Görme engelli öğretmenlerin bilgiye erişim sorunları konulu 1. aylık online değerlendirme toplantısı tutanağı ve ses kaydı

Platform sürecimizde, 2009 yılından 2013 yılına kadar belirli aralıklarla gerçekleştirilen ve 3 yıllık aranın ardından derneğimiz “Etkinlik ve Farkındalık Komisyonu”’nun katkılarıyla yeni konularla gündem belirleyecek olan aylık değerlendirme toplantılarının ilki, 1 Mart 2016 tarihinde Akdeniz Üniversitesi TeamTalk sunucusunda gerçekleşti.

İlk toplantıda, görme engelli öğretmenlerin bilgiye erişim sorunları masaya yatırıldı. Toplantı; Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Türkçe, İngilizce, Sosyal Bilgiler ve Müzik gibi branşlarda görev yapan görme engelli öğretmenler ve görme engelli öğretmenlerin sorunlarına çözüm aramak isteyen 30’a yakın katılımcıyla gerçekleşti.
Toplantıda görme engelli öğretmenler, hem deneyimlerini paylaştı, hem de sorunlara çözüm önerileri getirdi. İşte o sorunlar ve çözüm önerilerinden bazıları:

AKILLI TAHTALAR:

-Milli Eğitim Bakanlığı’nın akıllı tahtaların erişilebilirliği ile ilgili herhangi bir çalışması yok.
-Ekran okuyucular, ancak bazı uyarlamalardan sonra akıllı tahtalara entegre edilebiliyor ve bu uyarlamalar sadece görme engelli öğretmenler tarafından yapılıyor.
-Bazı görme engelli öğretmenler, akıllı tahtaları sadece bir projeksyon gibi kullanmak zorunda kaldığından, akıllı tahtaların imkanlarından yararlanamıyor.
-Bazı akıllı tahtalardaki giriş ekranında, kullanıcı adı ve şifre girişleri, erişilebilir bir şekilde yapılamıyor.

Çözüm önerileri:
-Akıllı tahtalarda ekran okuyucu uygulamalar yüklü olarak gelebilir.
-Akıllı tahta kullanan görme engelli öğretmenlere, bluetooth kulaklık, bluetooth klavye desteği sağlanmalı.
-Akıllı tahtalarda, halihazırda en erişilebilir ofis uygulaması olan Microsoft Office yazılımları bulunmalı.
-Akıllı tahta eğitimleri, görme engelli öğretmenlere uyarlanarak verilmeli.

TABLETLER:

-Milli Eğitim Bakanlığı’nın tabletlere getirdiği yeni güncellemelerden sonra, yüklü olan bazı programların silinebilmesi söz konusu.
-Tabletler üzerinden öğrencilere gönderilen dokümanlar kontrol edilemiyor.
-Tabletlerin görme engelli kullanıcılar tarafından daha verimli kullanılabilmesi için harici bir klavye gerekli.

EBA, MORPA KAMPÜS VE DESTEK PLATFORMLAR:

-EBA’ya MEBBİS üzerinden giriş yapmak isteyen görme engelli öğretmenler, güvenlik kodu ekranında sesli kod sistemi bulunmadığından giriş yapamamaktalar.
-EBA içerikleri (video, görüntü vb.) engelli kullanıcılara yönelik uyarlamalar içermiyor. İnternet sitesinde de erişilebilirlik sorunları yer alıyor.
-Morpa Kampüs’te içerikler çok yararlı ancak görme engelli öğretmenler bu içerikleri sistem erişilebilir olmadığından kullanamıyor.
-Mebbis ve e-okul nisbeten daha erişilebilir.

Çözüm Önerileri:
-Bakanlık bünyesinde kurulan Engelsiz EBA birimi süreçte aktif kılınmalı.
-Görme engelli öğretmenler, bireysel olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na taleplerini aktararak kamuoyu oluşturmalı.
1. Aylık değerlendirme toplantısı ses kaydını bilgisayarınıza indirmek için tıklayın

İlgili Alanlar: