Konu:
Yapay zekânın körlerin hayatına etkileri
Toplantı ümmü seyrek ’in moderatörlüğünde başladı.
Ümmü yapay zekânın dizi filmler vasıtasıyla gündemimize girdikten sonra körler arasında betimleme uygulamalarının kullanımının yaygınlaşmasıyla da hayatımıza girdiğini anlattıktan sonra yapay zekâ körlerin hayatında ne kadar yer alıyor ve hangi alanlarda daha çok tercih ediliyor? Sorusuyla toplantıyı açtı.
Katılımcılar bu konu başlığı etrafında görüşlerini dile getirdiler.
Katılımcılar yapay zekânın bilhassa betimleme, eğitim, ocr, sosyal hayata daha aktif katılım, yön bulma gibi alanlarda körlerin hayatını daha çok etkilediğinin üzerinde durdu. Katılımcılardan bazıları yapay zekâyı fotoğraf betimleme, veri dosyaları ve sunum dosyaları hazırlama, fotoğrafları ve pdf dosyalarını metne dönüştürme gibi alanlarda yoğun olarak kullandığını söyledi.
Ümmü yapay zekâ ne kadar güvenilir? Sorusuyla konuyu genişletti.
Ümmü yapay zekânın eskiye nazaran daha güvenilir hale geldiğinin altını çizdi. Katılımcılar ise bu hususta ümmüye katılmakla beraber yapay zekânın güvenilir olmadığı yerler de bulunduğuna dikkat çekerek yapay zekânın şimdilik sadece bir asistan olarak kullanılmasını tavsiye etti. Ümmü eğitimde görme engelliler derneğinde yapılan toplantılarda alınan ses kayıtlarının yapay zekâ ile metne dönüştürülmeye çalışıldığını, ama yapay zekânın yazdığı yazıların çok yavan olduğunu ve yapay zekânın bu alanda biraz daha geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bir katılımcı yapay zekâ ile hukuki bir bilgiyi eskiye nazaran daha kolay bulabildiğini, ama yine de bu bilgiyi teyit etmenin doğru olacağını söyledi. Çanakkale’de yaşayan bir öğretmenin hazırladığı yazılı sorularını baskıya hazır hale getirirken yapay zekâyı kullandığından misal verdi.
Ümmü yapay zekânın ahlak ile ilgili yönlerini nasıl değerlendirebilirim? Sorusuyla konuyu derinleştirdi.
Katılımcılar mesela ödev yaparken yapay zekâdan yararlanılabileceğini, ama ödevi tamamen yapay zekâya yaptırmanın bir nevi başkasına ödev yaptırmak gibi ahlaka aykırı olduğunu vurguladı. Ayrıca yapay zekâya ödev yaptırırken ödevi yaparken yapay zekânın kullanacağı kaynaklara atıfta bulunulmamasının da ahlaki açıdan problemli olduğunu söyledi. Bir katılımcı yapay zekâ marifetiyle şu an aramızda bulunmayan sanatçılara veya fikir adamlarına hayattayken söylemediklerin şeyleri yapay zekâ marifetiyle söyletmenin ahlaki olup olmayacağı meselesini tartışmaya açtı. Katılımcılar yapay zekâ ile yapıldığı bilindiği taktirde şu an hayatta olmayan sanatçılara yapay zekâ marifetiyle bir şeyler söyletmenin bir sakıncası bulunmadığını ancak ödev yapmak, dilekçe yazmak gibi aslında bizim yapmamız gereken işleri yapay zekâya yaptırmanın ahlaki olmadığı hususunda görüş birliğine vardılar. Katılımcılar ekran okuyucu uygulamaların yapay zekânın hızına yetişemeyip geri kaldıkları için körlerin yapay zekâyı istenilen seviyede kullanamadıklarını belirtti.
Ümmü son olarak yapay zekâ sivil toplumda nasıl yankı buluyor? Ve yapay zekânın alana katkısını nasıl arttırabiliriz? Sorusunu sordu.
Katılımcılar sosyal medyada kest oluşturarak farkındalığın arttırılabileceğini, yapay zekâ uygulamaları için eklentiler yazılarak yapay zekânın geliştirilebileceğini söylediler. Ümmü eğitimde görme engelliler derneğinin işlerinde yapay zekâyı kullandıklarını, ama betimleme yaparken betimlenen kişinin kim olduğunu öğrenemediklerini söyledi. Eğitimde görme engelliler derneğinden bir katılımcı İstanbul grubu olarak yakın zamanda dernek bünyesinde yapay zekâ eğitimi düzenlemeyi düşündüklerini ifade etti.
Toplantı, katılımcıların sonraki toplantı gündemlerini kendilerinin belirleyebileceklerinin hatırlatılmasıyla Ümmü Seyrek tarafından sonlandırıldı.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz
"Yapay Zeka ve Bağımsızlaşma" Başlıklı 86. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı Tutanağı
İlgili Alanlar: