İletişim, Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu tarafından, her ay farklı konuları ele alan Aylık Değerlendirme Toplantılarımızın elli üçüncüsü, “Sokakta Erişilebilirlik başlığıyla, 21 Nisan 2021 tarihinde, Google Meet üzerinde gerçekleşti. Toplantıyı 25 civarında katılımcı takip etti.
Toplantıyı modere eden Burhan Kızıltaş; ele alınacak başlıkları sokakta erişilebilirlik, toplumun sokakta engelliye bakış açısı, yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerileri, STK’lerin bu çözüm önerilerini hayata geçirme konusunda yapabilecekleri ve sorunlar karşısında şikayet mekanizmasının kullanımı şeklinde sıraladı.
Söz alan katılımcılar, fiziksel sorunlar başlığında kaldırımların yoğun yerlerde gereksiz bir şekilde işgal edildiğini, bu işgallerin önüne geçmek için STK ve ilgili kurumların işbirliğiyle gerekirse yaptırımla cezalandırma sürecinin başlatılması gerektiğini, Avrupa’da yaptırım sürecinin uygulandığını ifade etti. Hissedilebilir zemin, erişilebilir trafik ışığı gibi uygulamaların son yıllarda gelişim gösterdiği, bazı görmeyenlerin bunlar olmadan çeşitli sorunlar yaşadığı, bağımsız hareketini yeni geliştiren görmeyenlerin kendi yöntemlerinin de olması gerektiği, (örneğin bastonu iki elle de kullanmak gibi) böylece şehir değişikliği veya taşınma gibi durumlarda bağımsız hareketimizin daha az etkileneceği katılımcılar tarafından vurgulanan bir başka husus oldu. Bu konuda ulusal ve uluslararası kanun ve anlaşmaların olduğu, bu kanun ve anlaşmalara yönetim mekanizmasının tam olarak uymadığını belirten katılımcılar; yerelde başta olmak üzere gerek bireysel gerekse STK olarak kent planlamasıyla yetkili kurumların oluşturdukları gruplara katılmanın büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Yaşanan trafik kazalarında engellilerin yaralandıklarını hatta hayatını kaybedenlerin de olduğunu vurgulayan katılımcılar, bu durumun yeterince yansıtılamadığını, kamoyunun bundan haberdar edilemediğini anlattı.
Metro duraklarında yaşanan kazalardan da söz eden katılımcılar, bu tip kazaların önüne geçmek için hem görme engellilerin hem de belediyenin üzerine düşen sorumluluklarının olduğunu; görme engellilerin metro aracı geldiğinde kapıyı mutlaka bastonla bulduktan sonra araca binmesi gerektiğini, belediyenin ise bazı şehirlerde de örneği olan, metro aracının durağa gelmesiyle aktif olan platformların yaygınlaşması konusunda çalışmalar yürütmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Otobüs ve dolmuşlarda sesli durak sisteminin baazı şehirlerde varolduğunu ancak bu sistemin süreğen olmadığını vurgulayan katılımcılar, bu sistemin anlaşma veya ihalelere takılmadan, sürekli bir şekilde devam etmesi için belediyelere baskı yapan taraf olunması gerektiğini söyledi.
Son olarak sokakta erişilebilirliğin sosyal boyutundaysa engellilerin sokakta, karar alma mekanizmalarında toplum tarafından pek görülmedikleri, bunun için de engellilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarına farkındalık çalışmaları konusunda büyük iş düştüğü katılımcılar tarafından tekrar hatırlatıldı.
Toplantı, katılımcılara diğer toplantıların gündemlerini belirleyebileceklerinin hatırlatılmasıyla sona erdi.
Siz de aylık online değerlendirme toplantılarımızda konuşulmasını istediğiniz bir konuda gündem önerisinde bulunmak için, gündem öneri formunu kullanabilirsiniz