Engelsiz AÖF ve İkinci Üniversite olanakları konulu 26. aylık değerlendirme toplantısı tutanağı

Derneğimiz “İletişim, Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu” tarafından düzenlenen ve her ay farklı konuları masaya yatıran Aylık Değerlendirme Toplantıları kısa bir aranın ardından gündem belirlemeye devam ediyor!
1 Ekim 2018 tarihinde Eğitimde Görme Engelliler Derneği Uzaktan Eğitim Akademisi TeamTalk sunucularında gerçekleştirilen 26. Aylık Değerlendirme Toplantısı, döneme farklı bir konuyla “merhaba” dedi.
Son yıllarda öğrenci sayısı gözle görünür bir şekilde giderek artan Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fırat’ın konuk olduğu ve 2. Üniversite imkanları ile Engelsiz Açık Öğretim Fakültesi hakkında merak edilenleri anlattığı toplantıya, açık öğretim fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler katıldı. Katılımcılar 2. Üniversite imkanları ve Engelsiz AÖF hakkında sormak istedikleri sorularının cevaplarını, doğrudan yetkili bir ağızdan dinleme fırsatı buldu.
İki farklı bölümden oluşan toplantının ilk bölümünde Doç. Dr. Mehmet Fırat 2. Üniversite imkanlarından bahsetti. İkinci üniversitede kontenjanın olmadığını ifade eden Doç. Dr. Fırat herhangi bir örgün ön lisans bölümünden mezun olan öğrencilerin Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki ön lisans bölümlerinden diledikleri bölümü tercih edebileceklerini; herhangi bir örgün lisans bölümünden mezun olan öğrencilerin ise hem ön lisans hem de lisans bölümlerini tercih edebileceklerini vurguladı. Tek kriterin aynın bölüm olmaması gerektiğini ileten Doç. Dr. Fırat, “Örneğin örgünde Sosyoloji okuyan bir öğrencinin 2. Üniversite kapsamında Sosyoloji okuması mümkün olmuyor.” Dedi.
Farklı üniversitelerin açık öğretim fakültelerinde aynı anda öğrenim görülemeyeceği konusunda katılımcıları uyaran Doç. Dr. Fırat, 2. Üniversite ve ders kayıtlarının da 5 Ekim 2018 tarihinde sona ereceğini hatırlattı.
Yüksek Öğretim Kurulu tarafından “ortak dersler” olarak nitelendirilen Türk Dili, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce gibi derslerin 2. Üniversite kapsamında saydırılabileceğini belirten Doç. Dr. Fırat, hali hazırda 39 ön lisans, 19 lisans programının olduğunu ve ihtiyaçlara göre bu programların giderek arttığını ifade etti.
Doç. Dr. Mehmet Fırat, açıköğretim sisteminin giderek kapsama alanını geliştirdiğini, sosyal, beşerî, fiziki açıdan dezavantajlı öğrencilere ulaşabildiklerini, ders materyallerinin dezavantajlı grupların da ulaşabilecekleri şekilde hazırlandığını, açıköğretimde birden fazla programdan mezun olmanın istihdam alanında önemli olduğunu, İşletme, Laborant, Özel Güvenlik ve Koruma gibi bölümlerin sık tercih edildiğini de vurguladı.
300 civarında dersin güncellendiğini de anlatan Fırat, öğrencilere sistem üzerinden ders içeriklerini kontrol etmelerini de hatırlattı.
Başvurular hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Fırat, web sitesinden yapılacak ön kayıttan sonra gerekli belgelerle birlikte Açık öğretim bürolarına 225 TL’lik başvuru ücretinin ödenerek gidilmesi gerektiğini, %40 ve üzeri engel durumunu bildiren sağlık kurulu raporu olan öğrenci adaylarından söz konusu ücretin alınmadığını da ifade etti.
Daha sonra katılımcılar Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fırat’a merak ettikleri soruları sordu. İşte o sorulardan bazıları;
*Örgün herhangi bir ön lisans programından mezun olanlar, neden lisans programlarına başvuramıyor?
-Herhangi bir eleme yok ve öğrenciler mezun oldukları programlara denk programlar seçmek zorunda. Ancak Dikey Geçiş Sınavı’na girerek lisans programları tercih edilebilir.
*4 Yıllık bölümlerin ilk iki yılındaki tüm derslerden başarılı olursak ön lisans diploması alabiliyor muyuz?
-Evet. Bunun için Açıköğretim bürolarına dilekçeyle başvurmanız gerekiyor.
*Muaf ders taleplerinin tarih sınırlaması kaldırılamaz mı?
-Hayır. Çünkü sınavların hazırlanmasına belli bir süre önceden başlanıyor. Kimin hangi sınava girip girmeyeceği önceden belli olmalı ki ona göre evrak hazırlansın.

Toplantının ikinci bölümünde Doç. Dr. Mehmet Fırat, Engelsiz AÖF ile ilgili bilgiler verdi. İletişim halinde oldukları sivil toplum kuruluşları sayesinde engelli bireylere ulaştıklarını söyleyen Fırat, “Başta EGED olmak üzere bu alanda çalışan diğer sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Bu kuruluşlar sayesinde öğrencilerimizin istediklerini dinleyebiliyor ve materyallerimizi ona göre geliştiriyoruz.” Dedi.
Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılı itibariyle 22.767 engelli öğrencilerinin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Fırat, ayrıca 9000’e yakın pasif ile 9000’e yakın mezun öğrencilerinin olduğunu bildirdi.
Birçok alanda dezavantajlı bireylerle görüş alışverişinde bulunduklarını da ifade eden Doç. Dr. Fırat, yazılımlar geliştirilirken arayüz tasarımcılarının dezavantajlı bireylerle birlikte çalıştıklarını anlattı.
Engelsizaof.anadolu.­edu.tr web sitesinde Türk işaret dili robotunun uygulamaya girdiği, geçtiğimiz yıl yapılan ve bu yıl da tekrarlanan Engelsiz AÖF çalıştaylarından sonra, engelli öğrenci adayların başvuru sırasında detaylı bir “Engel Bilgi Formu” doldurduğu ve ihtiyaçlarının bu formlara istinaden belirlendiği, Doç. Dr. Mehmet Fırat’ın üzerinde durduğu diğer konular oldu.
Sunumunun son bölümünde açıköğretim sistemindeki hedeflerden de söz eden Doç. Dr. Mehmet Fırat, görme engelli öğrencilere sınavlarda tahsis edilen okuyucunun, Arapça, İngilizce gibi telaffuz gerektiren derslerin sınavlarında alanında uzman kişilerden seçilmesine özen gösterdiklerini, ÖSYM'nin engelli öğrenciler için görevlendirdiği okuyucuların bulunduğu veri tabanından yararlandıklarını, Braille alfabesiyle hazırlanacak 3000 kelimelik Arapça sözlüğünün kullanıma sunulacağını, tüm web sitelerinin W3 kriterlerine göre düzenleneceğini, Erasmus Plus kapsamında, engelli öğrencilerin Avrupa deneyimi yaşamalarını sağlayacaklarını aktardı.
Daha sonra katılımcılar Engelsiz AÖF ile ilgili sorularını Doç. Dr. Mehmet Fırat’a yöneltti. İşte o sorulardan bazıları;
*Sınav yerlerinin ikamet edilen yere uzaklığı konusunda çalışmanız var mı?
Şu an bir yazılım geliştiriliyor. Bu yazılım ile öğrencinin konumu GPS ile tespit edilecek ve ona en yakın sınav merkezi belirlenecek.
*Sorularla öğrenelim kısmı sadece ekran okuyucularla okunabiliyor. Bu bölüm seslendirilecek mi?
-Evet. Bu konuda görüşmeler yapıldı. Seslendirme yapılacak. Böylece isteyen ekran okuyucuyla soru çözerken isteyen de kayıtları dinleyebilecek.
*Bazı konu özetlerinin seslendirmeleri yok, bunun sebebi nedir?
-700.000’yakın materyal var ve bunların seslendirilmesi vakit alıyor. Bize bildirilen eksikliklere mümkün mertebe ivedilikle dönüyoruz.

Toplantının sonunda Doç. Dr. Mehmet Fırat, yeni eğitim-öğretim yılının herkes için hayırlı olmasını diledi. Yine Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın, geçtiğimiz 25 Aylık Değerlendirme Toplantısına ev sahipliği yapan Akdeniz Üniversitesi'ne ve Engelsiz Erişim Derneği’ne teşekkür etti.
Toplantı, katılımcılara gelecek aylık değerlendirme toplantılarının gündemlerini kendilerinin belirleyebilecekleri­ hatırlatılarak sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz