle içimiz rahatladı. Mert Karagüzel'in 18 Ocak tarihinde grubumuzda paylaştığı bu haber üzerine toplamda 372 ileti yazıldı. Böylelikle Reyhan öğretmen 2016 yılında grubumuzda en çok konuşulan konu oldu.
Görme engelliler camiası ve öğretmenler, gizli kamera faillerinin bulunmasını istiyor başlıklı açıklamamızı görüntülemek için tıklayın

Bunlar dışında da birçok konuda tartışmalar yapıldı, fikir alışverişlerinde bulunuldu, insanlar öğrenmek istedikleri bir soruyu çekinmeden gruba sordular ve genelde cevap aldılar, birbirleri arasında ders kaynakları paylaştılar, tecrübelerini aktardılar.
E-posta grubumuz, 7.5 yıldır olduğu gibi, 2017 yılında da engelli bireylerin eğitim özelinde haklarını tartışacağı bir platform olmaya devam edecektir. Tabi ki grup üyelerinin etkin katılımlarıyla...
2017'de görüşmek üzere!
Eğer platformumuza üye olmak isterseniz, gormeengelli-ogrenciler+subscribe@googlegroups.com e-posta adresine konu kısmı dahil olmak üzere boş bir ileti gönderebilir ve bir onay iletisi almanız durumunda aynı şekilde yanıtlayabilirsiniz. Dileyen herkesin grubumuza katılabildiğini de hatırlatalım.
E-Posta grubumuz hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Unutmayalım; değişim, ancak ve ancak birlikte gerçekleşir!

kategori: