Anlatımı hazırlayan: Emre Taşgın
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığıyla, kamu kurumlarına istek, şikayet, ihbar ve öneri dilekçeleri gönderebilir; bilgi edinme başvurusunda bulunabilirsiniz. BİMER ekran okuyucu yazılımlarla erişilebilir olarak kullanılabilmektedir. Zorunlu alanların üzerine gelindiğinde ekran okuyucu gerekli alan olduğuna dair uyarı yapmaktadır.
Aynı gün içinde BİMER'e yalnızca bir başvuru yapabildiğinizi unutmayınız.
Aşağıda gerçek kişiler için BİMER internet sitesi üzerinden ve E-Devlet aracılığıyla adım adım nasıl yeni başvuru yapılabileceği anlatılmıştır:
BİMER internet sitesi üzerinden yeni başvuru yapma
1) Öncelikle bimer.gov.tr adresinden "Yeni başvuru" linkine tıklayınız.
2) Açılan ekranda; sizden istenen T.C. kimlik numarası, ad – soyad gibi kişisel bilgilerinizi ve kullanmakta olduğunuz cep telefonu numaranızı başında "0" olmadan giriniz. Ardından "Onay kodu gönder" düğmesine tıklayınız.
3) Cep telefonunuza BİMER üzerinden gelen mesajdaki onay kodunu yeni açılan ekrandaki form alanına giriniz ve onaylayınız.
4) Açılan sayfada başvuru tipini seçmeniz gereken ve kişisel bilgilerinizi doğrulayacağınız bir ekranla karşılaşacaksınız. İlk olarak başvuru tipini seçmelisiniz. Buradaki seçenekler; "İstek", "Görüş Öneri", "Bilgi Edinme", "İhbar" ve "Şikayet" şeklindedir. Buradan yapacağınız başvuruya dair seçeneği işaretleyiniz. Örneğin; bir mekanın ya da dijital uygulamanın erişilebilir olması talebini içeren bir dilekçe gönderecekseniz "istek" seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Seçtiğiniz başvuru tipine göre aşağıda yeni bir form açılabilmektedir. Örneğin; bilgi edinme seçeneğini işaretlediyseniz başvurunuzun gerçek ya da tüzel bir kişiye ait olduğunu belirtmeniz gerekir. Benzer biçimde; ihbar seçeneğini işaretlerseniz, kimlik bilgilerinizin gizlenmesini isteyip istemediğinizi belirtmeniz gereken bir seçenek karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle başvuru tipini seçtikten sonra ek sorular olup olmadığını kontrol etmeniz önerilmektedir. Ayrıca OHAL (Olağanüstü Hal) süresince, yaşanan mağduriyetlere ilişkin başvurularınızı "Ohal kapsamında itiraz başvurusu yapmak istiyorum" seçeneğini işaretledikten sonra karşınıza gelen formdaki bilgileri girerek yapabilirsiniz.
5) Aynı sayfada eğitim durumunuzu seçebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız e-posta adresinizi de belirtmelisiniz. E-posta adresini yazmanız gereken iki alan olduğunu unutmayınız. Bunların dışında, nüfusta yazan adresinizi kullanmak isteyip istemediğinizi ve konumunuzu paylaşmak isteyip istemediğinizi belirtebilirsiniz. Nüfusta yazan adresinizi kullanmak istemezseniz, bu seçeneği işaretli duruma getirdiğinizde karşınıza yeni adresinizi girebileceğiniz bir form gelecektir. Buradan adres, il ve ilçenizi belirtmeniz gerekmektedir. Eğer bu seçenek işaretli değilse nüfustaki adresiniz geçerli olacaktır. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra "ileri" düğmesine tıklayınız.
6) Yeni açılan sayfada talebinizi içeren metni girebileceğiniz bir alan bulunmaktadır. Bu alana 6.000 karaktere kadar metin yazabilirsiniz. Ayrıca, başvuru metni içerisinde belirtemeyeceğiniz bir ek dahil etmek isterseniz, ilgili alan üzerinden bilgisayarınızdaki bir dosyayı yükleyebilirsiniz. Başvuru tipinize göre bilgi istenen başka alanlar da olabilir. Tüm bu bilgiler girildikten sonra "İleri" düğmesine tıklayınız.
