GEÖP'ün 2022 gündemi böyle oluştu!

Değerli GEÖP sakinleri,

Pandeminin günlük yaşantımızdan çıktığı, eski alışkanlıklarımıza yeniden döndüğümüz, dijitalleşmenin daha da yaygınlaştığı bir yılı geride bırakıyoruz. Gerçekten de 2020 ve 2021'in aksine bu yıl günlük COVİD-19 vaka tablolarını kontrol etmeye gerek duymadık, daha fazla dışarıda vakit geçirdik, bir arada olmanın ne kadar kıymetli bir şey olduğunun farkına vardık. Böyle bir yılın sonunda grubumuzun panoramasına baktığımızda, önceki yıllara göre GEÖP'te paylaşım yapma sıklığımızda da dikkat çekici bir farklılık olduğu ortaya çıkıyor. Yine de geçmişe göre bugün birçok paylaşım platformu olsa da, GEÖP'ün körlük ve eğitim alanında uğrak noktamız olmayı sürdürdüğünü söyleyebiliyoruz.
Bilindiği üzere GEÖP 13 yaşında ve biz 2016'dan bu yana her sene sonunda yıla ait grupta konuşulanları derleyerek bir bülten halinde üye ve takipçilerimize sunuyoruz. Böylelikle yılın engellilik alanına kendi penceremizden bir not düşüyoruz. Bakalım, 2022 yılında GEÖP'te en çok hangi başlıklarda ve ne kadar paylaşım yapmışız!

Öğretmenlik deneyimleri

Grubumuzda öğretmenler büyük bir kitle oluşturuyor. Dolayısıyla 2022 yılında görme engelli öğretmenlerin atanması, özlük hakları, okul ve sınıf deneyimleri ve kullandıkları erişilebilir yöntemler sıkça gündeme geldi. üstelik bir de uzman ve baş öğretmenlik konusu ortaya çıkınca, öğretmenlik deneyimleri olarak kategorize edebileceğimiz toplam 119 ileti tespit ettik ve bu başlığı yılın en çok konuşulan beşinci gündemi yaptık.

Körlük deneyimleri

Grubumuzun çıkış noktası eğitim olmakla birlikte, bağımsız yaşam becerileri ile ev içi ve ev dışı deneyimler de sürekli olarak gündeme geliyor. Farklı yaş gruplarına mensup üyelerin bulunması ise bu deneyimleri çeşitlendiriyor. Böylece hepimiz birbirimizden yeni şeyler öğreniyoruz. Sonuçta 2022 yılında GEÖP'e körlük deneyimleri başlığında ele alabileceğimiz toplamda 202 ileti göndererek bu konuyu grubun en çok konuşulan dördüncü gündemi haline getirdik.

Etkinlik ve yayın duyuruları

GEÖP, 16 Haziran 2009 tarihinde birkaç üniversite öğrencisi tarafından kuruldu ve zamanla büyüyerek Eğitimde Görme Engelliler Derneği'nin temelini oluşturdu. 28 Ocak 2013 tarihinde EGED'in kurulmasıyla birlikte grup varlığını dernek bünyesinde sürdürmeye başladı. Her ne kadar GEÖP EGED'e ait bir alan ise de, zamanla farklı derneklerin, platformların, internet sitelerinin, e-posta gruplarının ve sohbet odalarının engellilik, eğitim ve genel kültür içeriklerini paylaştığı kapsayıcı bir platform haline geldi. Dolayısıyla EGED'in de dahil olduğu söz konusu yapılanmaların 202 iletisi, 2022 yılında "Etkinlik ve yayın duyuruları" başlığının en çok paylaşımda bulunulan üçüncü gündemi olmasını sağladı.

Erişilebilir yazılımlar ve internet siteleri

GEÖP engelli hakları alanında paylaşımların yapıldığı bir platform olmasına rağmen, teknoloji odaklı iletilerin de her geçen yıl daha fazla gönderilmeye başladığına şahit oluyoruz. Özellikle eğitim ve istihdam alanında yararlandığımız bilgisayar yazılımları, mobil uygulamalar ve internet siteleri ile farklı ekran okuyucuların kullanımına dair ipuçları hakkındaki iletiler, 281 ileti ile "Erişilebilir yazılımlar ve internet siteleri" başlığının 2022 yılının en fazla paylaşımda bulunulan ikinci konusu haline gelmesini sağladı.

Kitaplara erişim

Günümüzde halihazırda mevcut olan kitapların çok az bir kısmı erişilebilir durumda. Ancak alternatif kitap okuma yöntemlerinin bulunması ve bu alanda yaşanan gelişmeler kitaba erişim olanaklarını da arttırmaya başladı. Haliyle bu konu asıl alanı eğitim olan grubumuzda yoğun olarak gündeme geliyor. Dolayısıyla görme engellilere hizmet veren kütüphanelerin hizmetleri, kitap talepleri ve farklı e-kitap okuma yöntemlerine dair deneyimler bir araya getirildiğinde, 2022 yılının birinci gündemi, 301 ileti ile "Kitaplara erişim" oldu.
Ayrıca Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve yabancı dil öğrenimine yönelik deneyim paylaşımları, en fazla paylaşımda bulunulan gündemler listesine girememekle birlikte grupta konuşulan diğer başlıkları oluşturdu.
GEÖP, derneğimizin onuncu ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlayacağımız 2023 yılında, engelli hakları, engellilerin eğitimi ve bilgiye erişim alanlarında paylaşımların yapıldığı bir platform olmaya devam edecek.
Değişimi gerçekleştirmek için, önce paylaşmak gerek!

Daha da geçmişe gidebilir miyiz?

Biz bir yılın muhasebesini yapmaya 2016 yılında başladık. Yani isterseniz yedi yıl öncesine kadar gidebilirsiniz. Her yıl kendimizi geliştiriyor ve daha fazla veri sunmaya çalışıyoruz. İşte geçmiş yıllara ait bültenlere ait bağlantılar:
GEÖP'te 2021 böyle yaşandı
GEÖP'te 2020 böyle geçti
(GEÖP 2019 panoraması)
(GEÖP 2018 panoraması)
(GEÖP 2017 panoraması)
(GEÖP 2016 panoraması)

GEÖP'e nasıl üye olabilirim veya arkadaşlarımı üye yapabilirim?

E-posta grubumuza üye olmak için https://www.eged.org/egrup adresinde bulunan kısa formu doldurabilir, gormeengelli-ogrenciler+subscribe@googlegroups.com e-posta adresine konu kısmı dahil olmak üzere boş bir ileti gönderebilir ve bir onay iletisi gelmesi durumunda aynı şekilde boş olarak yanıtlayabilir ya da bilgi@eged.org e-posta adresine gruba üye olmak istediğinizi bildiren bir ileti gönderebilirsiniz. Grubumuza katılmak için hiçbir ön koşul olmadığını ve isteyen herkesin ağımıza üye olabileceğini de hatırlatalım. Eğer grubumuza üyeyseniz ve ilgileneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa, onlara da bu grup hakkında bilgi verebilirsiniz.

kategori: