Arka plan
Teknolojinin gelişimi bilgiye erişim yöntemlerini hızla artırıyor. Ne var ki halen görme engelli bireylerin eğitim süreçleri ve kaynak temininde güçlükler yaşanıyor. Eğitim kademeleri ilerledikçe görme engelli öğrencilerin mevcudu da düşmekte. Bununla birlikte bilgisayar okuryazarı görme engellilerin sayısı arttıkça uzaktan eğitim sisteminin uyarlanması konusu gündeme geldi.
EGED'in geçmiş uzaktan eğitim çalışmaları
EGED, kurulduğu 2013 yılından bu yana, hızla yaygınlaşan uzaktan eğitim sisteminin görme engelli bireylere uyarlanmasına ve teknoloji sayesinde bu kişilerin daha donanımlı bireyler olmaları hususuna önem vermiştir. İlk olarak kurduğumuz internet radyosunda bir dönem İngilizce dersleri vererek başladığımız uzaktan eğitim çalışmalarımıza, daha sonra üniversite sınavlarına hazırlanan görme engelli öğrencilere yönelik gerçekleştirdiğimiz kurslarla devam edildi. Bu kurslarımız yaklaşık 3 yıl sürdü ve 25 civarında görme engelli öğrenci çeşitli üniversitelerin örgün ve açıköğretim fakültelerine yerleşti. Öğretmenler gönüllülük esasına göre katkı verdiler. YGS-LYS Uzaktan Eğitim Projesi adıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışma, 2015 yılında Engelsiz Bilişim Ödülleri kapsamında "Eğitim" kategorisinde ödül almaya hak kazandı.
Proje hakkında detaylara http://eged.org/akademi/yks internet adresi üzerinden ulaşılabiliyor.
Ne amaçlıyoruz?
EGED, geçmişte yürüttüğü uzaktan eğitim çalışmalarından elde ettiği tecrübeden cesaret alarak, "Uzaktan Eğitim Akademisi" isimli projeyi hayata geçiriyor. Proje şu anda tamamen EGED'in öz kaynaklarıyla yürütülüyor. Proje ile görmeyen bireylerin akademik ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, böylelikle bu kişilerin eğitim ve iş yaşantılarında donanımlı bireyler olarak üretim toplumuna dâhil olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Kullanılan yazılım ve donanımlar
Eğitimler TeamTalk adlı ücretsiz bir sesli konferans yazılımı aracılığıyla gerçekleşiyor.
Eğitimlere katılmak isteyen öğrenci ve öğretmenlerin yalnızca güçlü bir internet bağlantısına, bir hoparlöre ve mikrofona gereksinimi var.
İlgili yazılım Windows, iOS, Android ve Mac işletim sistemine sahip cihazlarda çalışıyor.
Uygulama
-öğretmenler canlı olarak ders verebiliyor.
-Öğrenciler sesli ya da yazılı olarak derse katılım sağlayabiliyor.
-Online olarak sınıf ortamı sağlanabiliyor.
-Aynı anda birden çok ders işlenebiliyor.
-Doküman paylaşımı yapılabiliyor.