7) Bu adımda karşınıza "Başvuru önizleme" sayfası çıkacaktır. Açılan ekranda, kişisel bilgileriniz, e-posta adresiniz, işaretlediğiniz başvuru tipi ve başvuru metnini kontrol etmeniz gerekmektedir. Daha sonra işaretlemeniz gereken iki alan bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, "Bu alanı işaretlediğiniz takdirde başvurunuz BİMER Asistan tarafından seçtiğiniz kuruma direkt olarak gönderilecektir" seçeneğidir. Eğer bu seçeneği işaretlerseniz başvurunuzu hangi kuruma göndereceğinizi belirtmeniz gereken bir seçim kutusuyla karşılaşacaksınız. Örneğin; başvurunuzu Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gibi kurumlara yapacaksanız, ilgili kutucuğu işaretleyip seçim kutusundan ilgili kurumu seçebilirsiniz. Bu seçeneği işaretlemezseniz, başvurunuz BİMER yetkilileri tarafından değerlendirildikten sonra ilgili kuruma yönlendirilecektir. İkinci işaretlemeniz gereken alan ise "Yasal bilgilendirmeyi okudum, kabul ediyorum" seçeneğidir. Bunu işaretlemediğiniz takdirde başvurunuz gönderilmeyecektir. Bu seçeneği işaretlediğinizde yasal bilgilendirme metninin geldiği bir ekranla karşılaşacaksınız. Bilgilendirme metninin altında ise "iptal" ve "Bilgilendirmeyi onaylıyorum" düğmeleri yer almaktadır. Onay düğmesine tıkladıktan sonra ilgili alan kapanacak ve önizleme sayfası eski haline gelecektir.
8) Tüm bu işlemlerin sonrasında "Başvuruyu tamamla" düğmesine tıklayınız.
9) Açılan sayfada başvurunuzun alındığını belirten ve başvuru numaranızın yer aldığı bir metinle karşılaşacaksınız. Başvuru numaranız belirtmiş olduğunuz e-posta adresine de gönderilmektedir. Bu numarayı saklamayı unutmayınız.
E-Devlet üzerinden başvuru yapma
1) İlk olarak bimer.gov.tr internet adresine giriniz ve "yeni başvuru" bağlantısına tıklayınız. Açılan sayfada ise "E-Devlet ile başvuru yapmak için tıklayınız" bağlantısına gidiniz.
2) Karşınıza "Kimlik Doğrulama Sistemi" ekranı gelecektir. Buradan T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizle giriş yapınız. Eğer mobil imza ya da elektronik imza gibi seçeneklerle kimlik doğrulama yapmak isterseniz, ekran okuyucu yazılımlarla form alanlarının üzerinde bulabileceğiniz yöntemlerden birine ait bağlantıya tıklayabilirsiniz.
3) Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza "bilgilendirme" ekranı çıkacaktır. Burada yönlendirilmek istediğiniz uygulama gösterilmekte ve bilgilerinizi bu uygulamayla paylaşmak isteyip istemediğiniz sorulmaktadır. Bu adımı "Onayla" düğmesine tıklayarak ilerleyebilirsiniz. "İptal" düğmesine tıklamanız halinde ilerleme mümkün olmayacaktır.
4) Onay işleminin ardından "Başvurularım" ekranıyla karşılaşacaksınız. Burada daha önce yaptığınız başvurular yer almaktadır. Buradan geçmiş başvurularınızın sonucunu görüntüleyebilirsiniz. Yeni başvuru yapmak için "Yeni başvuru" bağlantısına tıklayınız.
5) Açılan sayfada başvuru tipini seçmeniz gereken ve kişisel bilgilerinizi doğrulayacağınız bir ekranla karşılaşacaksınız. İlk olarak başvuru tipini seçmelisiniz. Buradaki seçenekler; "İstek", "Görüş Öneri", "Bilgi Edinme", "İhbar" ve "Şikayet" şeklindedir. Buradan yapacağınız başvuruya dair seçeneği işaretleyiniz. Örneğin; bir mekanın ya da dijital uygulamanın erişilebilir olması talebini içeren bir dilekçe gönderecekseniz "istek" seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Seçtiğiniz başvuru tipine göre aşağıda yeni bir form açılabilmektedir. Örneğin; bilgi edinme seçeneğini işaretlediyseniz başvurunuzun gerçek ya da tüzel bir kişiye ait olduğunu belirtmeniz gerekir. Benzer biçimde; ihbar seçeneğini işaretlerseniz, kimlik bilgilerinizin gizlenmesini isteyip istemediğinizi belirtmeniz gereken bir seçenek karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle başvuru tipini seçtikten sonra ek sorular olup olmadığını kontrol etmeniz önerilmektedir. Ayrıca OHAL (Olağanüstü Hal) süresince, yaşanan mağduriyetlere ilişkin başvurularınızı "Ohal kapsamında itiraz başvurusu yapmak istiyorum" seçeneğini işaretledikten sonra karşınıza gelen formdaki bilgileri girerek yapabilirsiniz.
6) Aynı sayfada eğitim durumunuzu işaretleyebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız e-posta adresinizi belirtmelisiniz. E-posta adresini yazmanız gereken iki alan olduğunu unutmayınız. Bunların dışında, nüfusta yazan adresinizi kullanmak isteyip istemediğinizi ve konumunuzu paylaşmak isteyip istemediğinizi belirtebilirsiniz. Nüfusta yazan adresinizi kullanmak istemezseniz, bu seçeneği işaretli duruma getirdiğinizde karşınıza yeni adresinizi girebileceğiniz bir form gelecektir. Buradan adres, il ve ilçenizi belirtmeniz gerekmektedir. Eğer bu seçenek işaretli değilse nüfustaki adresiniz geçerli olacaktır. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra "ileri" düğmesine tıklayınız.
7) Yeni açılan sayfada talebinizi içeren metni girebileceğiniz bir alan bulunmaktadır. Bu alana 6.000 karaktere kadar metin yazabilirsiniz. Ayrıca, başvuru metni içerisinde belirtemeyeceğiniz bir ek dahil etmek isterseniz, ilgili alan üzerinden bilgisayarınızdaki bir dosyayı yükleyebilirsiniz. Başvuru tipinize göre bilgi istenen başka alanlar da olabilir. Tüm bu bilgiler girildikten sonra "İleri" düğmesine tıklayınız.
8) Bu adımda karşınıza "Başvuru önizleme" sayfası çıkacaktır. Açılan ekranda, kişisel bilgileriniz, e-posta adresiniz, işaretlediğiniz başvuru tipi ve başvuru metnini kontrol etmeniz gerekmektedir. Daha sonra işaretlemeniz gereken iki alan bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, "Bu alanı işaretlediğiniz takdirde başvurunuz BİMER Asistan tarafından seçtiğiniz kuruma direkt olarak gönderilecektir" seçeneğidir. Eğer bu seçeneği işaretlerseniz başvurunuzu hangi kuruma göndereceğinizi belirtmeniz gereken bir seçim kutusuyla karşılaşacaksınız. Örneğin; başvurunuzu Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gibi kurumlara yapacaksanız, ilgili kutucuğu işaretleyip seçim kutusundan ilgili kurumu seçebilirsiniz. Bu seçeneği işaretlemezseniz, başvurunuz BİMER yetkilileri tarafından değerlendirildikten sonra ilgili kuruma yönlendirilecektir. İkinci işaretlemeniz gereken alan ise "Yasal bilgilendirmeyi okudum, kabul ediyorum" seçeneğidir. Bunu işaretlemediğiniz takdirde başvurunuz gönderilmeyecektir. Bu seçeneği işaretlediğinizde yasal bilgilendirme metninin geldiği bir ekranla karşılaşacaksınız. Bilgilendirme metninin altında ise "iptal" ve "Bilgilendirmeyi onaylıyorum" düğmeleri yer almaktadır. Onay düğmesine tıkladıktan sonra ilgili alan kapanacak ve önizleme sayfası eski haline gelecektir.
9) Tüm bu işlemlerin sonrasında "Başvuruyu tamamla" düğmesine tıklayınız.
10) Açılan sayfada başvurunuzun alındığını belirten ve başvuru numaranızın yer aldığı bir metinle karşılaşacaksınız. Başvuru numaranız belirtmiş olduğunuz e-posta adresine de gönderilmektedir. Bu numarayı saklamayı unutmayınız.
Telefonla başvuru yapma
İnternet üzerinden BİMER'e başvuru yapmakta herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, 150 nolu telefon hattı üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.