Belçika’nın Liege şehrinde 29 Kasım, 5 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen “More opportunities for adapted ESC for young VIPs” başlıklı eğitim kursuna katıldık.
Belçika’da Views International’ın proje yürütücüsü ve Türkiye’den derneğimizin ortağı olduğu “More opportunities for adapted ESC for young VIPs” başlıklı Erasmus+ eğitim kursuna derneğimiz üyeleri Berkay Ömer Ünal, İbrahim Elibal ve Serdar Kulak katılım sağladılar. Aşağıda ekibimizin kursa dair İzlenimlerini okuyabilirsiniz.
Avrupa Dayanışma Programı (ESC), Erasmus+’ın alt başlıklarından biri olup genç gönüllülerin Avrupa ülkelerinde gönüllü çalışarak farklı kültürleri tanımalarına ve yabancı dil becerilerini geliştirme başta olmak üzere çeşitli konularda deneyim kazanmalarına odaklanan bir programdır. Gençlik çalışanlarının katılmış olduğu bu eğitimin amacı ise ESC’nin engelli bireylere uyarlanması ile ilgili tecrübeli kuruluşların bu alanda daha az deneyimi olan ya da faaliyet yürütmek isteyen kuruluşlarla paylaşımda bulunmalarını sağlamaktır.
ESC’nin Engelliler İçin Uyarlanması ve Deneyim Paylaşımı
Bu kapsamda gerçekleştirilen eğitimde Avrupa Birliği projelerinde kullanılabilecek araçlar üzerine beyin fırtınası yapıldı. ESC kapsamında engellilerin çalışabilmesi için ne tür çalışmalar yapılabileceği konusunda gruplar görüşlerini açıkladı. Genel olarak grupların kullanılabilecek araçlar hakkında ortak görüşleri; engelliler için erişilebilir merkezlerde eğitimlerin düzenlenmesi, merkezlerde kullanılan sınıfların erişilebilir olması, eğitimlerde kullanılacak tüm materyallerin erişilebilir olması, düzenlenecek etkinliklerin her engel grubu için kapsayıcı olması ve gönüllü ağının oluşturulması yönünde oldu.
Deneyimler paylaşılırken, projelerin uygulanma aşamasında karşılaşılan sorunlar üzerine de görüşler açıklandı. Bu konuda karşılaşılan sorunlar: öncelikle mali destek bulunması, gönüllü bulma, projelerin tatil gibi algılanması ve çalışmalara başlayınca kişilerin ayrılması, ücretli çalıştırılmak istenildiğinde verilen ücretin beğenilmemesi, genç gönüllülerin başlarda hevesli oldukları ancak işler zorlaşınca ya da beklentileri farklılaşınca devam etmemeleri şeklinde sıralandı.
Deneyim paylaşımlarında kuruluşların tecrübelerini aktarmalarının yanı sıra ESC kapsamında gönüllü olarak çalışan kişilerin paylaşımlarına da yer verildi. Belçika’da ESC kapsamında çalışmalarını sürdüren ve tamamlamış gönüllülerin sunumları dinlendi Bu sunumların bir kısmı online olurken bir kısmı ise yüz yüze gerçekleşti. Sunumlarda gönüllülerin yapmış olduğu çalışmalar, karşılaştıkları zorluklar ve buldukları çözüm yollarına yer verildi.
Yeni Bir Yardımcı Teknoloji: “Gillo”
Eğitimde bir oturum ise yeni bir yardımcı teknoloji olan “Gillo”nun tanıtımına ayrıldı. İtalya’dan online bağlanan bir mühendis, görme engelliler için geliştirdiği cihazı tanıttı. Gillo isimli cihaz, boyna asılarak kullanılmakta ve görme engelli bireylerin yürüme esnasında karşısına çıkan engelleri üç ayrı tonda ve titreşimle iletmekte. Cihaz; uzun, kısa ve yüksek engelleri algılayarak farklı tonlardaki sinyallerle görme engelli kullanıcıyı uyarıyor. Kapılar ağaç dalları gibi engeller bunlara örnek verilebilir.
ESC ve Akreditasyon Süreci
Erasmus+ programı ve ESC’nin tanıtıldığı sunumu Views International’dan proje koordinatörü Anca David gerçekleştirdi. Bu sunum kapsamında, ESC ve Erasmus+ projelerinde daha az bürokratik sürece tabi tutulmak için akreditasyon alma avantajından bahsedildi. Bu bağlamda dernekler; AB’ye altı yıllık çalışma takvimi sunuyor ve ulusal ajans yetkilileri tarafından yapılan denetimlerin olumlu sonuçlanması halinde akreditasyon işlemi gerçekleşiyor. Bu sayede her proje için ayrı ayrı evrak toplama işlemlerinin tekrarlanması ile ilgili iş yükü hafiflemiş oluyor.
Eğitim programındaki başka bir oturumda ise Belçika Ulusal Ajansı’ndan iki görevli online olarak katılım sağladı. Özellikle engelli gönüllülere yönelik verdikleri desteklerden bahsetti. Erasmus+ ve ESC hakkında katılımcıların sorularını cevapladılar. Ardından proje katılımcılarından Adrian tarafından, gönüllüler ve gönderen kuruluşlar arasındaki diyaloglar ve yaşanılan problemler ele alındı. Adrian, Katılımcıların kimi zaman mutlu, kimi zaman sinirli olabileceği üzerinde durdu. Ev sahibi ve gönderici kuruluşların bu tür durumlara hazırlıklı olmasının fayda sağlayacağını belirtti.
Liege Gezisi ve Kurum Ziyareti
Deneyim paylaşımlarının daha da anlamlı hale geldiği ve somut örneklerinin gözlemlenme şansı elde edildiği kurum ziyareti Liege şehrinde bulunan La Baraka adındaki merkezde gerçekleştirildi. Views derneğinin de üyesi olduğu bu kuruluşta yardıma ihtiyacı olan kişilere yönelik çalışmalar yapılmakta. La Baraka bu çalışmalarda ESC gönüllü çalışanlarından da faydalanmakta. La Baraka göçmen ve engelli bireylere yönelik; uyum çalışmaları, dil desteği, çeşitli yardımlar, teknolojik destek gibi yardımlar organize etmekte. Ayrıca iki ayda bir çıkartılan ve ücretsiz dağıtılan dergide yaptıkları çalışmalar şehre duyurmakta ve tanıtımlar yapmakta.
ESC’de Karşılaşılan Sorunlar Tiyatral Olarak Anlatıldı
Gerçekleştirilen başka bir oturumda ise ESC projelerinde karşılaşılabilecek sorunlar üzerine çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarda yönetici, gönüllüler ve kuruluşlar arasında oluşabilecek sorunlar başlıklar halinde tespit edildi. Katılımcılar gruplara ayrılarak belirlenen sorunları ve çözümleri tiyatral olarak sundular.
Avrupa Engelli Forumu ve Güncel Çalışmaları
Eğitimde son güne yaklaşılırken Views sekreteri Loredana Dicsi online konuşmasında Avrupa Engelli Forumu’nun yapısından bahsederek çalışmalarını anlattı. Eğitim katılımcıları kendisine Avrupa Engelli Kartı ile ilgili sorular sordular. Dicsi, bu kartın engellilerin yararlandığı hizmetler açısından AB ülkelerinde uygulama birliği sağlayacağını ve bütün AB ülkelerinde geçerli olacağını belirtti. Ayrıca, Avrupa Engelli Kartının tahminlerine göre 2023’te kullanıma açılacağını söyledi. Diğer yandan gençlik çalışmalarını önemsediklerini söyleyen Dicsi, Avrupa’nın geleceği için halkın fikirlerini paylaştığı inisiyatif projesine fikirleriyle katılacaklarını belirtti. Herkesi internet sitesinden fikirlerini belirtmeye çağırdı. Avrupa Engelli Forumu’nun da yüz yüze çalışmalarda temsilci olacağını söyledi.
Eğitimin son günü gerçekleştirilen network oluşturma oturumunda her grup ilgi duyduğu fikir kapsamında başka gruplarla görüşme yaptı. Son akşam katılımcıların çektikleri kuraya göre Liege gezisinde birbirlerine aldıkları hediyeleri vermeleri ve samimi bir sohbet havasında geçti.
EGED benzer amaçlı uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışarak bilgi ve tecrübe paylaşımlarında bulunmaya ve edindiği bilgi ve deneyimleri üye ve takipçileri ile paylaşmaya devam edecektir.