Engelsiz Seçim Çalıştayı notları

Eğitimde Görme Engelliler Derneği olarak; 24-25 Şubat tarihlerinde Yüksek Seçim Kurulu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı organizasyonuyla düzenlenen Engelsiz Seçim Çalıştayı'na katıldık. Çalıştayın açılış konuşmasında; 3 Aralıkta Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve Engelsiz Erişim Derneği olarak yaptığımız YSK görüşmesine atıfta bulunan YSK Başkanı Sadi Güven; bu çalıştayın, söz konusu ziyarette gündeme getirilerek planlandığını aktardı. İki gün boyunca Twitter hesabımız üzerinden yaptığımız
paylaşımlardan derlediğimiz çalıştay notlarını aşağıda bulabilirsiniz. Dernek olarak; engelli bireylerin gizli oy ilkesi ihlal edilmeden erişilebilir bir yöntemle oy kullanabilmeleri sağlanıncaya kadar, konuya müdahil olmaya devam edeceğimizin takipçilerimiz ve kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz.
Fotoğraflar için tıklayın

Çalıştay notları

1. Gün notları

*YSK Başkanı SN Sadi Güven, açılış konuşmasında; kendilerine yaptığımız ziyaretten sonra çalıştay düzenlemeye karar verildiğini söyledi.
*Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya katılan 4 partinin milletvekilleri sırayla söz aldılar.
*Engin Yılmaz, geliştirdikleri erişilebilir oy pusulası yöntemini uygulamalı olarak gösterdi.
*Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, yapılacak ilk nüfus sayımında engelli seçmen bilgilerinin de kapsamlı olarak yer almasını önerdi.
*İbrahim Elibal, engelli seçmenlerin tespiti için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ulusal engelliler veritabanını geliştirmesini önerdi.
*İster pusula, ister elektronik oy makinesi ya da başka bir sistem... önemli olanın tek başına oy kullanmak olduğu ifade edildi.
*Erişilebilir oy kullanımına yönelik uygulanacak yönteme dair engellilere mutlaka kapsamlı eğitimlerin verilmesi gerektiği söylendi.
*Emre Taşgın, sandık görevlilerinin engellilere yönelik tedbirler hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
*Erişilebilirliğin yalnızca alt katlarda sandık kurmak yoluyla değil, üst katların da ulaşılabilir olmasıyla mümkün olacağı vurgulandı.
*Mevzuatta bağımsız oy kullanımına dair düzenlemelerin yapılmasının önemine değinildi.
*Emin Demirci BM Engelli Hakları Sözleşmesi gereği seçimlerde evrensel tasarım ilkesinin uygulanması gerektiğini anlattı.

2. Gün notları

*YSK bünyesinde engelli kurulları oluşturulması ve yerel bazda örgütlenmesi önerildi. Bu kurullarda sivil toplum kuruluşlarının da olması vurgulandı.
*Emre Taşgın, YSK veritabanında engellililik bilgisi bulunan engellilere seçimden 1 gün önce haklarıyla ilgili bilgi verilmesini önerdi.
*YSK çağrı merkezine işitme engellilerin erişiminin sağlanmasının önemi vurgulandı.
*Ysk yetkilisi Ayhan Okurer web sayfalarının erişilebilirliği için STK'lara görüş soracaklarını söyledi.
*Engelli seçmenlerin, erişilebilir olarak oy kullanımını sağlamak üzere belirlenen yöntem hakkında seçim öncesinde bir eğitime tabî tutulması önerildi.
*Engelli bireylerin seçim sürecine ilişkin yapması gerekenlerle ilgili braille, insan sesi, işaret dili ve dijital ortamda bilgiye erişimlerinin sağlanması vurgulandı.
*Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan, kamu spotlarının yanında engellilere dair bilgilendirici içeriklerin yayını için reklamlara başvurulmasını önerdi.
*engellilerin erişilebilir biçimde oy kullanması için gerekli tedbirlerin mevzuatta açıkça belirtilmesi önerildi.
*TV propaganda konuşmalarında işaret dili tercümanı ve alt yazıya yer verilmesi gerektiği vurgulandı.
*Seçim öncesi ve sonrasına dair çalışmalarda bulunmak üzere izleme ve değerlendirme çalışma grubu kurulması önerildi. Bu gruplarda tüm engel türlerinin yeterince temsil edilmesinin sağlanması vurgulandı.
*Hedefin net olarak 2019 seçimlerinin erişilebilir olarak belirlenmesi gerektiği söylendi.

kategori: 
İlgili Alanlar: