İzmir Sivil Toplum Ağına katıldık

Eğitimde Görme Engelliler Derneği olarak İzmir Temsilciliğimiz aracılığıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla ve Yaşar Üniversitesinin öncülüğünde, “İzmir’de İyilik Var” sloganıyla yola çıkan sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu İzmir Sivil Toplum Ağına katıldık.

İzmir’de İyilik Var Projesi ve İzmir Sivil Toplum Ağı

İlk olarak 2015 yılının son çeyreğinde Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Programı Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli tarafından Yaşar Üniversitesinde “kampüste iyilik var” sloganıyla başlatılan İzmir’de İyilik Var Projesi, belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle 2016 yılında genişleyerek kent geneline yayıldı. İzmir’deki sivil toplum örgütlerini bir araya getirmeyi, İzmirlileri iyilikte buluşturmayı, iyilik yapmanın farkındalığına dikkat çekmeyi amaçlayan proje hızla yayılarak amacına ulaşıyor. İzmir’den başlatılan bu hareketin hem Türkiye’ye hem de dünyaya yayılması hedefleniyor. İzmir’deki sivil toplum örgütlerinin bir araya getirilmesi, İzmir’de İyilik Var Hareketinin hedeflerinden biri olan İzmir Sivil Toplum Ağının oluşumuyla somutlaştırıldı. İlk toplantısını bizim de dernek olarak içinde bulunduğumuz yaklaşık 20 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştiren İzmir Sivil Toplum Ağı, birkaç ay içerisinde katılımcı sayısını yaklaşık iki katına çıkararak Eylül 2016 tarihinde ikinci toplantısını yaptı.

Gönüllülük Şöleni

3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü dolayısıyla İzmir’de İyilik Var Projesi kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkıları ve Yaşar Üniversitesinin organizasyonuyla “İzmir iyilikte buluşuyor” sloganıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. EGED - İzmir temsilciliği olarak bizim de içinde bulunduğumuz 57 sivil toplum kuruluşundan binlerce kişinin oluşturduğu İzmir Sivil Toplum Ağı Gönüllü Takımı tarafından İzmir’in dört bir yanında, sokaklarda, meydanlarda, gün boyunca rastgele iyilikler yapıldı ve bu iyilikler, “İzmir’de iyilik var” etiketiyle aynı anda sosyal medyada paylaşıldı. Binlerce gönüllüden kimisi mültecilere yardım ederek, kimisi sokak hayvanlarını doyurarak, kimisi bir yaşlının evini temizleyerek, kimisi de huzurevinde konser vererek gönüllülüğü, iyiliği ve dayanışmayı hatırlatmaya çalıştı. İzmirliler birbirlerine, çevrelerine, hayvanlara ve doğaya karşı iyilik yapmaya davet edildi. Gönüllüler, iyiliğin herkese iyi geleceği farkındalığını arttırmak için çabaladılar. 3 Aralık günü Gündoğdu Meydanı’nda “gönüllülük şöleni” adıyla bir program düzenlendi ve yaklaşık 2000 gönüllü burada bir araya geldi. Etkinlikte Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu birer açılış konuşması yaptı. Yapılan iyilikler burada da sürdürüldü ve programda belirlenen saatte herkes tarafından toplu olarak “İzmir’de iyilik var” etiketiyle sosyal medyada paylaşıldı. Gönüllüler burada hem hep birlikte eğlendi hem de iyilik mesajı verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Aytuğ Balcıoğlu, kentte birçok sosyal sorumluluk ve gönüllülük projesi yürüttüklerini belirterek, belediye olarak iyiliğe ve gönüllülüğe olan desteklerinin her zaman devam edeceğini söyledi. Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Nazım Sözer de, “kampüste iyilik var” diyerek yola çıktıklarını, bu iyilik hareketinin İzmir’e yayılmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Programı Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli ise, “Sivil Toplum Ağı olarak Dünya Gönüllüler Gününde tüm kente iyilik mesajı verebilmek için ‘İzmir’de iyilik var’ sloganıyla yola çıktık. Toplam 57 sivil toplum kuruluşu ve gönüllü çalışmalar yapan ağlar iyilik için yola çıkarak bir araya geldi. Bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı, hep destek verdi, kampanyamızı sahiplendi. Bu anlamda yapılan çalışma yerel yönetim-sivil toplum ve üniversite işbirliği çerçevesinde de başarılı bir adım olarak gerçekleşti.” dedi. Çimenli konuşmasını, “Yaptığımız iyiliklerin bizleri daha da yakınlaştıracağına, aramızdaki güven duygusunu geliştireceğine inanıyoruz. 3 Aralık günü, tüm İzmirlileri, sebepsiz, karşılık beklemeden, eleştirilme endişesi yaşamadan çevresine iyilik gözlükleriyle bakmaya, bir gönüllü olmaya ve nasıl bir iyilik yapabileceğinizi bulmaya davet etmiştik ve çok yoğun ilgi gördü kampanyamız. Ümit ediyoruz ki bugün İzmir’den yükselen bu iyilik hareketi tüm ülkeye yayılacaktır.” Şeklinde sürdürdü.

Etkinlikte, “iyilik yap denize atma” gibi birçok yaratıcı slogan da kullanıldı. Katılımcılar, Gündoğdu Meydanı’ndaki etkinliğin sonunda renkli şemsiyeleriyle kalp oluşturdular.

EGED olarak biz ne yaptık?

Eğitimde Görme Engelliler Derneği olarak, başlangıcından bugüne dek İzmir’de İyilik Var Projesinin her aşamasında bulunduk. İzmir Sivil Toplum Ağının fikir, oluşum, kuruluş ve gelişim aşamalarında yer aldık, görüşlerimizi ileterek büyük katkılar sunduk, kuruluş ve gelişiminde önemli bir rol oynadık. Proje kapsamında düzenlenen etkinliklere aktif olarak katıldık, 3 Aralık Dünya Engelliler gününde Latin ve Braille alfabeleriyle hazırlanmış aynı içeriğe sahip metinleri görme engellilerin ve gören kişilerin birlikte karşılıklı olarak okudukları bir etkinlik düzenledik.

Değerlendirme Toplantısı

20 Şubat 2017 tarihinde, Yaşar Üniversitesinin ev sahipliğinde, Yaşar Üniversitesi Konferans Salonunda “İzmir’de İyilik Var Hareketi 2016 Yılını Değerlendirme ve 2017 Yılını Planlama Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Yaşar Üniversitesi yönetimi, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Yaşar Topluluğu üyeleri, İzmir Sivil Toplum Ağı ve gönüllüler katıldı. Derneğimiz adına toplantıya; İzmir Temsilcimiz Şebnem Ayna, Temsilci Yardımcımız İmran Deniz Güner ve üyemiz Ayşe Uyanık katıldı. İzmir basınının yoğun ilgi gösterdiği toplantının ilk bölümünde; İzmir Sivil Toplum Ağı katılımcısı olan sivil toplum kuruluşlarının logolarının bulunduğu slaytlar, İzmir’de İyilik Var Hareketi kapsamında yapılan iyiliklerin fotoğraf ve videoları, İzmir’de İyilik Var Hareketini tanıtmaya yönelik sunumlar gösterildi. İzmir Sivil Toplum Ağı katılımcısı olan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve gönüllüler görüşlerini aktararak Hareket konusundaki düşüncelerini paylaştı. Toplantının ilerleyen bölümünde bir konuşma yapan Yaşar Üniversitesi Rektörü Cemali Dinçer; Yaşar Üniversitesi olarak böyle bir hareketin içinde bulunmaktan, bu projeye öncülük etmekten çok büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek, bir yıldan kısa bir sürede yaklaşık 80 sivil toplum kuruluşunu bünyesine katan İzmir Sivil Toplum Ağının hızla büyümesine dikkat çekti ve bu başarısından dolayı İzmir Sivil Toplum Ağını kutladı. 2017 yılında İzmir’de İyilik Var Hareketinin önemli etkinlikler gerçekleştirerek daha büyük başarılara imza atacağının ve İzmir Sivil Toplum Ağının çok daha büyük bir hızla büyüyeceğinin altını çizen Dinçer, İzmir’de İyilik Var Hareketine katkılarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Programı Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli ise; İzmir’de İyilik Var Hareketinin başlangıcından bugüne kadar geldiği noktayı özetleyerek, 3 ve 5 Aralık 2016 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Sivil Toplum Ağı işbirliğiyle yapılan etkinliklerle ilgili kısa bilgiler verdi ve gönüllülüğün öneminden bahsetti. Konuşmasını fotoğraf ve video sunumlarıyla sürdürerek İzmir Sivil Toplum Ağının oluşum, kuruluş ve gelişimine değinen Çimenli, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimine, Yaşar Üniversitesi yönetimine, katılımcılara, yapılan iyiliklerin fotoğraf ve video kaydına alınmasında, sosyal medyada paylaşılmasında, İzmir’de İyilik Var Hareketinin sosyal medyada tanıtılmasında, Hareket kapsamında düzenlenen etkinliklerle ilgili kampanyaların sosyal medyada duyurulmasında ve yaygınlaştırılmasında emeği geçen gönüllülere tek tek teşekkür etti.
Toplantının diğer bölümünde, İzmir’de İyilik Var Hareketine aktif olarak destek veren, İzmir Sivil Toplum Ağının gelişiminde önemli rol oynayan sivil toplum kuruluşlarına birer teşekkür belgesi verildi. Derneğimize verilen teşekkür belgesini, İzmir Temsilcimiz Şebnem Ayna Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Dr. Mehmet Aktaş’tan aldı.
Toplantının son bölümünde; teşekkür belgesi verilen İzmir Sivil Toplum Ağı katılımcısı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve protokol üyeleri sahneye çıkarak toplu fotoğraf çektirdi. Slayt gösterimleriyle başlayıp katılımcıların görüşleri ve yapılan konuşmalar ile devam eden ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimiyle Değerlendirme Toplantısının ilk oturumu tamamlandı ve kokteyl kısmına geçildi. Kokteyle katılmak üzere fuaye alanına çıkan katılımcılar, birbirleriyle sohbet ederek gelecek günlerde yapılacak etkinlikler için fikir alışverişinde bulundular. Ayrıca, İzmir Sivil Toplum Ağının bazı katılımcılarının birbirleriyle ortak çalışmaları ve proje yürütmeleri konusunda görüşmeler yapıldı.
Fotoğraf albümü için tıklayın

kategori: 
İlgili temsilcilik: