Sesli Soru Bankası Projesi Hayata Geçti

Kredi Kayıt Bürosu’nun düzenlediği ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ sosyal sorumluluk proje fikirleri yarışmasında derece alan bir proje daha hayata geçiyor. Yarışmanın 2016 yılı Eğitim kategorisi birincisi olan ve Gazi Üniversitesi’nin görme engelli bir öğrencisi tarafından hazırlanan “Sesli Soru Bankası” projesi ile görme engellilere eğitimde fırsat eşitliği ilkesi kapsamında mesleki ve akademik eğitim ortamları oluşturmak hedefleniyor. İlk aşaması tamamlanan projede bugüne kadar toplam 1600 sorudan oluşan 10 YGS deneme testi seslendirildi, 2 bini aşkın görme engelli öğrenci üniversite sınavlarına bu seslendirilmiş kaynaklarla hazırlanmaya başlayacak.

Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk konularında farkındalıklarını ve toplumsal sorunlara karşı duyarlılıklarını artırmak amacıyla düzenlediği sosyal sorumluluk yarışması ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’in üçüncü dönem Eğitim kategorisi birincisi ‘Sesli Soru Bankası’ projesi hayata geçiyor.

Güncel YGS ve LYS kaynaklarının seslendirilerek, görme engellilere hizmet veren kütüphanelere gönderilmesiyle, üniversite sınavlarına hazırlanan görme engelli öğrencilerin çalışmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen proje, ‘Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED)’ ve ‘İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Engelsiz Bilgi Merkezi (İÜ KDDB EBM)’ ortaklığıyla hayata geçiriliyor. Proje kapsamında KKB’nin gönüllü çalışanları tarafından seslendirilen kaynaklar, EGED ve İÜ KDDB EBM tarafından kütüphanelere iletilerek ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaşacak. Projenin ilk aşamasında 10 YGS deneme testinin içerisindeki 1600 soru gönüllü KKB çalışanları tarafından seslendirilerek, paydaşlar ortaklığıyla 2 bini aşkın görme engelli öğrenciye ulaştırılıyor.

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilincini ve toplumsal sorunlara duyarlılıklarını artırmak üzere hayata geçirdikleri Hayal Edin Gerçekleştirelim proje yarışmasıyla ne kadar doğru bir yolda olduklarını ‘Sesli Soru Bankası’ projesi ile birlikte bir kez daha gördüklerini belirtirken, “Bu yarışmaya karar verdiğimizde, gelecekte karar verici konumuna geçecek gençlerimizin sosyal sorumluluk bilinçlerini geliştirmek ve enerjilerini bu alana yönlendirme gibi bir hedefimiz vardı. Sesli Soru Bankası projesini hayata geçirirken de ne kadar doğru bir adım attığımızı bir kez daha görüyoruz. Engelli bireyleri üretim toplumuna dâhil etmeyi, fırsat eşitliğine dayalı kişisel, mesleki ve akademik eğitim programları oluşturmayı hedefleyen projenin ilk seslendirme aşaması için KKB’nin gönüllü çalışanlarına sesli kitap ve soru okuma kuralları ile metin düzenleme konularında bir eğitim verildi. Gönüllü çalışanlarımız özverili ve sabırlı çalışmalarıyla bu projenin hayata geçmesine destek oldular. İlk aşamada bugüne kadar 1600 sorudan oluşan 10 YGS deneme sorusu seslendirildi. KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilincini ve toplumsal sorunlara duyarlılıklarını artırmak üzere hayata geçirdikleri Hayal Edin Gerçekleştirelim proje yarışmasıyla ne kadar doğru bir yolda olduklarını ‘Sesli Soru Bankası’ projesi ile birlikte bir kez daha gördüklerini belirtirken, “Bu yarışmaya karar verdiğimizde, gelecekte karar verici konumuna geçecek gençlerimizin sosyal sorumluluk bilinçlerini geliştirmek ve enerjilerini bu alana yönlendirme gibi bir hedefimiz vardı. Sesli Soru Bankası projesini hayata geçirirken de ne kadar doğru bir adım attığımızı bir kez daha görüyoruz. Engelli bireyleri üretim toplumuna dâhil etmeyi, fırsat eşitliğine dayalı kişisel, mesleki ve akademik eğitim programları oluşturmayı hedefleyen projenin ilk seslendirme aşaması için KKB’nin gönüllü çalışanlarına sesli kitap ve soru okuma kuralları ile metin düzenleme konularında bir eğitim verildi. Gönüllü çalışanlarımız özverili ve sabırlı çalışmalarıyla bu projenin hayata geçmesine destek oldular. İlk aşamada bugüne kadar 1600 sorudan oluşan 10 YGS deneme sorusu seslendirildi. Bu projeye inanarak destek veren değerli jüri üyelerimize, paydaşlarımıza, emeği geçen kurum çalışanlarıma ve bu güzel projeyi yaratan öğrencimize teşekkür ediyorum” dedi.
Projenin sahibi ve aynı zamanda Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) Başkanı Emre Taşgın, “Ülkemizde son yıllarda engellilerin eğitimi alanında somut gelişmeler kaydedilmiş olmakla birlikte maalesef hala engellilerin eşit şartlarda eğitim alabildiğini söylemek mümkün değil. Büyük bir görme engelli kitlesi sınavlara kendi imkânlarıyla, hatta yakınlarının kendilerine soru okuması ile çalışabiliyor. Çeşitli veri tabanlarında görme engelliler için sınırlı kaynaklar yer alsa da içeriklerin güncel olmayışı ve eski tarihlere ait basımların seslendirilmesi gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Aslında bu sonuç sesli kitap oluşturmanın zahmetli bir iş olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla da bu alanda hizmet veren kütüphaneler de taleplere cevap veremez duruma geliyor.” diyerek “Bu proje ile güncel YGS ve LYS kaynaklarının seslendirilerek, ülkemizde görme engellilere hizmet veren kütüphanelere gönderilmesini ve öğrencilerin çalışmalarına katkıda bulunmayı hedefledik. İlk aşamanın da sonuna geldik. Üniversiteye hazırlanan görme engelli bireylerin kaynak eksiğini gidermek amacıyla erişilebilir soru bankaları oluşturma projemizde hayalimizi gerçekleştirmemize destek olan öncelikli Kredi Kayıt Bürosu’na, ardından İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Engelsiz Bilgi Merkezi’ne teşekkürlerimizi sunarız” şeklinde konuştu.

Kredi Kayıt Bürosu’nun gönüllü çalışanlarına seslendirme aşamasında destek veren, kayıtların son teslimi ve düzenlenmesi konusunda çalışan bir diğer ortak kurum olan ‘İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Engelsiz Bilgi Merkezi (İÜ KDDB EBM)’ Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci, “Geleceğin öğrenme gereksinimine uygun her türlü çağdaş teknolojiye ve fiziksel olanaklara sahip, zaman ve yerden bağımsız tüm paydaşlarına en iyi hizmeti sunabilen, uluslararası alanda referans olmayı başarmış, güçlü, zengin bir bilgi ve belge merkezi olma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu projenin bir paydaşı olmaktan mutluluk duyuyor, görme engelli gençlerimizin akranlarından geri kalmadan bilgiye erişim olanaklarını sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Projenin sürdürülebilirliği ve devamı için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

kategori: