Eğitimde Görme Engelliler Derneği - İletişim, Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu tarafından, her ay farklı gündemlerle düzenlenen Aylık Değerlendirme Toplantılarının otuz yedincisi, “Çocuk Gelişiminde Kör Ebeveyn Deneyimi” gündemiyle, 26 Aralık 2019 tarihinde EGED Uzaktan Eğitim Akademisi TeamTalk sunucularında gerçekleştirildi.
Toplantıya, konuklar Ufuk Özen ve Kürşat Bedir’in yanı sıra, konuya katkıda bulunmak isteyenler katıldı.
Toplantıyı modere eden Ilgın Aydınoğlu, Söze Görme Engelli Öğrenciler Platformu’ndan bahsederek başladı. Daha sonra sözü konuklardan Ufuk Özen’e verdi.
Ufuk Özen, Kendisi gibi eşininde kör olduğunu ve 16 yaşında bir çocuklarının bulunduğunu belirterek, çocuklarını bu yaşa kadar başkasından fazla destek almadan büyüttüklerini, çocukları küçük yaştayken erişilebilir materyal (sesli ateş ölçer, erişilebilir ilaç vs.) bulmakta zorluk yaşadıklarını, çocuklarının okuma yazma öğrenme evresine geldiğinde, süreci kontrol edemediklerini, çocuklarının Matematik gibi sayısal ve görsel içerikli ödevlerinde başkalarından da kısmi olarak destek almak zorunda kaldıklarını, çocuklarının ergenlik sürecinin diğer çocuklar gibi zor geçtiğini ve bu konuda eşiyle birlikte sürekli yeni deneyimler kazandıklarını vurguladı.
Daha sonra sözü alan Kürşat Bedir, çocuklarının 6 yaşında olduğunu ifade ederek, görme engelli ebeveynlerin sorunlarıyla ilgili çeşitli kurumlarla iletişime geçtiklerini, bu konuda Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nin yürüttüğü “Engelsiz Destek Projesi”nin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Bedir ayrıca, anne ve babası kör olan çocukların nitelikli üniversitelere yerleşme oranlarının da düşük olduğunu vurgularken destek eğitim odalarının bu konuda yeni bir düzenlemeyle işlerliğinin arttırılabileceğini, Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlerin bu alana da önem vermesi gerektiğini, okul öncesi ve ilkokul materyallerinin fazlaca görsel içeriklerden oluştuğunu, belki materyallere qr kodunun eklenmesi gerektiğini, böylece qr kod ile görsel içeriklerin ne olduğunu kör ebeveynlerin de öğrenmesinin mümkün olacağını, bu konuda yayınevleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği yapmasının mümkün olduğunu, GETEM’in de bu alandaki kitapları seslendirme konusunda çalışmalar yapabileceğini, görme engelli anne ve babalara yönelik erişilir kaynak veri tabanının oluşturulabileceğini belirtti.
Toplantının devamında serbest kürsü formatına geçildi ve diğer kör ebeveynler, hem deneyimlerini paylaştı hem de konuklara merak ettikleri konularda deneyimlerini sordu.
Toplantı, katılımcılara diğer Aylık Değerlendirme Toplantılarının gündemlerini kendilerinin de belirleyebileceklerinin hatırlatılmasıyla sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz
Gündem önerin, konuşalım!