Görme engelli bireylerin matematik kaynaklarına erişim sorununa teknolojik bir çözüm getiren ve Japonya'da geliştirilen bilgisayar yazılımı İnfty, Eğitimde Görme Engelliler Derneği organizasyonuyla 26-27 Ağustos tarihlerinde Ankara'ya geliyor.
İki günlük süre zarfında, Japonca ve İngilizce olarak kullanılabilen İnfty yazılım paketinin Türkçe diline uyarlanabilmesi için atölye çalışmalarında bulunulacak. Söz konusu toplantılara, ülkemizde görme engellilerin bilgiye erişimi konusunda çalışmalarda bulunan kişilerin yanı sıra matematik, bilişim gibi alanlarda uzmanların katılımı sağlanacak. Organizasyon Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
İnfty Tanıtım Toplantısı
İnfty Project; yakın gelecekte görme engelli bireylerin matematik kaynaklarına erişim sorununu giderebilecek ve bu alanda yaşanan mağduriyetleri sona erdirebilecek bir çözümdür. Ülkemize bu yazılımın Türkçeye uyarlanması için çalışmalarda bulunmak üzere gelecek olan İnfty takımının; 27 Ağustos çarşamba günü, 14.00-15.00 saatlerinde, Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi'nde, bu projenin görme engelli bireylerin matematik öğrenimine nasıl katkı sunabileceği hakkında sunum yapacağı bir tanıtım toplantısı düzenlenecektir. İnfty Project hakkında ülkemizde engelliler alanında politika geliştiren kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, öğretmenler, matematik alanına ilgi duyan görme engelli bireyler ve uygulamanın ülke çapında bilinirliğine katkı sağlayacak basınımızın değerli mensuplarının fikir sahibi olması, çalışmanın ülkemizdeki gelişimini ve kullanımını yaygınlaştıracağından bu tanıtım toplantısına katılım önemlidir.
Program: İnfty Tanıtım Toplantısı
Tarih: 27 Ağustos çarşamba, 14.00-15.00
Yer: Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi (ABEM)
Address: IHLAMUR SOKAK NO : 1 KIZILAY / ANKARA
İnfty Hakkında
Ülkemizde, görme engelli öğrencilerin en fazla güçlük çektiği alanların başında sayısal dersler gelmektedir. Bunun başlıca nedenleri arasında, söz konusu derslerin okul ortamında verimli bir şekilde takip edilememesi ve alana yönelik ciddi kaynak eksikliği yer almaktadır. Bu sorunlara Japonya'da faaliyet yürüten İnfty takımı, aynı adlı yazılım paketiyle teknolojik bir çözüm getirmektedir. Özetle İnfty; basılı matematiksel denklemleri dijital ortama geçirmek için geliştirilen bir yazılımdır. Yazılım üç bileşenden oluşmaktadır; bir OCR yazılımı olan İnfty Reader, 400-600 DPİ çözünürlükte siyah - beyaz olarak taranan basılı matematiksel denklemlerin bulunduğu materyalleri dijital ortama aktarmak, Chattyİnfty dijital ortama aktarılan matematik kaynaklarını okumak, İnfty Editor ise bu çıktılar üzerinde çalışmak amacıyla kullanılır. Yazılım şuanda Japonca ve İngilizce dillerini desteklemektedir. İnfty projesi hakkında detaylı bilgiye www.inftyproject.org internet adresinden ulaşılabilir.
Ayrıca, İnfty hakkında Türkçe bilgilerin yer aldığı çalışmalar için bkz:
Muharrem Ocal - Görme Engelli Öğrencilerin Hayatında Teknolojinin Yeri ve Kullanımı
Engin Yılmaz - Almanya'da 6 Gün