"Sınava girerken" başlıklı 58. Aylık değerlendirme toplantısı tutanağı

"Sınava girerken" başlıklı 58. Aylık değerlendirme toplantısı, 29 Kasım 2021 tarihindeGoogle Meet platformu üzerinde gerçekleştirildi.
Toplantıyı yaklaşık on beş katılımcı takip etti.
Toplantı, Ösym'de yapılan sınav uygulamalarının mekan erişilebilirliği, sınav uygulamaları ve muafiyet uygulamalarının olumlu ve olumsuz yönleri bağlamında konuşulacağı hatırlatılarak başladı.
Mekanların erişilebilirliği hakkındaki sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmeleri için katılımcılara söz verildi.
Bir katılımcı son yıllarda ÖSYM'nin engelli adayları ikâmet ettikleri ilçede sınava gönderebildiğinden, bunun olumlu bir gelişme olduğundan söz etti. Aynı zamanda tek başına gelen görme engellilerin eşyalarını emanet edebilecek bir yer bulamamasının güçlüğünden bahseti.
Sınav uygulamaları ve muafiyet uygulamalarının olumlu ve olumsuz yönleri, toplantı moderatörü tarafından tartışmaya açıldı.
Okuyucu ve işaretleyicilerde tespit edilen sorunlar hakkında katılımcılara söz verildi.
Bir katılımcı, Braille sınav kitapçıklarının sınav okuma sürecini yavaşlatacağı hakkındaki fikrini dile getirdi. Okuyuculuk ve işaretleyicilik görevlerinin eğitime tabi tutulması gerektiğini, ÖSYM'nin daha önce bu konuda vermeye çalıştığı eğitimlerin yetersiz kaldığını söyledi. Bu konuyla ilgili YÖK'ün engelli öğrenci birimine bir rapor hazırlanabileceği çözümünü dile getirdi. Elektronik sınav sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.
Bir katılımcı, okuyuculuk ve işaretleyicilik eğitimi verilen görevlilerin sertifikayla motive edilebileceğinden, bu eğitimlerin düzenli bir kurs sistemiyle verilebileceğinden bahsetti.
Bazı görevlilerin engellilere gözetmenlik yapmak istemediğinden, bu konuda görev alınacakların teşvik edilmesi gerektiğinden, var olan maddi teşvikin yeterli olmadığından bahsedildi.
EGED'in daha önce en çok sınava girilen beş ilde okuyucu eğitimlerinin düzenlenmesine katkı sağladığından ve olumlu sonuçlar alındığından bahsedildi.
Bir katılımcı, okuyucu ve işaretleyicilere özellikle yabancı dil sınavları ve ALES için sınav öncesi kısa bilgilendirme kılavuzları düzenlenebileceğinden, bu yolla sınav görevlilerinin kaygısının azaltılabileceğinden bahsetti.
Bir katılımcı okuyuculuk ve işaretleyicilik görevlerinin görev alacak kişilerin tercihine bırakılması gerektiğini, bu sayede görevinde yetkin kişilerin bu alanlara yönelebileceğini ifade etti.
Birçok katılımcı sınavların dijitalleştirilmesi konusunda hemfikir oldu.
Elektronik sınavlarda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında katılımcılara söz verildi.
Mevcut sınavların okuyucu kaynaklı sorunları ortadan kaldırdığından, yaşanacak teknik bir aksaklığa karşılık yedek gözetmen görevlendirilebileceğinden bahsedildi.
Ekran okuyucu ile gerçekleştirilen sınavların bilgisayar kullanımında yetkin olmayan katılımcıları zorlayabileceğinden, bunun yerine daha önce kaydedilen okuyucu sesiyle soruların okunabileceğinden bahsedildi.
Ekran okuyucuyla sınava giren bir katılımcı olumlu deneyimlerini aktardı.
Soruların elektronik ortama kaydediliş formatı nedeniyle, sayısal sınavların ekran okuyucuyla okunmasının problem olabileceğinden, bu konuda ÖSYM ile işbirliği içerisinde çözümler üretilmesi gerektiğinden bahsedildi.
Büyük puntolu kitapçıkla sınava giren katılımcılara deneyimlerini aktarmaları için söz verildi. Büyük puntolu kitapçıkla girilen sınavlarda sürenin yetmemesiyle ilgili sorunlar olduğu dile getirildi.
Braille kitapçıkla sınava girme yönteminin işlevselliği tartışmaya açıldı.
Özellikle dil sınavlarında Braille kitapçığın faydalı olabileceğinden bahsedildi.
Bir katılımcı EGED'in dinleyerek ve okuyarak sınava hazırlanma arasındaki farkı ortaya koyan bir çalışmayla Braille'in faydalarını anlatabileceğinden söz etti.
Yazım kuralları ve noktalama işaretleriyle ilgili soruların Braille kitapçık vesilesiyle daha kolay çözülebileceği üzerinde duruldu.
Bir katılımcı Braille baskı yapan yazılımların Türkiye'de kullanılan matematik işaretlerini basamadığını, bunun Braille kitapçıkta soruna yol açabileceğini söyledi. Bu konuyla ilgili çalışmaya başlanmasını önerdi.
Bir katılımcı şıkları içeren basit bir butonlama düzeneğiyle Braille kitapçıkla girilen sınavlarda işaretlemenin de yapılabileceğinden söz etti.
Muafiyet uygulamalarıyla ilgili görüşlerini belirtmek üzere katılımcılara söz verildi.
Yazım kuralları gibi şekilli olmayan sorulardan muaf olunmaması gerektiği, soruların betimlenmesi hususundaki çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği ifade edildi.
ÖSYM'de çalışacak görme engelli birinin sorunların kaynağında yer alabileceğinden, ÖSYM'de görme engelli istihdamının sağlanması gerektiğinden bahsedildi.
Bir katılımcı sınavlarda verilecek ek sürelerin sınavın zorluk düzeyine göre belirlenmesi gerektiğinden bahsetti.
Katılımcılara sınavlarla ilgili STK'lardan beklentileri soruldu.
Bir katılımcı tüm STK'ların önce görmeyenlerin sorunları dinlemek noktasında daha fazla çalışması gerektiğini ifade etti.
Toplantı aylık değerlendirme toplantısı gündem öneri formunun paylaşılması ve temennilerle sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz