“Deprem Sonrası Görme Engellilerde Eğitim” başlıklı 71. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı, 14 Mart 2023 tarihinde, Google Meet üzerinde düzenlendi. Toplantıyı yaklaşık 20 kişinin takip ettiği görüldü.
Toplantı moderatörlerinden Ümmü Seyrek, yaşanan depremlerin uzun süreli etkileri olacağını belirterek bu tarz olağan dışı durumlarda ilk göz ardı edilenin “eğitim” olduğunu ifade ettikten sonra “Deprem Sonrası Görme Engellilerde Eğitim” başlığının ele alınma ihtiyacının doğduğunu söyledi. Ardından Şeyma Büyükurvay Şatay, tüm eğitim kademelerinde deprem sonrası okula devam konusunda ne durumda olunduğunu irdelemek adına sözü katılımcılara bıraktı.
Katılımcılar, ebeveynlerin çocuklarını güvenirliliklerinden emin olmadıkları için okullara göndermediklerini ve başka şehirlerde erişilebilirlik problemleriyle karşılaşılabileceğini dile getirdi.
Uzaktan eğitim sürecinde karşılaşılan sorunlar konusunda ise katılımcılar; derslerine ilk defa giren akademisyen/öğretmenlerin kendilerinin görme engelli olduklarını bilmemesi üzerine çeşitli iletişim sorunlarının ortaya çıktığını, pandemi sürecinden uzaktan eğitim konusunda deneyimlerin olduğunu ancak öğrencilerin derse katılabilecekleri cihazların depremden etkilenmiş olabileceğini ve derse katılma ortamlarının kısıtlı olması ve deprem psikolojisinin bir araya gelmesinin akademik olumsuzluklar yarattığını vurguladı.
Daha sonra katılımcılar, değiştirilen şehirlere uyum sürecini masaya yatırdı. Yeni bir şehre yerleşmeye karar verildiğinde öncelikle o şehirde engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütleri veya görme engellilerle iletişime geçilmesinin başlangıçta önemli olduğu, bazı görme engellilerin şehir değiştirmek istemelerine rağmen deprem bölgesindeki aileleri ve buna bağlı faktörlerden dolayı bulundukları şehirde kalmak zorunda olduğu gibi sorunlar da bu alt başlıkta dile getirildi.
Toplantının son bölümündeyse paydaşların eğitime dair üzerine düşenler sorgulandı. Katılımcılar, engellilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte görme engellilerin mevcut durumlarıyla ilgili bilgi edinme başvurularını ilgili kamu kurumuna yapmasının önemli olduğunu, özellikle yereldeki kamu kurumlarıyla (il milli eğitim müdürlükleri, sosyal hizmetler il müdürlükleri, körler okulları gibi) doğrudan temasta olunması gerektiğini, bu şartlarda görme engelli kamu çalışanlarının bulundukları şehirlerde uygun ortamların bir an önce sağlanmasıyla görevlerine devam etmek istediğini, yerelde çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla iletişime geçip bir öncelikler listesinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantı, katılımcılara aylık değerlendirme toplantılarının gündemlerini kendilerinin belirleyebilecekleri hatırlatmasıyla sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz
"Deprem Sonrası Görme Engellilerde Eğitim" Başlıklı 71. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı tutanağı
kategori:
İlgili Alanlar: