"Yeni Atanan Görme Engelli Öğretmenleri Neler Bekliyor" başlıklı 73. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı, 4 Mayıs 2023 tarihinde, Google Meet üzerinde düzenlendi.
Toplantı moderatörü Gökhan Çapanoğlu, toplantıyı açarken atama sürecinde iki hususta hatırlatmada bulundu. Bunlardan birincisi; “öğretmenlik yapabilir raporu”nun engelli raporuyla aynı hastaneden alınması gibi herhangi bir gerekliliğin olmadığıyken bir diğer hatırlatma da formasyon belgesi olmadan atama yapılmasının mümkün olmadığıydı.
Daha sonra diğer Aylık Değerlendirme Toplantıları’nın aksine süreç, soru ve cevap niteliğindeki deneyim paylaşımlarıyla devam etti. O soru ve cevaplardan bazıları şöyle:
*Milli Eğitim Bakanlığı, göreve başladığımızda bizlere branşımızla ilgili ne gibi destekler sunacak?
-Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ders Aletleri Yapım Merkezi Müdürlüğü Kabartma Kitap Biriminden branşınızla ilgili basılan ders kitapları ve varsa yardımcı kaynakları dönem başında dilekçeyle talep etmeniz halinde söz konusu materyaller size ulaştırılacaktır.
*Özel sektörde çalışıyorum, ne zaman istifa etmeliyim ve çalıştığım günleri nasıl hizmetten saydırabilirim?
-İstifa için özellikle belirlenmiş bir tarih yok. Kararnameye imza atmadan istifa edilebilir. Özel sektörde geçirilen sürenin üçte ikisini kamuda geçirmiş gibi saydırmak mümkün. Bunun için milli eğitim müdürlüklerine hizmet dökümüyle başvurulabilir.
*İlk derste öğrencilerle nasıl iletişim kurmalıyım?
-Engellilik ön planda tutulmamalı. Öğrencilerden dersle ilgili beklentiler ve kullanılacak materyaller belirtilebilir. Öğrencilerle birlikte sınıf kuralları oluşturulabilir.
*Ödev ve ders takibini nasıl yapabilirim?
-Okul şartları ve teknoloji okuryazarlığına bağlı olarak bazen çıktı vererek bazen akıllı tahta uygulamalarını kullanarak bazen de EBA üzerinden süreç yürütülebilir. Sınıfta yardımcı öğrenciler belirlenebilir. Sınıf defteri yazma konusunda kazanım takip uygulamaları kullanılabilir. Eğitimde Görme Engelliler Derneğinin bu konuda düzenlediği uzaktan etkinlikler, Aylık Değerlendirme Toplantıları ve seminerler için derneğin web sitesi incelenebilir.
*Aday öğretmenken ne gibi uygulamalar olacak?
-Bir danışman öğretmen sürecinizi takip edecek. Aday öğretmenken çeşitli hazırlayıcı eğitimlere katılacaksınız. Bu eğitimler çevrim içi olabileceği gibi yüz yüze de olabilir. Sizlerin dolduracağı formlar olacak. Danışman öğretmen, okul müdürü ve ilçeden gelecek müfettiş sürecinizi puanlayacak. Kimi okullar danışman öğretmenle derse girmenizi isteyebiliyor. Bunu göz önünde bulundurmak gerek. Sahip olunan haklarla ilgili Devlet Memurları Kanunu, Öğretmen Meslek Kanunu, Milli Eğitim Temel Kanunu ve ilgili diğer kanunlar, yönetmelikler, kararnameler taranabilir.
*Sınıfların fiziksel olarak yerlerinin saptanmasında uygulamam gereken bir yöntem var mı?
-Her okulun mimarisi farklı olduğundan net bir yöntemden bahsetmek mümkün değil. Zaman içerisinde kat düzenleri tanındıkça hangi şubenin nerede olduğu bilgisi de oluşacaktır.
*Akıllı tahtayı nasıl kullanmalıyım?
-Bununla ilgili çeşitli yöntemler var. Taşınabilir bir NVDA sürümü edinip akıllı tahtaya atarak bluetooth klavye ve kulaklıkla tahtayı tamamen yönetmek mümkün. Kulaklığa ekran okuyucunun sesini aktararak sesin dışa yansımasına engel olunabilir. Yine bir HDMI kablosu yardımıyla kişisel bilgisayarınızı akıllı tahtaya bağlamak da mümkün.
*Görme engelli öğretmen nöbet tutar mı?
-Bununla ilgili İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde süreç öğretmene bırakılmış durumda. İsteyen öğretmen dilekçeyle okul idaresine başvurup nöbet tutabilirken nöbet tutmak istemeyen öğretmen de durumunu idaresine bildirebilir.
*Sınav hazırlama konusunda nelere dikkat etmeliyim?
-Sınav hazırlama konusu okuldan okula değişkenlik gösteriyor. Kimi zümreler dönem başında yaptıkları toplantılarda ortak sınav kararı alabiliyor. Bu durumda kendi zümrelerinizle işbirliği yapabilirsiniz. Ayrı sınav kararı alındığında kendiniz bu süreci yürütebilirsiniz.
*Sınav kağıtlarını nasıl okuyacağım?
-Bu konuda güvendiğiniz birinden, zümredeki arkadaşlarınızdan veya üniversite öğrencilerinden destek alıp kağıtları birlikte okuyabilirsiniz.
*Norm nedemek, norm fazlası olursam ne olur?
-Norm, okuldaki ders yükünün öğretmen sayısına bölümünden elde edilen sayıdır. Norm Kadro Yönetmeliği’ne göre norm fazlası öğretmen yer değiştirmek durumundadır ancak norm fazlası olan engelli öğretmenlerin yer değiştirme durumları kendi inisiyatiflerine bırakılmış durumda.
Soru ve deneyim paylaşımı bölümünün ardından toplantı, “Gündem Öneri Formu” hatırlatmasıyla sona erdi
.Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz
"Yeni Atanan Görme Engelli Öğretmenleri Neler Bekliyor" Başlıklı 73. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı tutanağı
kategori: