Bu rapor; Eğitimde Görme Engelliler Derneği tarafından yürütülen "Çocuğumla Büyümek" başlıklı psikoeğitim programının çıkış noktasını, programı, alandaki etkisini ve sürdürülebilirliğini özetlemek için hazırlanmıştır.
EGED, hak öznesi kişilerin inisiyatif almasının temel oluşundan hareketle engellilik ve çocukluk kesişimine de odaklanır. Buna göre destekleyici bir çevrede yetişen görme engelli çocuklar, bağımsız yaşam becerisi edinmek ve karşılaştığı sorunların çözümü için inisiyatif almakta güçlüdür. Oysa genellikle engellilik, “muhtaçlık ve bağımlılık” olarak algılanır. Dolayısıyla çocukların bağımsızlığı desteklenemez. Bu ise sorunların çözümünde inisiyatif alamayan engelli kitleleri ile çözülemeyen ve kapsamlı politikalar geliştirilemeyen sorunların etkileşimli olarak var oluşunu pekiştirir. Eğitim Komisyonu üyelerinin deneyimlerinden, alandaki gözlemlerinden ve EGED’e sahadan ulaşan dönütlerden anlaşıldığına göre; görme engelli çocuğu bulunan ebeveynler ise bu döngüyü kıracak temel bir role sahiptir. “Çocuğumla Büyümek Psikoeğitim Programı” da buradan doğmuştur.
Programı geliştiren, yürüten ve organize eden ekip: Beyza Yıldırım (Psikolojik Danışman), Canan Çam Yücel (Okulöncesi öğretmeni), Çağla Pala (Sosyal Bilgiler öğretmeni), Firdevs Yıldırım (Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü öğrencisi), Merve Ekiz (Psikolojik Danışman), Merve Orhan (Psikolojik Danışman), Oğuz Akkaya (Psikolojik Danışman), Pınar Göcen (Türkçe öğretmeni), Şeyma Büyükurvay (Psikolojik Danışman), Ziya Yalvaç (Psikolojik Danışman).
Raporu pdf olarak görüntüleyin
Çocuğumla Büyümek Psikoeğitim Raporu yayınlandı
kategori: