Görme Engelli Öğretmenlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, AB Sivil Düşün Aktivist Programının desteği ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği organizasyonuyla gerçekleştirildi. Bu amaçla Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan ve farklı branşlardan 50 görme engelli öğretmen, Ankara'da bir araya geldi.
Alanda yapılan ilk çalıştay
Çalıştay hakkında bilgi veren etkinlik koordinatörü İsmail Çevikbaş, "Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında yaklaşık 1.500 civarında görme engelli öğretmen görev yapıyor. Bu kişilerin mesleğini daha iyi şartlarda yapabilmesi için çalışma ortamlarının erişilebilir hale getirilmesi ve toplumun olumsuz önyargılarından arınması gerekiyor. Biz bu çalıştayda karşılaştığımız sorunların çözümü için neler yapabileceğimizi ortaya koyarak bir politika belgesi oluşturacağız. Daha sonra bu belgeyi Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla paylaşarak uygulanması sürecini takip edeceğiz" şeklinde konuştu. EGED olarak şimdiye kadar yerel ve internet ortamında benzer etkinlikler düzenlediklerini aktaran Çevikbaş, "her geçen gün sayısı artan bu kitlenin sorunları ulusal bir etkinlikte ilk defa gündeme geliyor. Görme engelli öğretmenlerin sorunlarını kurulduğu günden beri her platformda dile getiren EGED'in bu organizasyonu gerçekleştirmesi gurur verici" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Görme engelli öğretmenler en az 300 bin öğrenciye ulaşıyor
Çalıştayda EGED'in görme engelli öğretmenlere yönelik gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatan Dernek Başkanı Emre Taşgın; "EGED'in tüzüğünde görme engelli öğretmenlerin mesleki sorunlarının çözümü için çalışmalarda bulunacağı açıkça ifade edilmiş durumda. Bu kitleyi ilgi alanı olarak doğrudan belirleyen tek dernek biziz. Şu ana kadar görme engelli öğretmenlerin atanma ve yer değiştirme sürecinde yaşadığı sorunlar için idari ve hukuki girişimlerde bulunduk ve önemli kazanımlar elde ettik. EBA'nın (Eğitim Bilişim Ağı) görme engelli öğrenci ve öğretmenler için erişilebilir duruma gelmesi için MEB ile olan iş birliğimiz devam ediyor. Halen çözülmeyi bekleyen sorunlarımız var. Ancak değişimin birlikte gerçekleşeceğine olan inancımızla, geleceğin bizler için daha yaşanabilir olmasını sağlayacağız. Şunu da unutmamak gerekiyor. Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında yaklaşık 1.500 görme engelli öğretmen var. Bu öğretmenlerden her birinin ortalama 200 öğrencisi olsa, toplamda 300 bin öğrenciye ulaşıyoruz demektir. Bu, toplumda engelliliğe dair olumlu yaklaşımın yerleşmesi için önemli bir adımdır ve böyle değerlendirdiğimizde, negatif yaklaşımların pozitife döneceği anlamına da gelir" şeklinde konuştu.
İki gün süren çalıştayda katılımcılar; sınıf yönetimi ve ölçme değerlendirme, Bakanlık ile ilişkiler ve mevzuat, ders materyalleri ve teknolojinin eğitimde etkin kullanımı ile kurum içi ilişkiler başlıklarında istasyon tekniğini kullanarak atölye çalışmaları gerçekleştirdiler. Ayrıca engelli öğretmenlerin yasal hakları ve mobing ile mücadele konularında eğitimler aldılar.
EGED'in görme engelli öğretmenlere yönelik faaliyetleri videosunu izlemek için tıklayın