Milli Eğitim Bakanlığı, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonuçlarına göre 750 engelli öğretmen atadı. Ancak Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) Yönetim Kurulu üyesi Merve Erten'in ifadesine göre; Bakanlık, engelli öğretmenlerin karşısına rapor engeli çıkarıyor.
Sağlık kurulu "öğretmen olabilir" raporunu vermezse engelliler öğretmen olamayacak
Milli Eğitim Bakanlığı; yaptığı engelli öğretmen ataması sonucunda, bir eğitim kurumuna yerleşenlerden "öğretmen olabilir" ibareli rapor istiyor. EGED Yönetim Kurulu üyesi Merve Erten'in açıklamasına göre; 2016 yılından bu yana istenen "öğretmen olabilir" ibareli raporu almakta en çok zorluğu görme engelliler çekiyor. Erten, "Görme engelli öğretmen adayları hastane hastane dolaşarak sağlık kurullarını öğretmenlik yapabileceğine ikna etmeye çalışıyor. Eğer görme engelli bir kişi sağlık kurulunu ikna edemezse, atandığı kurumda göreve başlayamayacak. Görme engelli öğretmenler, yıllarca öğrenim gördükten sonra mesleği yapmak için atandığına bile sevinemeden, kendisini rapor alma mücadelesinin ortasında buluyor" şeklinde konuştu.
Engelliler sağlık raporunu nereden aldıysa öğretmen olabilir raporunu da oradan alacak
Engelli öğretmen adaylarının, atamaya başvuru sırasında sağlık kurulu raporlarını Bakanlığa sunduğunu vurgulayan Erten; "Bakanlık bu raporun üstüne bir de "öğretmen olabilir" açıklamalı rapor istiyor. Üstelik İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu defa kişi sağlık raporunu nereden aldıysa öğretmen olabilir ibareli raporu da oradan alması gerektiğini söylüyorlar. Bu, örneğin Edirne'de yaşayan, üniversite eğitimini İzmir'de sürdürdüğü için sağlık raporunu oradan alan ve Gaziantep'e atanan bir öğretmenin, öğretmen olabilir raporunu almak için önce Edirne'den İzmir'e gitmesi, belgelerin son teslim tarihi olan 20 Şubat'a kadar randevu alarak rapor çıkartması ve Gaziantep il Milli Eğitim Müdürlüğüne vermesi anlamına geliyor. Daha da önemlisi, artık görme engelli öğretmen o hastanedeki sağlık kurulu üyelerini ikna edemezse, başka bir hastanede şansını denemesi de mümkün olmayacak. Geçmişte yaşadığı yerdeki hastaneden rapor alamayıp da başka ile giden arkadaşlarımız oldu" diyerek engelli öğretmen adaylarının yaşadığı rapor alma sürecine dair detayları paylaştı.
Sağlık kurulları derneğimizi arıyor
Bazı sağlık kurulu üyelerinin kendilerine başvuran görme engelli kişiyle ilgili yanlış bir karar vermemek için EGED'e ulaştığını dile getiren Erten; "EGED, görme engelli öğretmenlerle ilgili kapsamlı çalışmalar yapan bir dernek. Bu nedenle insanlar internetten bize ulaşıyor ve görme engelli bir kişinin öğretmen olup olamayacağını soruyor. Kimileri ise başvuran kişiye kendi yargısına göre öğretmenlik yapamayacağına ya da sadece görmeyenlere yönelik eğitim veren okullarda öğretmen olabileceğine ilişkin rapor veriyor. Örneğin bir Edebiyat öğretmenine Kocaeli'de rapor verilmezken aynı rapor Ankara'da kolaylıkla alınabiliyor" dedi.
MEB yaşanan sorunu görmezden gelmemeli
EGED olarak Bakanlıkla sürekli iletişim halinde olmak istediklerini, fakat Personel Genel Müdürlüğü'nün kendilerini dikkate almadığını söyleyen Erten; "Bu durumun ortaya çıkardığı mağduriyetleri 2016 yılından bu yana yazılı ve sözlü olarak defalarca dile getirdik. Derneğimizin başvurusu üzerine, Sağlık Bakanlığı, görme engellilerin rapor taleplerinin olumlu şekilde değerlendirilmesi yönündeki görüşünü sağlık kurullarına gönderdi. Şayet Milli Eğitim Bakanlığı bu raporu kişinin sağlık durumunun öğretmenliğe elverişli olup olmadığını anlamak için istiyorsa, görme engellilerin öğretmen olmasında bir sorun olmadığını yazılı olarak vurgulaması gerekiyor. Ayrıca kişinin bu raporu istediği hastaneden alabilmesi de sağlanmalı. Artık Bakanlığımızı eğitim kökenli olan kişiler yönetiyor. Bu önerilerimize onların da katılacağını düşünüyor, Personel Genel Müdürlüğü'nün derneğimizin görüşlerini tekrar değerlendirmesini arzu ediyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.