Marakeş Anlaşmasının engelliler yönünden getirdikleri ve iç hukukta yapılması gereken ilave mevzuat düzenlemeleri başlıklı etkinlik ses kaydı

21 Mart 2021 cumartesi tarihinde yayımlanan Resmi Gazete ile, "KÖR, GÖRME ENGELLİ VEYA BAŞKA BİR NEDENLE BASILI MATERYAL OKUMA ENGELLİ KİŞİLERİN YAYIMLANMIŞ ESERLERE ERİŞİMİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA DAİR MARAKEŞ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN" yürürlüğe girdi.
1 Mayıs 2021 tarihinde, Görme Özürlü Evrensel Hukukçular Derneği, Eğitimde Görme Engelliler Derneği, Engelsiz Erişim Derneği ve Sesli Betimleme Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen , Marakeş Anlaşmasının engelliler yönünden getirdikleri ve iç hukukta yapılması gereken ilave mevzuat düzenlemeleri konulu etkinlikte, söz konusu anlaşmanın görme engellilerin bilgiye erişim haklarını nasıl etkilediği ele alındı. Etkinliğin konuşmacıları Emekli Hakim Av. Türkay Alıca ve TRT Teftiş Kurulundan Emekli Av. Bülent Önder oldu. Etkinliği ortalama 70 katılımcı takip etti.
Etkinlik ses kaydını mp3 olarak dinleyin

Siz de EGED Uzaktan Etkinlikler kapsamında düzenlemek istediğiniz veya gereksinim duyduğunuz etkinlik taleplerini iletebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki formları kullanabilirsiniz:
Uzaktan etkinlik düzenleme formu
Uzaktan etkinlik talep formu
EGED Uzaktan Etkinlikler hakkında detaylı bilgi için www.eged.org/uzaktanetkinlik adresini inceleyebilirsiniz.

***
Oyuncudan Yorumcuya Sporda Erişilebilirlik başlıklı 54. Aylık Online Değerlendirme Toplantısı, 30 Mayıs 2021 tarihinde, Google Meet platformunda gerçekleşti.
Toplantıyı yaklaşık 30 katılımcı takip etti.
Toplantının ilk bölümünde; Milli Halterci Meltem Tırıklı, Lisanslı Yüzücü Ilgın Aydınoğlu, Lisanslı Satranç Oyuncusu Özlem Erten Yeter, Milli Futbolcu Hasan Şatay, Futbol Yorumcusu Oğuzhan Yokuş kendi alanlarındaki deneyimlerini ve erişilebilirlik sorunlarını aktardılar.
Toplantının ikinci bölümünde ise serbest kürsü formatında katılımcıların sorularına yer verildi.
Burhan Kızıltaş yürütücülüğünde gerçekleşen toplantı, Milli Halterci Meltem Tırıklı’nın haltere başlayış sürecini, katıldığı yarışmaları, karşılaştığı önyargıları anlatmasıyla devam etti.
Ardından Lisanslı Yüzücü Ilgın Aydınoğlu; yaklaşık otuz yıldır yüzdüğünü, Serbest, Kurbağa, Kelebek, Sırtüstü yüzme sitillerinin yapılışını açıklarken havuz zeminlerinin her zaman erişilebilir olmadığını, otel gibi özel yerlerde engellilerin alınmadığını dile getirdi.
Lisanslı Satranç Oyuncusu Özlem Erten Yeter ise kendisini tanıttıktan sonra satranç sporunun kişinin akranlarıyla veya her yaş grubundan insanlarla oynayabileceği bir aktivite olması sebebiyle kör çocuklar için öneminden bahsetti. Daha sonra körler için satranç kitaplarının yeterli düzeye ulaşamamasının, satranç oyun sitelerinin ekran okuyucu programlarla uyumlu olmamasının, satranç maçları esnasında konuşan saatlerin olmamasının ve Türkiye’deki satranç turnuvalarına profesyönel bakılmamasının dezavantajlarını ifade etti.
Milli Futbolcu Hasan Şatay, spor geçmişine kısaca değinmesinin ardından B1 Futbolu’nun nasıl oynandığının, B1 Futbolu’nun Türkiye’deki gelişim sürecinin, Türkiye’de B1 Futbolu’na mesleki olarak bakılmadığı, keyif için oynanan, gelir getirmeyen bir spor olarak görüldüğü için B1 Futbolu’nun gelişemediğinin altını çizerek tanıtımının yapılmasını, sistemli bir spor haline getirilmesini vurguladı. Bununla birlikte sporun sosyalleşme ve bağımsız hareket için önemli bir alan olduğunu paylaştı.
Toplantının son konuğu, Futbol Yorumcusu Oğuzhan Yokuş, futbolun kendi hayatındaki özel yerinden, bir radyo programına katılmasıyla başladığı futbol yorumculuğu serüveninden ve şu anki geldiği noktadan söz etti. Yokuş, yorumlama yaparken belirli taktikler kullandığını, farklı uygulamalardan beslendiğini, farklı yorumcuları dinlediğini, futbolcuların oyun geçmişine ve maçtaki pozisyonlarına göre çıkarım yaptığını açıkladı.
Toplantı, katılımcıların kişisel merakları doğrultusunda konuklara yönelttikleri soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

kategori: