"Üniversitelerde Online Eğitim olursa" Başlıklı 75. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı Tutanağı

"Üniversitelerde Online Eğitim Olursa" başlıklı 75. Aylık Değerlendirme Toplantımız, 18 Eylül 2023 akşamı Google Meet üzerinde gerçekleşti. Toplantıda 15 civarında katılımcının yer aldığı görüldü. İletişim, Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu’nun organize ettiği toplantı, Ilgın Aydınoğlu moderatörlüğünde yürütüldü. Pandemi süreci ile hayatımızda yer eden online eğitim modeli, şubat ayında ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketi sonrası tekrardan benimsendi. Yeniden bir online eğitime geçiş durumu olursa neler yaşanabilir, geçmişteki deneyimleriniz nelerdir ve online eğitimin avantajları-dezavantajları nelerdir soruları Katılımcılara yöneltildi. Online eğitimin avantajları-dezavantajları üzerine konuşan katılımcıların söyledikleri şu şekildedir:
Avantajlar: ders/sınavlarda hocaların alternatif çözüm önerilerine daha açık bir konuma geldikleri. Zaman tasarrufu, derslere olan katılımın azlığından dolayı az kişi ile işlenen derslerin bireysel ders tadında olmasından kaynaklı daha anlaşılabilir olması, ulaşım, avantaj olarak belirtildi. Dezavantajlar: İletişim kuramama büyük bir eksiklik olarak nitelendi. Yüz yüze yapılan derslerden sonra, hocanın yanına gidip ders ile ilgili ihtiyaçlarını konuşmanın önemini vurgulayan katılımcılar, online eğitimde bunları aktarabilmek için daha fazla efor sarfettiklerinden bahsetti. Teknoloji bilgisi azlığından ötürü oluşan zorluklara da dikkat çeken katılımcılar; Eğitimin yüz yüze olduğu zamanlarda bile erişilebilir olmayan okul web sitelerini kullanmak güçken, online eğitimde derslere erişimin dahi büyük bir problem olduğunu söyledi. Ayrıca, online eğitimlerin düzenlendiği platformların farklılığı da çeşitli erişilebilirlik sorunları ortaya çıkardı. Yer yer hocaların dahi bilgilerinin bu platformları kullanma konusunda yetersiz kalabildiği söylendi. İnternete erişim de büyük bir sorun olarak belirtildi. Özellikle deprem gibi bir felaketin ardından internet depremin etkili olduğu bölgelerde neredeyse erişilemez hale geldi. Pandemi sürecinde ise çeşitli sebeplerden ötürü bu sorun ile karşılaşıldı. Staj zorunluluğu olan bölümler için online stajın uygulama kısmında eksikliklerin bulunduğu da söylendi. Online düzenlenen sınavlarda ek süre tanımlanması konusunda da ayrı bir çaba gösterilmesi gerektiği eklendi.
Oturumun ikinci yarısında katılımcılara, yeniden bir online eğitim süreci olursa neler yapılabilir, çözüm önerileriniz ve tavsiyeleriniz nelerdir diye soruldu. Katılımcılar soruya iki temada cevap verdi: “Bireysel olarak neler yapabiliriz” ve “EGED ne yapabilir?”
Bireysel olarak neler yapılabilir, öneri ve tavsiyeleriniz nelerdir sorusuna verilen yanıtlar şu şekildedir:
Online eğitim konusunda birey olarak daha bilinçli bir konuma gelmek. Temel ihtiyaçların neler olduğunun/olabileceğinin belirlenmesi. Bu sayede gereksinimler karşıdaki kişiye daha sistemli bir şekilde aktarılabilir.” Dijital okuryazarlığın artırılması. Eğer fırsat bulunursa, hocalarla en az bir kez yüz yüze temas kurulması.
EGED ne yapabilir sorusuna verilen cevaplar da şu şekildedir: Üniversitelerde bulunan engelli birimlerine yönelik bilgilendirme seminerleri düzenlenebilir. Öğrenci bilinçlendikçe, akademisyenler ve engelli birimleri de bilinçlenir örüntüsü ile öğrencilere yönelik bilinçlendirme faaliyetleri organize edilebilir. Online eğitimlerin düzenlendiği platformlardaki erişilebilirlik sorunları raporlaştırılabilir. Ayrıca online eğitimlerin düzenlendiği platformları kullanmakla ilgili EGED’in bu konuda donanımlı üyeleri tarafından eğitimler düzenlenebilir.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz