"Ben Üniversiteliyim" başlıklı 65. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı tutanağı

"Ben Üniversiteliyim" başlıklı 65. Aylık Değerlendirme Toplantısı, 27 Eylül 2022 Salı akşamı Google Meet üzerinde gerçekleştirildi. Toplantıyı yaklaşık 15 kişinin takip ettiği görüldü. İletişim, Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu - Aylık Değerlendirme Toplantısı çalışma grubu ve Eğitim Komisyonu iş birliğiyle hazırlanan toplantıda:
*Neden kazandığınız ve kayıt yaptığınız üniversiteyi seçtiniz?
*Kayıt sırasında ve sonrasındaki deneyimleriniz nelerdi?
*Başka şehirde üniversiteye başlıyorsanız barınma durumuna nasıl çözüm buldunuz?
*Üniversite engelli öğrenci birimi ile ilgili bir tanışmanız ya da iletişiminiz oldu mu?
*Üniversitenizdeki haklarınızla ilgili bilgilendirme ya da oryantasyon aldınız mı?
*Üniversiteye kayıt ya da Ders kayıt sürecinde erişilebilirlik sorunu yaşadınız mı?
*Bilgiye erişimde üniversitenizin çözümleri nelerdir?
*Sosyal alanda ve mimari alanda erişilebilirlik deneyimleriniz nasıldı? soruları bağlamında, serbest kürsü formatında deneyim paylaşımında bulunuldu.
“Ben Üniversiteliyim” başlıklı 65. Aylık Değerlendirme Toplantısı’na; eski, yeni üniversite mezunları ve halen üniversiteye devam eden üniversitelilerin deneyimleri, lisede okuyan ve mezuna kalan katılımcıların merak ettikleri üzerine konuşularak başlandı. Toplantıya, genel olarak bu kurguyla devam edildi.
Üniversite seçerken üniversitenin engelli öğrenci profili geçmişinin olup olmadığına, üniversitenin erişilebilir standartlara uygunluğuna dikkat edildiği ifade edildi. Üniversiteyi seçerken ya da üniversiteye kayıt olduktan sonra engelli birimiyle iletişimde olmanın öneminden, öğrencilerin haklarının bilincinde olarak ve haklarını savunarak engelli birimiyle iletişimde kalmanın gerekliliğinden bahsedildi. Ders kaynaklarına erişimde akademisyenlerin ve kütüphanelerin erişilebilirliğe uygun materyal sağlaması konusu vurgulandı. Üniversite web sitelerinin erişilebilirliği üzerinde duruldu. Sınavlara erişilebilir olarak girmenin yöntemleri aktarıldı. Üniversitedeki bölüm derslerindeki engelli öğrenciler için olan muafiyetlerin kaldırılması ve engele göre uyarlanabilir yöntemlerin bulunması, yaygınlaştırılması hususu dile getirildi. Barınma sorunlarının bireysel çözümlerle halledildiği söylendi. Bağımsız hareketin, hak temelli bakışın kişilerde üniversite yaşamında geliştiği ancak bu durumun daha erken yaşlarda olması gerektiğine değinildi.
Toplantı, bu ve bunlara benzer kişisel deneyimlerin paylaşılmasıyla sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz