Betimlemenin Farklı Yüzleri başlıklı uzaktan etkinlik tutanağı ve ses kaydı

SEBEDER’den Emine Kolivar, MORSENDER’den Gönül Moroğlu, Erişilebilir Her Şey ekibinden Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar’ın konuk olduğu "Betimlemenin Farklı Yüzleri" başlıklı uzaktan etkinlik, 1 Mayıs 2020’de, EGED - Uzaktan Eğitim Akademisi TeamTalk sunucusunda gerçekleşti.
Program moderatörlüğünü Ilgın Aydınoğlu yürütürken program notlarını Ümmü Seyrek aldı. Etkinliği, yaklaşık 45 kişinin takip ettiği görüldü.
Program, Sesli Betimleme Derneği’nden Emine kolivar’ın betimleme geçmişini anlatmasıyla başladı. 2006’da, Boğaziçi Üniversitesi’nde bir grup gönüllü öğrencilerle başlayan sesli betimleme serüveni içerisinde yer aldığını söyleyen Kolivar, betimlemenin ne olduğunu, görme engelli bireylere nasıl yarar sağladığını ve görme engelli bireylerin hangi alanlarda betimlemeye ihtiyaç duyduğunu öğrenmesiyle sürecin geliştiğini aktardı.
2010’da SEBEDER’in kurulmasıyla betimleme faaliyetlerinin profesyonel bir çatıya kavuştuğunu belirtti. SEBEDER’in amacının görsel ve işitsel materyalleri engelsiz hale getirmek olduğunu açıkladı. SEBEDER’in; film, dizi, tiyatro, bale gibi içerisinde görsel ve işitsel ögeler bulunduran yapıtların betimlemelerini engelli bireylere ulaştırdığını ifade etti. SEBEDER’in çalışmalarından biri olan Betimleme Kumbarasını da tanıttı. Betimleme Kumbarası’nın; afişlerin, çiçeklerin, hayvanların, portrelerin betimlenmiş halini barındıran bir çalışma olduğundan bahsetti. Sesli Betimleme’nin yaygınlaşması adına RTÜK’le belirli çalıştayların gerçekleştirildiği müjdesini verdi. Medyada engelsiz erişimin yasalarda olduğunu ancak uygulamada sürecin yavaş ilerlediğini ekledi. SEBEDER’in, sesli betimlemenin yanı sıra ayrıntılı altyazı ve işaret dili erişimlerini sağladığına değindi.
Emine Kolivar’ın ardından Moroğlu Engelsiz Sinema Kültür ve Sanat Derneği kurucusu Gönül Moroğlu, betimlemenin farklı yüzlerini konuşmaya devam etti. Gönül Moroğlu 2011’de SEBEDER’i tanımasıyla betimlemeyi keşfettiğini ve kendisinin bu çalışmalara katkı vermesi gerektiğini düşünmesiyle betimlemenin hayatına girdiğini anlattı. SEBEDER ile bazı ortak çalışmalarda bulunduktan sonra MORSENDER’in kurulduğunu, SEBEDER’le aynı amaç için çalıştıklarını ancak işaret dilini betimlemeyle birlikte ele alan derneğin onlar olduğunu söyledi. İşaret dili ve betimlemeyi MORSENDER’le birlikte SEBEDER’e ilham olduğunu dile getirdi. MORSENDER’e yapımcı şirketlerin destek olmamasıyla betimleme faaliyetlerinin gerçekleşemediğini ifade etti. Yapımcıların telif hakkı ve kar etme fikirleri nedeniyle betimleme çalışmalarının sekteye uğradığını doğruladı.
Daha sonra Erişilebilir Her Şey ekibinden Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar sözü aldılar. Erişilebilir Her Şey sosyal girişimine 2018’de başladıklarını, fiziksel, içeriksel ve iletişimsel her türlü engele karşı olmak temel esasları olduklarını belirttiler. Her alanda erişilebilirliğin olması için bir ayrım yapılmaması gerektiğini savundular. Sosyal medya erişilebilirliği ve dijital ulaşılabilirlik alanlarına betimleme ve işaret dili uzantılarıyla yanıt verdiklerini açıkladılar. Belirli festivalleri her engel grubuna göre düzenlediklerini eklediler.
Program, serbest kürsü formatında katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.
Etkinlik ses kaydını mp3 olarak dinleyin
Siz de EGED Uzaktan Etkinlikler kapsamında düzenlemek istediğiniz veya gereksinim duyduğunuz etkinlik taleplerini iletebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki formları kullanabilirsiniz:
Uzaktan etkinlik düzenleme formu
Uzaktan etkinlik talep formu
EGED Uzaktan Etkinlikler hakkında detaylı bilgi için www.eged.org/uzaktanetkinlik adresini inceleyebilirsiniz.

kategori: