Rehber Köpekler konulu 34. aylık değerlendirme toplantısı tutanağı

İletişim, Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu tarafından gerçekleştirilen aylık değerlendirme toplantılarının bu ayki gündeminde rehber köpekler yer almakta. Rehber köpekler başlıklı 34. Aylık değerlendirme toplantısı 23 eylül 2019 tarihinde, EGED – Uzaktan Eğitim Akademisi TeamTalk sunucularında gerçekleştirildi.
Rehber köpekler konulu toplantıya 30’a yakın kişi katılım gösterdi. Toplantıyı modere eden Ilgın Aydınoğlu oldu.
Toplantının konuşmacıları, Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer ile rehber köpek kullanıcıları Mustafa Keskin ve Yusuf Uçar.

İlk olarak söze Nur deniz Tunçer başladı. Rehber köpekler derneği başkanı olan Tunçer Rehber köpekler derneğinin 2015 yılında kurulduğunu ve rehber köpeklerle ilgili hali hazırda bir kanunun bulunmadığını dile getirdi. Ayrıca, rehber köpeklerin yasal zeminini hazırlayabilmek için, rehber köpekler derneği tarafından yasa tasarısının hazırlandığını vurguladı. Türkiye’de rehber köpeklerin yasal alt yapısının oluşturulmasında uluslararası sözleşmelerinin ve uluslararası hukukun etkisinin büyük olduğunun altını çizerken; görme engellilerin rehber köpek kullanımında kısıtlandıkları yerlerde hukuksal süreçte dernek olarak destekçi olduklarını ifade etti. Ek olarak, “yasal bir ortamın oluşturulabilmesi için, görmeyenler olarak taşın altına elimizi sokmamız gerekiyor” diyerek rehber köpek kullanımına yönelik olarak farkındalık çalışmalarının önemine değindi.
Görme engellilerin, rehber köpek kullanımı başvurusu için, ilk olarak telefonla veya info@rehberkopeklerdernegi.org adresine ulaşmaları gerektiği Tunçer tarafından dile getirildi.
Derneğin amaçlarından birinin de, engellilerin bağımsızlığını sağlayacak her şeyin önceliklendirilmesini sağlamak olduğu belirtildi. Bu bağlamda, rehber köpeklerin ücretsiz bir şekilde görme engelli bireye edindirilmesi, köpeğin aşı takviminin ve mamalarının ücretsiz bir şekilde sağlanması, karşılaşılan mevzuat ve hukuki boşluk kaynaklı sorunlara profesyonel anlamda bir çözüm geliştirerek görme engellilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyorlar ve amaçlıyorlar.
Nur Deniz Tunçer, rehber köpeğin eğitilmesi ve görme engelli bireyle eşleştirilme sürecinden bahsetti.
Rehber köpek kullanıcıları Yusuf Uçar ve Mustafa Keskin rehber köpekle ilk karşılaşma deneyimlerini anlattılar.
Geçtikleri eğitim süreçlerini ve köpeğe alışma süreçlerini olumlu ve olumsuz yönleriyle detaylandırdılar. Baston ve rehber köpek kullanımı arasındaki fark gibi önemli noktalara değindiler.
Rehber köpek kullanımın Türkiye’de henüz yaygın olmamasından dolayı toplumun olumsuz ve garip tepkileri olduğundan bahsettiler. Rehber köpek kullanırken toplu taşıma, sokak, resmi kurum ve kuruluşlara girerken yaşadıkları zorlukların altını çizdiler; buna bağlı olarak gelişen tercihlerini açıkladılar.

Toplantının 2. Bölümünde ilk bölümdeki yapılan bilgilendirmelere yönelik olarak sorular cevaplandırıldı. Katılımcılar, , Rehber köpek edinme süreci, rehber köpek kullanımı, rehber köpekle birlikte yaşama, rehber köpeğin bakımı gibi konularda sorularını sordular.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz
Gündem önerin, konuşalım!