Japonya'da Geliştirilen Erişilebilir Matematik Çözümü İnfty, Derneğimiz Organizasyonuyla Ankara'ya Geldi

Görme engelli bireylerin matematik kaynaklarına erişim sorununa teknolojik bir çözüm getiren ve Japonya'da geliştirilen bilgisayar yazılımı İnfty, Eğitimde Görme Engelliler Derneği organizasyonuyla 26-27 Ağustos tarihlerinde Ankara'ya geldi. Ziyaretin birinci günü düzenlenen atölye çalışmalarına, ülkemizde görme engellilerin bilgiye erişimi konusunda çalışmalarda bulunan kişilerin yanı sıra matematik, bilişim gibi alanlarda uzmanlar katıldı. Bu çalışmalar sonucunda katılımcılar arasında yazılımın Türkçeye uyarlanması için gerekli altyapının oluşturulabileceği görüşü hakimdi.
Ziyaretin ikinci gününde, derneğimiz organizasyonuyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne bir gezi gerçekleştirildi. Müzedeki eserleri ilgiyle inceleyen misafirlerimiz bu geziden son derece memnun kaldılar. Daha sonra, İnfty Project hakkında engelliler alanında politika geliştiren kurumlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının bilgi sahibi olabilmesi için Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi'nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılışını yapan Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın; İnfty yazılım paketinin ülkemizdeki görme engelli bireylerin matematik kaynaklarına erişmekte ne denli zorluk çektiği düşünüldüğünde, uzun vadede bir devrim niteliği taşıyabileceğini söyledi. Bunun gerçekleşebilmesi için yazılım paketinin Türkçeye uyarlanması gerektiğini düşündüklerini ve İnfty Project ekibiyle temasa geçtiklerini anlatan Emre Taşgın; dernek olarak bu programın ülkemize kazandırılması için her türlü katkıyı sunacaklarını belirtti.
Toplantı İnfty Project ekibinin sunumlarıyla devam etti. İlk olarak söz alan Masakazu Suzuki; İnfty ekibinin ayrı üniversitelerde görev yapan 3 kişinin buluşmasıyla oluştuğunu, bu projeyle temel olarak matematik formüllerinin yazılı olduğu bir kağıdın taranarak görme engelli bireyler tarafından kullanılabilmesini ve erişilebilir olarak matematik dokümanı oluşturulmasını hedeflediklerini ifade etti. Bu yazılımın şuanda Japonca ve İngilizce olarak kullanılabildiğini ve ülkemizden gelen teklifin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Suzuki; konuşmasını İnfty özelliklerini aktararak sürdürdü. Özetle İnfty yazılım paketinin basılı matematiksel denklemleri dijital ortama geçirmek için geliştirildiğini ve yazılımın üç bileşenden oluştuğunu ifade etti. Konuşmasını "Bir OCR yazılımı olan İnfty Reader, basılı matematiksel denklemlerin bulunduğu materyalleri dijital ortama aktarmak, Chattyİnfty dijital ortama aktarılan matematik kaynaklarını okumak, İnfty Editor ise bu çıktılar üzerinde çalışmak amacıyla kullanılır" şeklinde özetledi. Daha sonra kendisi de görme engelli bir matematik öğretmeni olan ve gören kişilere ders veren Katsuhito Yamaguchi söz alarak; katılımcılara yazılımın çalışma biçimiyle ilgili bilgiler verdi ve bazı demolar gösterdi. İlk olarak bir matematik belgesinin OCR işleminden geçirilerek erişilebilir bir formata dönüştürülmesi, en karmaşık matematiksel işlemlerin dahi bu programla detaylı olarak görme engellilerin erişimine sunulması ve matematik dokümanı oluşturulmasıyla ilgili İngilizce olarak demolar gösteren Yamaguchi, yazılımın kısmi olarak Türkçeye çevrilen kısımlarıyla ilgili de bazı ipuçları verdi. Kendisinin gören kişilere ders verirken onlara dokümanlar hazırlamak amacıyla bu programı kullandığını ve yazılımın Japonya ve Amerika'da ilgi gördüğünü söyleyerek görme engelli bir kişinin, bir matematik ödevini bu programı kullanarak rahatlıkla hazırlayabileceğine ve dersleri takip edebileceğine vurgu yaptı. Toplantının sonunda söz alan Emre Taşgın; bu organizasyonun yaklaşık bir yıl boyunca yapılan yazışma dizisinin ürünü olduğunu ifade ederek Japonyalı misafirlerimize ülkemize geldikleri için teşekkür etti. Bazı katılımcıların Japon konuklara ufak bir jest yapmak istemeleri üzerine, toplantı küçük bir klarnet sunumuyla sona erdi.
Tanıtım toplantısı videosunu izlemek için tıklayın
Fotoğraflar İçin Tıklayın

İlgili Alanlar: