Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik bu yıl “Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu” ve “Eğitimde Görme Engelliler Derneği” nin işbirliği ile “15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Görme Engelliler Günü”nde bağımsız yaşam ve erişilebilirlik sembollerinin hayata geçirilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla bir çalışma grubu oluşturulmuştur.
Bu çalışma grubuyla “Engelsiz Erişim” bakış açısına sahip bütün ilgililerin görüş ve önerilerinin bir araya getirilmesi amacıyla çevrimiçi anket çalışması yapılmıştır. Ankette açık uçlu olarak;
1- Web ve Uygulamaların Erişilebilirliği
2- Kültürel ve Sanatsal Hayata Erişim
3- Eğitimde Erişilebilirlik
4-Sosyal Hayata Katılım ve Yerel Yönetimler
5- Günlük Hayatta ve Evde Kullanılan Araç-Gereçlerin Erişilebilirliği
6- Üretim ve İstihdam Sürecine Erişim konu başlıklarında sorular sorulmuştur. Çalışma grubu tarafından, bu çalışmayla görme engellilere yönelik hâlihazırda gerçekleştirilen hizmetler/uygulamalar bağlamında mevcut durum tespit edilmeye çalışılırken önümüzdeki süreçte gerçekleştirilebileceği değerlendirilen düzenlemeler/faaliyetler ekseninde görüş ve öneriler belirlenmeye çalışılmıştır.
Görme Engellilerde Bağımsız Yaşam ve Erişilebilirlik Çalışma Grubu tarafından, görme engellilerin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik çalışmalarda bulunan;
Akademisyenler, STK temsilcileri, ilgili kurum, kuruluş çalışanları, görme engellilerin kullanımına uyumlanmış araç-gereç üreten firmaların ar-ge birimleri gibi farklı disiplinlerden bireylerin görüş, değerlendirme ve çözüm önerilerini kapsayan anket sonucunda bu alanda çalışan kurum ve kuruluşlara önemli verilerin derlendiği çalışma sunulmuştur.
“Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu” ve “Eğitimde Görme Engelliler Derneği” nin çatısı altında konuya hassasiyet gösteren tüm sorumlu katılımcıların desteği ile hazırlanan çalışmada görme engellilere yönelik önemli tespitler elde edilmiştir.
Çalışma sonucunda;
1- Türkiye adresli web hizmeti veren tüm kurum ve kuruluşları bağlayan ve yaptırımı olan erişilebilir sayfaların hazırlanmasını sağlayacak kanunun meclisten geçmesi için çalışmaların yapılması.
2- Dijital ortamda yayın yapan ve bu yayınlara yönelik uygulama hazırlayan kurum ve kuruluşların erişilebilirlik kurallarına uymaları için gerekli yasal yollar araştırılarak ve farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması.
3- Şeker ve tansiyon hastası olan görme engellilerin kullandığı sesli araçların SGK tarafından ödenmesi için çalışmaların yapılması.
4- Ülkemizde yapılan seçimlerin istenen düzeyde erişilebilir olmadığı, oy kullanma esnasında sorunlar yaşandığı görülmüştür. Bu alanda ilgili kurum ve kuruluşlarla erişilebilirlik çalışmalarının yapılması için işbirliklerinin başlatılması.
5- Kamu kuruluşlarınca ve özel kuruluşlarca gönderilen mektup, e-posta vb. iletilerin görme engelli tarafından kullanabileceği şekilde erişilebilir olması gerekmektedir. E-posta gövdesinde kullanılan görsel metinler ve bağlantılar ekran okuyucular tarafından anlaşılamamaktadır. Bu tür gönderilerin erişilebilir formatlarda hazırlanarak sunulması gerekmektedir.
6- Kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda başvuru evraklarının görme engellilerce uyumlu hale getirilmesi için çalışmaların başlatılması.
7- Ulaşımda karşılaşılan erişilebilirlik sorunlarının ortadan kaldırılması için çalışmaların yapılması. Web sayfaları ya da uygulamalar aracılığıyla alınan hizmetlerin erişilebilir olarak düzenlenmesi.
8- Engelli bireylerin tüm yurtta kullanabileceği tek bir ulaşım kartına sahip olmaları için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Engelli yaşadığı kentten farklı bir kente gittiğinde ulaşım hizmetlerinden faydalanamamaktadır.
9- Medyada engelliliğin işlenme yöntemlerinin ele alınacağı geniş katılımlı toplantıların yapılarak, farkındalık çalışmalarının yapılması.
Görme Engellilerde Bağımsız Yaşam ve Erişilebilirlik araştırması sonuç raporunu pdf olarak görüntüleyin