"Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin Mevcut Durumu" Başlıklı 84. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı Tutanağı

"Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin Mevcut Durumu" hakkında yapılan 84. Aylık Değerlendirme Toplantısı, Muradiye Çakır moderatörlüğünde Google Meet üzerinde gerçekleştirildi. Toplantı, her geçen gün artan özel rehabilitasyon merkezlerinin kalitesi ve etkinliğinin tartışılmasıyla başladı. Özel ve devlet destekli rehabilitasyon merkezleri arasındaki farklar ele alındı. Rehabilitasyon kavramının anlamı, özel ve devlet merkezlerinin sunduğu hizmetler, nitelikleri ve içerikleri konuşuldu. Özel merkezlerde çalışan personelin nitelik açısından yetersiz olduğu, sınıf öğretmenlerinin istihdam edildiği ve bu durumun eğitim kalitesini düşürdüğü ifade edildi. Ayrıca, özel merkezlerin genellikle kar odaklı olduğu, öğrencilerin çoğunlukla serbest zaman geçirdiği ve rehabilitasyon hedeflerine ulaşılamadığı belirtildi.
Özel rehabilitasyon merkezlerinin kolayca kurulabilmesinin dezavantajlarından bahsedildi. Bu alanda eğitim almış görme engelli öğretmenlerin istihdam edilmediği ifade edildi. Ayrıca, özel merkezlerdeki ders saatlerinin yetersiz olduğu ve görme engelliler için özel eğitim veren merkezlerin sayısının az olduğu belirtildi. Devlete bağlı rehabilitasyon merkezlerinin, ihtiyacı karşılamadığı ve var olanların niteliklerinin tartışmalı olduğu üzerinde duruldu. Bu merkezlerin başlangıçta daha etkin ve kaliteli olduğu ancak son zamanlarda kalitelerinin düştüğü görüşü dile getirildi.
Özel rehabilitasyon merkezlerinin bağımsız yaşam gibi spesifik alanlarda yetersiz kaldığı, eğitim içeriklerinin teorik bilgilerle sınırlı olduğu ve uygulamalı eğitime yeterince önem verilmediği vurgulandı. Ayrıca özel eğitim ve rehabilitasyon alanında verilen akademik eğitimlerin alt yapı bakımından zayıf olduğuna dikkat çekildi. Devlete bağlı merkezlerin yerelleştirilmesinin tartışılması gerektiği vurgulandı. Bununla birlikte ticari amaç güden özel kurumların hak temellilik bakış açısını benimsemediği, daha çok yardım temelliliğin hakim olduğu üzerinde duruldu. Öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak müfredatın oluşturulması gerekliliği ve özel eğitim alanında uzmanlaşmış eğiticilerin daha fazla istihdam edilmesinin önemi vurgulandı.
Rehabilitasyon merkezlerinin standartlaştırılmasıyla bu merkezlerin verimliliğinin artırılacağına dikkat çekilirken tüm merkezlerin devlet tarafından işletilmesinin hak temelliliğin benimsenmesi açısından yararlı olacağı ifade edildi.
Son olarak Eğitimde Görme Engelliler Derneği ile rehabilitasyon merkezleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve eğitim metodları konusunda kurumların desteklenmesi önerildi. Toplantı, katılımcılara Aylık Değerlendirme Toplantı formlarının hatırlatılması ve tutanakların yer aldığı bağlantıların paylaşılmasıyla sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz