5. Akademide engellilik - Türk Çocuk Edebiyatında Engellilik Temsili
Tarih: 16 Mayıs 2022 pazartesi, 20.30
Yer: Google Meet
Katılım bağlantısı: https://meet.google.com/tfc-ijxd-uzc
Toplantı kodu (link üzerinden katılmayanlar için): tfcijxduzc
Hakkında
Kimlikler; sosyal medyada, film/dizilerde, yazın dünyasında ve hatta ders kitaplarında temsiller aracılığıyla inşa ediliyor ve bu temsil kimliklerin toplumda yer alma biçimini etkiliyor. Engellilik kimliğinin farklı temsilleri de bu etkiden payını alıyor.
“Akademide Engellilik” etkinlik serimizin bu bölümünde, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayfer Gürdal Ünal ile engelli temsilini, Türk çocuk edebiyatının 40 yılı ve 40 eseri üzerinden konu alan araştırması üzerinden konuşacağız. Gürdal konuşmasında ilk olarak engellilik modellerinin ve sosyokültürel kuramların temsillere yansımasından bahsedecek; devamında engelliliğe bakıştaki paradigma değişimi ile aile, okul, akran çevresi ve dış çevre ile ilişkisini ve engellinin iç dünyasını edebi örneklerle açıklayacak; son olarak engelli bakışında dil, ideoloji ve engellilik etkisini vurgulayarak konuşmasını tamamlayacak.
Ayfer Gürdal Ünal Hakkında
1971’de Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ni, 1975’te İ.Ü.İşletme Fakültesi’ni bitirdi. 2007 yılında eğitim hayatına geri döndü ve Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden yüksek lisans derecesine Türk Çocuk Edebiyatında Engellilerin Temsili (1969-2009) başlıklı teziyle 2010 yılında hak kazandı. Bu tez 2011 Oğuz Tansel Çocuk Yazını ödülünü aldı. 20 yıl değişik kurumlarda yönetici olarak çalıştıktan sonra ilk çocuk kitabını 1996 yılında yayımladı. Halen 10’u resimli, 3'ü 8-12 yaş için roman, biri araştırma olmak üzere 13 özgün eseri, üç adet de çeviri eseri bulunmaktadır. 2006 yılı Haziran’ından beri Dünya gazetesi kitap ekinde Çocuk Gözü isimli bir köşenin sorumluluğunu üstlenmiştir. Düzenli olarak çocuk kitabı tanıtımları ve eleştirileri hazırlamaktadır. 2010-12 ve 2012-14 dönemlerinde Hans C.Andersen jürisinde görev yapmıştır. 2011 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü'nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmakta ve çocuk edebiyatı dersleri vermektedir.
16 Mayıs Pazartesi akşamı saat 20.30'da gerçekleşecek "Türk Çocuk Edebiyatında Engellilik Temsili" başlıklı 5. Akademide Engellilik etkinlik serimize ilgi duyan herkesi bekliyoruz.
Etkinlik Google Meet üzerinde yapılacak.
Katılım bağlantısı: https://meet.google.com/tfc-ijxd-uzc
Toplantı kodu (link üzerinden katılmayanlar için): tfcijxduzc
Google Meet, görmeyenlerin en çok kullandığı Windows, iOS, Android ve Mac OS işletim sistemlerindeki yaygın ekran okuyucularla erişilebilir durumdadır.
Ekran okuyucularla Google Meet yönergesi için tıklayın
Akademide engellilik başlıklı uzaktan etkinlik serisi hakkındaki tüm detaylara https://www.eged.org/akademideengellilik internet adresinden ulaşabilirsiniz.
Uzaktan etkinlikler; yazılı, görüntülü veya sesli olarak kayıt altına alınabilir. Etkinliğimize katılacak kişilerin aydınlatma metnini okuması tavsiye edilmektedir.
Siz de EGED Uzaktan Etkinlikler kapsamında düzenlemek istediğiniz veya gereksinim duyduğunuz etkinlik taleplerini iletebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki formları kullanabilirsiniz:
Uzaktan etkinlik düzenleme formu
Uzaktan etkinlik talep formu
EGED Uzaktan Etkinlikler hakkında detaylı bilgi için www.eged.org/uzaktanetkinlik adresini inceleyebilirsiniz.