GEÖP'te 2021 böyle yaşandı!
Değerli GEÖP sakinleri,
Takvimler hızla ilerliyor, biz fark etmeden yıllar geçiyor. Çoğu zaman olduğu gibi yine bütün olumsuzluklar yıla fatura ediliyor ve yenisi heyecanla bekleniyor. İşte 2021 de bunlardan nasibini alan bir yıl oldu. Yılın ilk döneminde pandemi tedbirlerini yoğun olarak yaşarken, ikinci döneminde ise maske eşliğinde eski günlerimize dönmeye başladık. Böyle bir seneyi arkamızda bırakırken GEÖP'te evde kaldığımız dönemde daha fazla, sokakta olduğumuz anlarda ise daha az iletişim kurduk.
2016 yılından bu yana gelenek haline getirdiğimiz gibi, yine bir yılın akabinde GEÖP'te hangi konuların en fazla konuşulduğunu hep birlikte anımsayalım istedik. Gelin, 2021'i GEÖP'te tekrar yaşayalım!
Bağımsız yaşam
Pandemi ve dijitalleşme, bağımsız yaşam pratiklerimizi değiştirmeye başladı. Elbette ki bu duruma ayak uydurmak hiç birimiz için kolay değil. Böyle zamanlarda kendimizi en iyi hissettiren şeylerden biri etrafımızdakilerle dayanışmak, onların tecrübelerini öğrenip kendi hayatımıza uyarlamak. İşte 2021 yılında beyaz baston kullanımına dair tavsiyeler, bağımsız yaşam becerilerimizi geliştirmeye dönük pratikler ve eğitim merkezleri alanında yoğun olarak paylaşım yaptık. Dolayısıyla bağımsız yaşam becerileri temasında ele alabileceğimiz toplamda 88 ileti gönderdik ve bu konuyu yılın en çok konuşulan beşinci gündemi haline getirdik.
engelli hakları ve farkındalık çalışmaları
Ülkemizde engelliler olarak yaşadığımız sorunlardan biri de var olan haklarımızın pratikte uygulanamaması. Bu alanda gelişmek için bizim de haklarımızı bilmemiz ve savunuculuk yapmamız gerekiyor. Diğer yandan toplumda engelliliğe dair olumsuz ön yargıların giderilmesi de önem arz ediyor. İşte 2021 yılında gerek engelli hakları alanında bilgi paylaşımları ve gerekse de toplumda engelli farkındalığına ilişkin nasıl dönüşüm yaratabileceğimize ilişkin çalışmaları yoğun olarak konuştuk. Böylelikle engelli hakları ve farkındalık olarak tasnif edebileceğimiz bu alanda toplamda 128 ileti gönderdik ve GEÖP'ün en çok konuşulan dördüncü gündemi yaptık.
EKPSS
Kamuda engelli istihdamı, gerek uygulama yöntemi ve gerekse de istihdam edilen kişi sayısı bakımlarından uzun yıllardır tartışma konusu. 2021 yılının ilk günlerinde yeni memur atamalarına ilişkin tercihler alınmaya başlandı. Bu dönemde en doğru tercihin nasıl yapılabileceği üzerinde tavsiyeler içeren paylaşımlara rastladık. Öte yandan atanamayıp yıl boyunca ek yerleştirme talebinde bulunan engellilerin bu isteği yıl sonunda ve 2022'de gerçekleşmek üzere karşılık buldu. Ayrıca 2022'de düzenlenecek sınava hazırlık kaynakları da çok konuşuldu. Dolayısıyla EKPSS, 152 ileti ile yılın en çok konuşulan üçüncü gündemi oldu.
Erişilebilirlik
Körlerin en önemli gündemlerinden biri hiç şüphesiz erişilebilirlik. Bu öylesine geniş kapsamlı bir konu ki; bazen bir mobil uygulama veya internet sitesinden, bazen bir beyaz eşyadan, bazen bir spor salonundan, bazen bir okuldan, bazen bir hastaneden, bazen bir konaklama tesisinden ve hayatımızı etkileyen daha başka bir çok şeyden bahsetmek mümkün. Biz de erişilebilirlik alanında yapılan bütün bilgi paylaşımlarını ve karşılaşılan problemleri bir arada topladık ve erişilebilirlik kategorisi haline getirdik. Gördük ki böyle yapınca karşımıza 190 ileti çıktı ve erişilebilirlik, 2021'in GEÖP'te en çok konuşulan ikinci gündemi oldu.
Bilişim
Teknolojinin körlerin bilgiye erişim yöntemlerini değiştirmesi bakımından devrim niteliğinde bir gelişme olduğu herkes tarafından kabul gören bir gerçeklik. Üstelik hala arzu ettiğimiz orandan çok uzak olsak da, her geçen yıl daha fazla arkadaşımız bilişim okuryazarı haline geliyor. Bu durum GEÖP'te yapılan paylaşımlara da yansıyor. Ekran okuyucu programlar, Office yazılımları ve hayatımızı kolaylaştıran uygulamalara dair sorunlar ve kullanım ipuçları, bu yıl en fazla ele alınan konuydu. Dolayısıyla 2021'in GEÖP'te en çok konuşulan gündemi, 232 ileti ile bilişim oldu.
Braille alfabesinin yaygınlaşması ve nasıl öğrenilebileceği,görme engelli öğretmenlerin mesleki sorunları, kitap istekleri ve kitap okuma platformlarına ilişkin görüşler, yabancı dil öğrenimine ilişkin tavsiyeler ve bilgi paylaşımları, üniversitelerde yaşanan sorunlar, ÖSYM'nin düzenlediği sınavlara ilişkin deneyimler ve farklı alanlarda yetenekli arkadaşlarımızın özgün çalışmaları da GEÖP'ün gündemini oluşturan konular oldu.
16 Haziran 2009 tarihinden bu yana aktif olan GEÖP, 12 yıldır olduğu gibi 2022'de de hayatımızın bir parçası olmaya ve bizi ilgilendiren gündemlerin konuşulduğu bir platform özelliğini korumaya devam edecek.
Değişimi gerçekleştirmek için, önce paylaşmak gerek!
Daha da geçmişe gidebilir miyiz?
Biz bir yılın muhasebesini yapmaya 2016 yılında başladık. Yani isterseniz altı yıl öncesine kadar gidebilirsiniz. Her yıl kendimizi geliştiriyor ve daha fazla veri sunmaya çalışıyoruz. İşte geçmiş yıllara ait bültenlere ait bağlantılar:
GEÖP'te 2020 böyle geçti
(GEÖP 2019 panoraması)
(GEÖP 2018 panoraması)
(GEÖP 2017 panoraması)
(GEÖP 2016 panoraması)
GEÖP'e nasıl üye olabilirim veya arkadaşlarımı üye yapabilirim?
E-posta grubumuza üye olmak için https://www.eged.org/egrup adresinde bulunan kısa formu doldurabilir, gormeengelli-ogrenciler+subscribe@googlegroups.com e-posta adresine konu kısmı dahil olmak üzere boş bir ileti gönderebilir ve bir onay iletisi gelmesi durumunda aynı şekilde boş olarak yanıtlayabilir ya da bilgi@eged.org e-posta adresine gruba üye olmak istediğinizi bildiren bir ileti gönderebilirsiniz. Grubumuza katılmak için hiçbir ön koşul olmadığını ve isteyen herkesin ağımıza üye olabileceğini de hatırlatalım. Eğer grubumuza üyeyseniz ve ilgileneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa, onlara da bu grup hakkında bilgi verebilirsiniz.